Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ


albania


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα που καταδεικνύει ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς από ομάδες του υποκόσμου σε πυρήνες εθνικιστικής δράσης, αλλά και "μακρύ χέρι" μυστικών υπηρεσιών εχθρικών προς την Ελλάδα, επιχειρεί να φωτίσει και την συμμετοχή των Αλβανών παρακρατικών στα γεγονότα του 2008.
Η ανάλυση που συντάχθηκε από τον συνεργάτη του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, Ιωάννη Μιχαλέτο του κέντρου Radical Islam Monitor in Southeast Europe (RIMSE) και βασίστηκε σε στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και της ελληνικής αστυνομίας, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περιστατικά πιθανής ανάμειξης εθνικιστικής και οργανωμένης εγκληματικής δράσης αλβανικών ομάδων εντός της Ελλάδας:
"-"Δεκεμβριανά 2008": Εκείνες τις ημέρες είχε σημειωθεί συστηματική λεηλασία καταστημάτων από αλβανικές συμμορίες, όπως και διαδηλώσεις με αλβανικές σημαίες και εθνικιστικά συνθήματα. Είχαν έρθει συντονισμένα στην Ελλάδα και λβανοί μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.έναντι πληρωμής. Να συμπληρώσουμε ότι και στους εμπρησμούς του Σεπτεμβρίου του 2007 είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αλβανικών ομάδων που συμμετείχαν στο κάψιμο ειδικά της Πελοποννήσου.
-"Οκτώβριος 2012": Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα εκδήλωση της λεγόμενης "Ερυθρομαυρης Συμμαχίας". Η συγκεκριμένη "Συμμαχία" έχει αποδεδειγμένες διαπλοκές τόσο με οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις στην Αλβανία όσο και με τουρκικό στοιχείο.
-Μεταξύ 2008-2012 παρατηρείται μια συνεχή δραστηριότητα δημιουργίας άτυπων δικτύων εθνικιστών Αλβανών με μετανάστες εδώ στην Ελλάδα, αλλά μέχρις στιγμής δεν έχουν εμφανίσει κάποιον "ηγέτη" ή ομάδα και λειτουργούν με τη λογική μιας "προπαγάνδας του δρόμου" προκειμένου να φτιάξουν το υπόστρωμα που χρειάζεται και να μετρήσουν τις αντιδράσεις. Οι συναντήσεις μεταξύ των μελών λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε πλατείες το βράδυ υπό την μορφή "παρεών" που συζητούν και αποφεύγουν συνεστιάσεις και συμπεριφορές που μπορούν να παρακολουθηθούν εύκολα.
Και συνεχίζει η ανάλυση:
"Η δράση του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος διαθέτει σε ότι αφορά την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδος, τέσσερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ι) Πρώτον, διαπλέκεται με πολιτικούς κύκλους της γείτονας χώρας Αλβανίας αλλά και του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ.
ΙΙ) Αποτελεί εν δυνάμει αποσταθεροποιητικό παράγοντα λόγω των εθνικιστικών τάσεων (Βλ. Τσαμουριά, Μεγάλη Αλβανία)
ΙΙΙ) Έχει σχέσεις με το Τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις που με την σειρά τους διαπλέκονται με το τουρκικό κράτος
ΙV) Είναι δύσκολή η ριζική αντιμετώπισή του, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα, γεγονός που διευκολύνει - προς το παρόν - τη δόμηση "παράλληλων κοινωνιών", όπως και το ικανό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού για υποστηρικτικούς λόγους.
Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία, είναι ότι πλέον το οργανωμένο έγκλημα αλβανικής προέλευσης, έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις στην Ελλάδα και σε περίπτωση σχεδίων αποσταθεροποίησης της χώρας θα αποτελέσει παράγοντα "μισθοφορικού τύπου" με σκοπό να πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα.
Στοιχεία (Βασιζόμενα σε εκτιμήσεις της Ελ. Αστυνομίας κατά βάση):
-Η λεγόμενη Αλβανική μαφία ελέγχει περί το 80% της λιανικής διανομής ηρωίνης στην Ελλάδα.
-Ελέγχει περί του 50% τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής διάθεσης χασίς
-Ελέγχει το 90% της εισαγωγής παράνομου φορητού οπλισμού στη χώρα (Καλάσνικοφ, Μακάροφ, χειροβομβίδες)
-Εκτιμάται ότι το 50% των κυκλωμάτων "τραφικινγκ" γυναικών ελέγχεται από Αλβανούς με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στις περιοχές Μεταξουργείου, Παραλιακής, Κέντρου Αθηνών και "γραφείων" συνοδών σε όλα τα μεγάλα αστική κέντρα.
-Το 50% των ένοπλων ληστειών σε σπίτια-καταστήματα-επιχειρήσεις διαπράττεται από Αλβανούς.
-Κατά μέσο όρο τα τελευταία 5 έτη ανακαλύπτονται περι τις 15 κρύπτες όπλων ετησίως που ανήκουν σε Αλβανούς, τα περισσότερα εκ των οποίων στα περίχωρα της Αττικής, στην Ήπειρο και στην Βόρειο-Δυτική Μακεδονία.
- Σε περιοχές όπως την Ομόνοια, Πειραιώς, Πλατεία Βάθης, Αχαρνών, Βάρκιζα, περιοχές Παγκρατίου, Ταύρου, περιοχές Περιστερίου Αλβανικά κυκλώματα πωλούν "προστασία" και διαχειρίζονται το παρεμπόριο "νοικιάζοντας" τον χώρο σε Αφρικανούς και Ασιάτες παρεμπόρους.
- Στην Αττική δρουν 2 Αλβανικά από τα 5 συνολικά οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης κοκαίνης. Ένα δραστηριοποιείτε στο κέντρο και ένα στα Βόρεια προάστια. Τα υπόλοιπα κυκλώματα είναι Ελληνικά.
- Επίσης περί το 30% των παράνομων χαρτοπαιχτικών λεσχών στην Αττική "προστατεύονται" από Αλβανικά κυκλώματα.
- Μία ανερχόμενη τάση των τελευταίων ετών είναι η ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή Αλβανών σε πλαστογραφίες, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα Ασιατών λαθρομεταναστών και ψεύτικων γάμων για την απόκτηση νόμιμων εγγράφων από αυτούς.
Τα αλβανικά κυκλώματα λειτουργούν ως πραγματικοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Εκτελούν επιχειρήσεις αλίευσης πληροφοριών, αντί-κατασκοπείας, έχουν λογιστική υποστήριξη (διαδρομές διαφυγής, οχήματα, ασφαλή σπίτια) χρησιμοποιώντας συνήθως γυναίκες και όχι μόνο της ίδιας εθνικότητας και δρουν συντονισμένα ως προς την εγκληματική τους δράση και όχι παρορμητικά.
Προτού αποφασίσουν μια δράση, εκπονούν πλάνο που συζητείται μεταξύ των μελών και εγκρίνεται από τις "κεφαλές". Δίνουν μεγάλη έμφαση στη συλλογή πληροφοριών και στη δικτύωση με Έλληνες που είναι ευεπίφοροι σε χρηματισμούς ή πιθανοί συνεργάτες, κτλ.
Ο όγκος όλων αυτών των "μαύρων " κεφαλαίων (αρκετά δις ανά έτος) που παράγονται από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες "ξεπλένονται" με τη βοήθεια Ελλήνων είτε τραπεζιτών, χρηματιστών, κτηματομεσιτών, καταστηματαρχών, κτλ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μια σημαντική και διεσπαρμένη τάξη ανθρώπων στην Ελλάδα που έχουν άμεσο συμφέρον με το Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα και παράλληλα αποτελούν τους "αγωγούς" αυτού για να συλλέγουν πληροφορίες ή να διασυνδέονται με πολυποίκιλα πολιτικά-κοινωνικά δίκτυα στη χώρα.
Βεβαίως το ίδιο και περισσότερο όφελος έχει και το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα που συνεργάζεται εν πολλοίς με το αντίστοιχο Αλβανικό.
Σημείο προσοχής:
Οι "κεφαλές" των Αλβανικών κυκλωμάτων δεν εδρεύουν κατά βάση στην Ελλάδα. Εδώ δραστηριοποιούνται πυρήνες με "εντολοδόχους" και "στρατιώτες".
Ορισμένες "κεφαλές" που ελέγχουν εγκληματικά κυκλώματα στην Ελλάδα
- Γκέργκ Λάτσι
- Οικογένεια Κελμέντι
- Οικογενεια Λιμάνι
- Οικογένεια Αλλούσι
- Οικογένεια Λούκα
- Οικογένεια Σελίμι
- Οικογένεια Κελμέντι
- Οικογένεια Οσμάνι
- Οικογένεια Χάκα
Όλοι οι παραπάνω έχουν διεθνείς δραστηριότητες σε χώρες όπως Ελλάδα, Βαλκάνια, Σκανδιναβία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο κ.α. Γνωρίζουν και έχουν εξυπηρετήσει σχεδιασμούς ξένων μυστικών υπηρεσιών. Έχουν την ικανότητα κινητοποίησης εκατοντάδων σκληροτράχηλων Αλβανών στην Ελλάδα για οποιονδήποτε λόγο θα τους αποφέρει κέρδος ή εάν "υποχρεωθούν" λόγω διεθνών πιέσεων.
Η γενικότερη επιρροή που υφίσταται η χώρα από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος συνίσταται και στο προσπορίσμο κάποιου οφέλους από αυτό, προκειμένου να λειτουργήσει ως 5η φάλαγγα στη χώρα, με αφορμή κάποιο ζήτημα τρίτης χώρας ή εξωτερικού παράγοντα".
Τα παραπάνω (που δεν είναι θεωρίες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν συλλέξει με πολλή προσπάθεια και κόπο οι αρχές) κανονικά θα αρκούσαν για να υπάρξει ένα συντεταγμένο σχέδιο αντιμετώπισης της Αλβανικής μαφίας, που όπως διαπιστώνουμε εξελίσσεται ταχύτατα σε παρακρατικό μηχανισμό, όπως συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στα βορειοδυτικά Σκόπια, αλλά ουδόλως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Βέβαια, εκεί είχαν την τύχη να κινούνται εντός συμπαγών αλβανικών πληθυσμών, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν έχουν δυσχέρεια κίνησης: Τουλάχιστον 500.000 Αλβανοί είναι αναπτυγμένοι την δυτική και νότια Ελλάδα, κυρίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου