New York Times: Μεγάλη επιχείρηση Ελλήνων Ομογενών στο επίκεντρο σκανδάλου με νοθευμένα ελαιόλαδα στις ΗΠΑ

 

Ένα σκάνδαλο με πολύ μεγάλο «Ελληνικό ενδιαφέρον» απασχολεί τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και ήλθε στην επιφάνεια με σχετικό δημοσίευμα των NewYorkTimes. Το σκάνδαλο αυτό αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» για ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη παραπλάνηση των Αμερικανών καταναλωτών σε σχέση με την σήμανση προϊόντων παρθένου ελαιόλαδου. Με δεδομένη την έλλειψη ειδικότερης γνώσης πάνω στο θέμα από το συντριπτικό ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών, φαίνεται πως υπάρχουν επιχειρηματίες που τους θεωρούν «Αμερικανάκια» πουλώντας φύκια γιαμεταξωτές κορδέλες!
 
Η ειρωνεία είναι ότι, η ίδια ακριβώς επιχείρηση (πανίσχυρη στην Αμερικανική αγορά λαδιών) κατηγορήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια ότι διαθέτει στην Αμερικανική αγορά Ελληνικό ελαιόλαδο, με τις ενδείξεις «LAKONIA» και «Extra Virgin Olive Oil of Kalamata» σε ιδιαίτερα ελκυστική (έως εξευτελιστική) τιμή για εισαγόμενο παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο όμως ήταν νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαια!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά :
 
Ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (NorthAmericanOliveOilAssociationNAOOA) κατέθεσε (6/2/2013) μήνυση εναντίον των εταιριών «KangadisFoodInc.» & «TheGourmetFactory» με την κατηγορία ότι συνειδητά αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων με το σήμα «Capatriti» «ελαιόλαδο» όταν το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών δεν έχει καμιά σχέση με ελαιόλαδο αφού προέρχεται από απομεινάρια φλούδας και κουκούτσια ελιάς, δηλαδή πυρηνέλαιο!
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας η εκπρόσωπος του Συνδέσμου NAOOAErynBalchσε δηλώσεις της τόνισε πως «πουθενά στον κόσμο ένα πυρηνέλαιο δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται στους καταναλωτές σαν ελαιόλαδο! Το κόστος παραγωγής πυρηνέλαιου αποτελεί ένα κλάσμα μόνο του κόστους παραγωγής που έχει το αυθεντικό ελαιόλαδο». Στις δηλώσεις της η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως «Οι τιμές των προϊόντων με το σήμα Capatritiβρισκόταν στα επίπεδα του ενός τρίτου ή του μισού των επιπέδων τιμών όλων των ανταγωνιστικών προϊόντων, έτσι ο Σύνδεσμος αποφάσισε να αναθέσει σε ένα ανεξάρτητο φορέα την συλλογή εννέα δειγμάτων του προϊόντος Capatriti100% Αγνό Ελαιόλαδο από τρείς διαφορετικές παρτίδες. Αφαιρέθηκαν όλες οι ενδείξεις που χαρακτήριζαν τις φιάλες και απεστάλησαν στην Ισπανία σε εργαστήριο πιστοποιημένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου – ένα Οργανισμό που εδρεύει στην Μαδρίτη και θέτει τα πρότυπα της αγνότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου. Τα αποτελέσματα που λάβαμε, επιβεβαίωσαν ότι κανένα από τα δείγματα δεν ήταν ελαιόλαδο αλλά πυρηνέλαιο, ένας τύπος πυρηνέλαιου καθώς επίσης και σπορέλαιο!». Τέλος, η ErynBalchπαραπονέθηκε πως «Οι πληροφορίες σχετικά με καρυδέλαιο, φουντουκέλαιο και άλλα σπορέλαια συχνά διαστρεβλώνονται από τον Τύπο. Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά το θέμα της αυθεντικότητας. Αφορά την επισήμανση στο πλαίσιο ενός βαθμού, αν δηλαδή κάτι είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένο ή όχι». Ίσως για τον λόγο αυτό η νοθεία του ελαιόλαδου με άλλα έλαια αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην Αμερική που δημιουργεί διογκούμενες διαμαρτυρίες των καταναλωτών σε σχέση με τον χαρακτηρισμό ενός προϊόντος σαν «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».
 
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα των NewYorkTimesεκπρόσωπος του Κέντρου Ελαιόλαδου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δεν εξεπλάγη καθόλου με την κατάθεση της μήνυσης δηλώνοντας πως «υπάρχουν τόσο πολλές καταγγελίες που δείχνουν ότι η ταξινόμηση και η σήμανση των ελαιόλαδων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα». Επί πλέον,  μελέτες και έρευνες του Κέντρου Ελαιολάδου έδειξαν ότι από τα ελαιόλαδα που πωλούνται στις αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ για την βιομηχανία της μαζικής εστίασης, πάρα πολλά δείγματα δεν ανταποκρινόταν στις ενδείξεις που έφεραν.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής «επέπληξε» το 2010  εγγράφως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής ελαιολάδου των ΗΠΑ (CastelloImports) διότι πουλούσε πυρηνέλαιο με τα σήματα «Λύρα» και «Πήγασος» (το «Πήγασος» μάλιστα να γράφει στα ελληνικά και την λέξη «Καλαμάτα») σαν … έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! (περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ).
 
Οι δικηγόροι πάντως του Συνδέσμου NAOOAθεωρούν πως η περίπτωση αυτή («KangadisFoodInc.» & «TheGourmetFactory») είναι μια πολύ καθαρή και κρυστάλλινη περίπτωση ψευδούς διαφήμισης και πως η περίπτωση αυτή δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πόσο αλήθεια περιέχει. Σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους του Συνδέσμου NAOOA, «Εδώ έχουμε να αναγράφεται στην συσκευασία «100% ελαιόλαδο» και αυτό, με οποιοδήποτε πρότυπο, δεν είναι αλήθεια!»  
 
Ένας από τους υπεύθυνους της εταιρίας που κατηγορείται (Θέμις Καγκάδης), απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα δηλώνοντας στους NewYorkTimesτα εξής: «Δεν έχω ιδέα! Δεν γνωρίζω ακόμα τις λεπτομέρειες της μήνυσης και θα ζητήσω από τους δικηγόρους μας να το φροντίσουν!»  
Η μήνυση πάντως στοχεύει να εμποδίσει την «KangadisFoodInc.» και την «TheGourmetFactory» που λειτουργούν στον ίδιο χώρο (55 CorporateDrive, Hauppauge, NewYork11788) από το να πουλάνε πυρηνέλαια χωρίς να δηλώνουν ρητά την ένδειξη αυτή στην ετικέτα των  προϊόντων τους (η απαίτηση μάλιστα αυτή είναι με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) και να ενημερώσει τους λιανοπωλητές και τους άλλους αγοραστές των προϊόντων πυρηνέλαιου ότι αγόραζαν ένα νοθευμένο προϊόν, ενώ παράλληλα απαιτεί αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστησαν οι εισαγωγείς και οι διανομείς παρθένου ελαιόλαδου στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι παραγωγοί τους!
 
Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1982 και τροποποιήθηκε μόλις το 2010, ο όρος «Παρθένο Ελαιόλαδο» (virginoliveoil) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ελαιόλαδο που προκύπτει από την «πρώτη πίεση» της ελιάς και φθάνει στην κατανάλωση χωρίς άλλη επεξεργασία. Αντίθετα, το λάδι που προκύπτει από περαιτέρω επεξεργασία του πυρήνα και της ψίχας της ελιάς (πυρηνέλαιο) και εξευγενίζεται για να καταστεί βρώσιμο με χημικά μέσα, πρέπει να φέρει στην σήμανση του την ένδειξη «εξευγενισμένο πυρηνέλαιο». Η νομοθεσία που ισχύει για την Νέα Υόρκη είναι ακόμα πιο αυστηρή και ορίζει ότι οποιαδήποτε μορφής «μείγμα» ελαιολάδου πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία.
 
Στην πολυσέλιδη μήνυση που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (NorthAmericanOliveOilAssociationNAOOA) για «να σταματήσει τις επιζήμιες και καταστροφικές εμπορικές πρακτικές της εταιρίας GourmetFactory» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής:
 
«Καταθέτουμε την μήνυση αυτή εναντίον του κατηγορούμενου για παράνομη και παραπλανητική σήμανση βρώσιμων προϊόντων ελαιολάδου που διατίθενται σε καταναλωτές και στην αγορά. Ο κατηγορούμενος διαθέτει στην αγορά έλαια για ανθρώπινη κατανάλωση με το εμπορικό σήμα «Capatriti»  σαν «100% αγνό ελαιόλαδο» (100% pureoliveoil) χωρίς τα έλαια να έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό! Αντί «100% αγνό ελαιόλαδο» τα νοθευμένα προϊόντα του «GourmetFactory» αποτελούνται κυρίως (αν όχι συνολικά) από βιομηχανικά παραγόμενα, με χημικά μέσα διαχωριζόμενα έλαια, γνωστά σαν πυρηνέλαια»
 
«Ο  Σύνδεσμος Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (NorthAmericanOliveOilAssociationNAOOA) έχει λόγους να πιστεύει ότι το «GourmetFactory» παραπλανεί είτε σκόπιμα είτε από βαθειά περιφρόνηση προς τον ποιοτικό έλεγχο. Το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο παράγονται μέσα από μια απόλυτα προκαθορισμένη διαδικασία. Η τιμή του πυρηνέλαιου είναι από 30% έως 40% φθηνότερη και κάθε στοιχειώδης έλεγχος θα εντόπιζε την ύπαρξη πυρηνέλαιου. Συνεπώς ένας συσκευαστής ή ένας διανομέας ελαιόλαδου δεν παραπλανάει άθελά του δηλώνοντας το πυρηνέλαιο σαν ελαιόλαδο».
 
Σε άλλο σημείο της μήνυσης αναφέρεται ότι «Η εταιρία έπρεπε να γνωρίζει την νοθεία των προϊόντων της διότι το έτος 2008 κατέθεσε ένσταση στην Πολιτεία του Connecticutη οποία υιοθέτησε τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την εκτίμηση της ποιότητας του ελαιολάδου καθορίζοντας ποινές για τις εταιρίες που πουλούσαν ελαιόλαδα αναμεμειγμένα με διάφορα σπορέλαια. Η εταιρία προσπάθησε να εμποδίσει το τμήμα προστασίας των καταναλωτών του Connecticutαπό την εφαρμογή του νόμου αυτού για το ελαιόλαδο ισχυριζόμενη ότι η φήμη και οι εμπορικές της σχέσεις είχαν ήδη πάθει ζημιά με την υιοθέτηση των προδιαγραφών ποιότητος ελαιολάδου».
Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 η μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ (Εθνικός Κήρυκας) ανέφερε ότι, «σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της ομογενειακής εταιρίας The Gourmet Factory Θέμις Καγκάδης αρνείται τις αιτιάσεις που περιέχονται στη μήνυση του Συνδέσμου Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής, για νόθευση του Capatriti».
 
Η «Kangadis FoodInc.» μαζί με την «The Gourmet Factory», θεωρούνται μια μεγάλη επιχείρηση με εξαιρετικές εγκαταστάσεις η οποία καλύπτει ένα πολύ αξιόλογο μερίδιο αγοράς της Νέας Υόρκης – και όχι μόνο. Σε μερικές ιστοσελίδες με βάση τις ΗΠΑ που παρέχουν εταιρικά στοιχεία, ιδιοκτήτης της εταιρίας «Kangadis Food Inc.» εμφανίζεται ο ομογενής Γιώργος Ιγνατιάδης ενώ ο Θέμις Καγκάδης φέρεται σαν Αντιπρόεδρος – όπως και ο Ντένης Καγκάδης. Τέλος, ο Αριστείδης Καγκάδης φέρεται σαν εκτελεστικός Διευθυντής.  Αντίθετα, στην «TheGourmetFactory» σαν ιδιοκτήτης φέρεται ο Θέμις Καγκάδης και  Πρόεδρος ο Αριστείδης Καγκάδης. Η εταιρία εισάγει έλαια για βασικά εμπορικά σήματα που διαθέτει στην Αμερικανική αγορά από την Ιταλία, την  Ισπανία, την Τυνησία και την Ελλάδα. Τα προϊόντα με το σήμα Capatritiεισάγονται (όπως δηλώνεται στην συσκευασία) από την Ιταλία ενώ τα προϊόντα με το σήμα Sevilla Mia από την Ισπανία (περιλαμβάνει εκτός από το Canola Oil από κραμβέλαιο, διάφορα Φυτικά έλαια, Αραβοσιτέλαιο κ.α.)
 
Τα προϊόντα με το σήμα Capatriti, για τα οποία δημιουργήθηκε το σκάνδαλο, «άλλαξαν όψη» τις τελευταίες εβδομάδες: Σήμερα βλέπουμε στην ιστοσελίδα της σειράς (http://www.capatritioliveoil.com/home.html), τα ελαιόλαδα «ExtraVirginoliveoil»,  «PureOliveOil» (το 100% εξαφανίστηκε), «LightOliveOil» και ένα νέο προϊόν «AllnaturalBlendedOliveOil». Το προϊόν αυτό, όπως αναφέρεται στην συσκευασία του, περιλαμβάνει 15% Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (ExtraVirginOliveOil) και 85%.... κραμβέλαιο (Canola) από το φυτό της αγριοκράμβης που περιέχει ελαιούχους σπόρους! Αξίζει να σημειωθεί ότι από το έτος 2002 η Ε.Ε. επισημαίνει ότι η γύρη από ορισμένα γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να μολύνει με ξένα γονίδια φάρμες οργανικής καλλιέργειας και άγριες ποικιλίες. Σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (2002) αναφέρεται ότι η αγριοκράμβη μπορεί να περιγραφεί ως καλλιέργεια υψηλού κινδύνου για την ροή γονιδίων!
 
Όσον αφορά την δραστηριότητα των εταιριών «KangadisFoodInc.» και «TheGourmetFactory» με Ελληνικό ελαιόλαδο, πριν δύο περίπου χρόνια είχε δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα: Η εφημερίδα «Ελευθερία» Πελοποννήσου  σε άρθρο της (2 Ιουνίου 2011) με τίτλο «Πλήγμα για Μεσσηνία και Λακωνία - Όργιο με νοθευμένο λάδι στην αγορά της Νέας Υόρκης» αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής: 
 
«Όργιο νοθείας, δυσφήμησης του μεσσηνιακού ελαιολάδου και ειδικότερα του ονόματος «Καλαμάτα» στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτουν η ιστοσελίδα www.adena.gr  και το ομογενειακό ραδιόφωνο www.radioneo.us  σε διαδοχικές αναρτήσεις.  Σε μήνυμα που έφθασε στην ηλεκτρονική έκδοση της “Ε“, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους που έγιναν σε ελαιόλαδο το οποίο αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας με το εμπορικό σήμα «Lakonia» που κυκλοφορεί σε εξευτελιστική τιμή εδώ και πολλά χρόνια. Η ανάλυση δεν μπορεί να καθορίσει τη χώρα προέλευσης του προϊόντος, όμως έδειξε ότι πρόκειται για «μη κανονικό, νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο».
 
Στο θέμα αναμείχθηκε ο (τότε) υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς ο οποίος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση,  (http://old.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=31599&Itemid=32) ζήτησε από το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημέρωση, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του ονόματος και του κύρους του Μεσσηνιακού ελαιολάδου. Η γενική διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, Ασημούλα Κ. Παπαθανασίου, τον ενημέρωσε ως εξής:
 
 «Ο ΕΦΕΤ κατόπιν καταγγελίας - παραπόνου ομογενούς από τη Νέα Υόρκη παρέλαβε δύο δείγματα ελαιολάδου, τα οποία προμηθεύτηκε σύμφωνα με δήλωσή του από την αγορά της Νέας Υόρκης. Τα δείγματα ελαιολάδου προσκομίστηκαν στη Δ’ Χ.Υ. Αθηνών του ΓΧΚ από υπάλληλο του ΕΦΕΤ και πήραν αριθμό δείγματος ΓΧΚ 015/386/2011 και 015/387/2011 (09/05/2011). Πρόκειται για δείγματα καταγγελίας (έκφραση παραπόνου περί νοθείας) και ανατέθηκαν σε δύο χημικούς για ανάλυση με βάση τον Κανονισμό ΕΟΚ 2568/91 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Το δείγμα με αρ. 015/387/2011 προσκομίστηκε εις απλούν σε σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο των 3 λίτρων με τις ενδείξεις: “ΛΑΚΩΝΙΑ®”,  Παρθένο λάδι ελιάς  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ     “LAKONIA®”, ExtraVirgin Olive Oil of KALAMATALOT* GF012511 Best before 01/25/12 COLD PRESSED, Imported Filiatra, Messinias, PRODUCT of Greece, Distributed by GOURMET FACTORY  HAUPPAGE, N.Y. 11788, Barcode 7 06950 12003 3.
 
Στο πλάι της συσκευασίας σχολιάζεται η καταγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου: Laconia Extra Virgin Olive Oil is produced from finest olives that are grown along the Mediterranean Coast. Το δείγμα εξετάστηκε στο εργαστήριό μας που είναι αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σύμφωνα με τις διαπιστευμένες κατά ISO/IEC 17025 μεθόδους, όπως αυτές προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2568/91 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από τα αναλυτικά στοιχεία το δείγμα παρθένου ελαιόλαδου, όπως δηλώνεται στη συσκευασία, είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ (πιθανώς με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο). Σημειώνουμε επίσης, ότι δεν πληροί τα κριτήρια του παρθένου ελαιόλαδου του κανονισμού των ΗΠΑ (United States Standards for Grades of Olive Oil and Olive – Pomace Oil, effective October 25, 2010). Το ΓΧΚ κοινοποίησε στον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων. Παράλληλα, ο ομογενής ζήτησε και έλαβε από τον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των εν λόγω δειγμάτων. Με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ (αρ. πρωτ. 8224/25-5-20111 Δ/νση Εργ. Ελέγχων ΕΦΕΤ) διοργανώθηκε στο Υπ. Εξωτερικών και με συμμετοχή του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη στις 27-5-2011 για την εξέταση του παραπάνω θέματος, καθώς αφορά ένα σημαντικό εθνικό προϊόν. Στη σύσκεψη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, ότι ο όρος “KALAMATA EXTRA VIRGIN OLIVE OIL” και “KALAMATA” έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα από την εταιρεία Sirop Imports Inc., με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, στην αγορά του Σικάγου και της Ουάσιγκτον δε βρέθηκαν τα προϊόντα που είχαν προσκομιστεί από τον καταγγέλλοντα. Η έρευνα από την πρεσβεία μας συνεχίζεται στην αγορά της Ν. Υόρκης».
 
Συμπέρασμα: Η προβολή της υπόθεσης από τους NewYorkTimesσυμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά μεταξύ του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και όλων των άλλων κατηγοριών ελαίων καθώς επίσης και για την τεράστια σημασία των σωστών ενδείξεων που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία.  
 
Η αχανής αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδιαφέρει τα μέγιστα την Ελλάδα. Όταν το 70% τουλάχιστον της συνολικής μας παραγωγής είναι «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου έχουμε κάθε λόγο να συμβάλλουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στην ενημέρωση του Αμερικανικού καταναλωτικού κοινού και στην αντιμετώπιση της νοθείας ελαιολάδου η οποία, απ΄ ότι φαίνεται από τα ευρήματα του Κέντρου Ελαιόλαδου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει εξελιχτεί σε «εθνικό χόμπι» πολλών αμερικανικών εταιριών! 
 
Είναι κρίμαπου ένας μεγάλος Όμιλος ομογενειακών επιχειρήσεων κατηγορείται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για εκτεταμένη νοθεία ελαιολάδου όταν με την δύναμη και το μέγεθος που έχει αποκτήσει θα μπορούσε να επιβάλλει στην Αμερικανική αγορά αυθεντικό, Ελληνικό,εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις υψηλές τιμές που δικαιούται η καταπληκτική ποιοτική, διατροφική και φαρμακευτική του αξία!
 
Η διάθεσή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που διατυπώνονται, νοθευμένου και σε εξευτελιστικές τιμές προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο «υγρό χρυσάφι» (κατά Όμηρο) και «μεγάλο θεραπευτή» (κατά Ιπποκράτη)  -σχετικό είναι το άρθρο μας 11ης Μαρτίου 2013 με τίτλο Ελαιόλαδο: Tροφή και φάρμακο μεγάλης αξίας, αυξάνει ραγδαία τις εξαγωγικές του επιδόσεις – μέσα στο 2012 οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 33,5% σε αξία και κατά 37,1% σε ποσότητα!- κυριολεκτικά……….. για μια (μικρή) χούφτα Δολάρια!
 
Κατά την γνώμη μας, η Ελλάδα με την συμμετοχή αρχών και φορέων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς - ΕΔΟΕΕ) σε απ΄ ευθείας συνεννόηση με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (TimothyJ. Treanor- Δικηγορικό Γραφείο Sidley Austin LLP, 787 Seventh Avenue, New York, NY 10019, Τηλ. (001) 212.839.5300, Fax (001) 212.839.5599) θα πρέπει να διερευνήσει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της χώρας μας στην δίκη που θα διεξαχθεί (έχει «έννομο συμφέρον») με την δική της «εμπειρία» που αφορά το ελαιόλαδο «Lakonia» από…… τα Φιλιατρά Μεσσηνίας!
Δεν μπορούμε (και δεν θέλουμε) να αποφανθούμε εάν η «KangadisFoodInc.» & η «TheGourmetFactory» είναι αθώες ή ένοχες για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται. Άλλωστε αυτό θα αποφασιστεί από τους ενόρκους του Αμερικανικού δικαστηρίου που θα κρίνει την υπόθεση. Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ότι τα εναντίον τους στοιχεία είναι συντριπτικά!
 
Όπως φαίνεται λοιπόν λογικό, δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σε ένα πολύ ζωτικό για την αγροτική μας παραγωγή θέμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα και υψίστης σημασίας για την εθνική μας οικονομία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου