Το σκάνδαλο με τα χρήματα για τους πυρόπληκτους 2007

'Ηταν και χρήματα της Ομογένειας που οι κυβερνητικές ''συμμορίες'' Ελλάδας χρησιμοποίησαν γιά άλλους σκοπούς

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό όχι μόνο διότι αφορά τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν στις πυρκαγιές του 2007 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει η ανασυγκρότησή τους, αλλά και γιατί οι πολίτες έδωσαν τον οβολό τους και θα πρέπει να ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τι έγιναν τα λεφτά που προσέφεραν για τις περιοχές αυτές.
Στην έκθεση θα περιληφθεί ειδικό κεφάλαιο για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007 και τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη και θα διατυπώνονται σοβαρές παρατηρήσεις για τη διαχείρισητων χρημάτων αυτών, για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν αλλά και την κατεύθυνση χρηματοδοτήσεων ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία είναι βουλευτής της ΝΔ, δεν δίστασε να δηλώσει ότι από την έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε πως χρήματα «δόθηκαν σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές». Είπε επίσης ότι χρήματα κατευθύνθηκαν «στα διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές» και ότι «πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίηση τους».

«Έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ανασυγκρότηση δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το κράτος προ των ευθυνών του» καθώς «η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην κατανομή των κονδυλίων», είπε η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην τύχη των πυρόπληκτων περιοχών του 2007 θα περιληφθεί στην έκθεση της Επιτροπής και η εισήγησή του είχε ανατεθεί στη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή. Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή «τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που ανέρχονται σε πολλά  εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους στους δικαιούχους πολίτες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στην εισήγηση αναφέρεται επίσης ότι «το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν» και τελικά «η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων».
Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής (9 Ιουλίου '13) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου-Σαλτάρη είπε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί που χάθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε δοθεί με επιταγή από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. «Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν φορέα και είναι χρέος μας να το ψάξουμε», δήλωσε η βουλευτής.
Επισήμανε ακόμη ότι «όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο 92 εκατομμύρια» χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο η μεταφορά χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών που έχει ιδρυθεί το 2007, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν ευθύνες και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις ιδίως σε εκείνους που καλοπροαίρετα κατέθεσαν τον οβολό τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος.
«Πραγματικά υπήρξε η κατάργηση του ειδικού ταμείου και η είσοδος των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό. Ήταν μια πρόκληση. Ασκήσαμε όμως πιέσεις και τελικά δεν ενσωματώθηκαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη στα γενικά έσοδα του κράτους και διατηρήθηκε ο λογαριασμός», σχολίασε η κ. Αυγερινοπούλου, προσθέτοντας ότι «έγινε όντως απόπειρα να δοθούν παρανόμως τα χρήματα αυτά».
Την ύπαρξη σκοπιμοτήτων πίσω από τη μη άντληση των πόρων, εκτιμά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου που είναι μέλος της επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου