Κατά 15% μειώθηκαν οι γεννήσεις από το 2008

Είμαστε μια χώρα που γερνάει και πεθαίνει, οι συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων και η ανικανότητα των κυβερνούντων να αντιμετωπίσουν σωστά την οικονομική κρίση φέρνει σωρεία προβλημάτων. Με λίγα λόγια εκτός απο τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών στην πατρίδα μας έχουμε και άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα. Υπογεννητικότητα, απο το 2008 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ελατωθεί,  ήδη πρίν απο την κρίση οι Ελληνες δεν κάνανε πολλά παιδιά ενώ τώρα με την κρίση το πρόβλημα γιγαντώνεται, μέσα σε 5 χρόνια 15% πτώση στις γεννήσεις, τεράστιο νούμερο.. Αλλη μια θλιβερή πρωτιά των κυβερνήσεων της κρίσης. Μπράβο τους..
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αριθμό των γεννήσεων που σημειώνονται στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των γεννήσεων σε σύγκριση με το 2008 φτάνει το 15%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας ΜΕΡΑς Ι. Κουράκου.

Συγκεκριμένα το 2008 οι γεννήσεις ζώντων νεογνών στην Ελλάδα ήταν 118.302 και έκτοτε ακολούθησαν πτωτική πορεία, φτάνοντας το 2012 στις 100.980:

2008: 118.302
2009: 117.933
2010: 114.766
2011: 107.200
2012: 100.980

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας συνδέει ευθέως την υπογεννητικότητα με την οικονομική κρίση, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας «αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο υπουργός Υγείας μιλάει επίσης για συνεχή μείωση των αριθμών των γεννήσεων, έντονη μείωση των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης διαπιστώνεται αύξηση του μέσου όρου ηλικίας γάμου (με αποτέλεσμα τη γέννηση παιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες των γονέων) και σημαντική συμμετοχή γεννήσεων από οικογένειες μεταναστών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αύξηση των γεννήσεων νεκρών εμβρύων, που κατά τον ανεξάρτητο βουλευτή πιθανόν να οφείλεται στην ανεργία και την οικονομική αδυναμία των εγκύων, με αποτέλεσμα να παραλείπουν εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο υπουργός Υγείας στην απάντησή του αποδέχεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου είναι ανεπαρκής, υποσχόμενος ότι το υπουργείο θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεύρυνση των προβλεπόμενων εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, καθώς και ένταξης της εν λόγω παροχής για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδυνάτους.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου