Η γκάφα Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ με το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι ένας δημοσιογράφος με πολλά χρόνια παρουσία και εξαιρετικά σημαντικές επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ανταποκριτής διαφόρων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Επίσης, κανείς δεν θα μπορούσε να του καταλογίσει «εχθρότητα» απέναντι στην Αριστερά, ενώ το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον, ουκ ολίγες φορές επιχείρησε να του βάλει «τρικλοποδιές», καθώς η ερευνητική εργασία στα αρχεία των αμερικανικών υπηρεσιών και οι δικαστικοί αγώνες για αποχαρακτηριστούν, αφού ήταν διαβαθμισμένα, δεν τον έχουν καταστήσει και «αγαπημένο παιδί» του «θείου Σαμ».
Κατά συνέπεια, το άρθρο – ρεπορτάζ που υπογράφει με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ έχει βαρύτητα, στο οποίο μάλιστα καταλογίζει ερασιτεχνισμούς στην οργάνωσή του και στην απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας για το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του:
«Η έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης ενός κόμματος, τα μέλη του οποίου στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται ‘αντιαμερικανοί’. Στα κατάστιχα των αμερικανικών υπηρεσιών καταγράφεται και μια ‘φιλική στάση’ κάποιων μελών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρομοκρατίας. Κακά τα ψέματα… Οι θέσεις του ελληνικού κόμματος και των Αμερικανών δεν συμπίπτουν πουθενά.
»Όσοι γνωρίζουν το πρωτόκολλο στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκαν με την αρχική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, να επισκεφθεί δηλαδή ο αρχηγός του την αμερικανική πρωτεύουσα και τη Νέα Υόρκη χωρίς να ενημερωθεί ο οικοδεσπότης. Ήταν ένα διπλωματικό λάθος, που φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να διορθωθεί στην πορεία. Όμως, στέρησε την ευκαιρία από τον κ. Τσίπρα να έχει υψηλού επιπέδου επαφές.
»Π.χ. οι γνωρίζοντες το πρωτόκολλο λένε πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είθισται να έχει συναντήσεις με ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανά τον κόσμο. Όλοι οι προηγούμενοι επισκέφθηκαν και τον Λευκό Οίκο. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι απώλεσε μία μεγάλη ευκαιρία, και τώρα -τουλάχιστον την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- θα αρκεστεί να συναντηθεί με έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
»Είχα μία συζήτηση με ανώτερο διπλωμάτη για το θέμα και πιστεύω ότι «τα λέει όλα». Όταν ρώτησα αν ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μου απάντησε ως εξής: ‘Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μού θύμισε αυτόν που αποφάσισε να επισκεφθεί ένα σπίτι, δεν ρώτησε αν μπορούν οι ένοικοι να τον δεχθούν, και όταν έφτασε απρόσκλητος, άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα’.
»Οι επισκέψεις των ξένων πολιτικών στην Ουάσιγκτον είναι μεγάλη υπόθεση και όσοι έρχονται εδώ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να εξηγήσουν τις θέσεις τους, έστω και αν γνωρίζουν πως για τους Αμερικανούς όσοι δεν συμπλέουν μαζί τους είναι αντίπαλοι. Έχω την αίσθηση ότι οι οργανωτές της επίσκεψης προσέβλεπαν μόνο σε εντυπώσεις. Ελπίζω να μας διαψεύσουν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου