Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ΄


Konstantinos-CoverΟ Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ΄ έχει αφήσει άσβεστη τη μνήμη του στην ψυχή του Ελληνικού Λαού. Πού οφείλεται αυτό; Μήπως στο αίμα των Παλαιολόγων που –όπως μαρτυρεί η παράδοση- έτρεχε στις φλέβες του; Μήπως στη μέσω της Μητέρας του συγγένειά του με τον αυτοκρατορικό Οίκο των Ρομανώφ; Ή μήπως στην ψυχοσύνθεσή του, που ήταν πολύ πιο κοντά σε εκείνη του Ελληνικού Λαού από οποιουδήποτε μαρξιστο-φιλελεύθερου και δημοκρατο-διεθνιστή πλουτοκράτη;
Μπορεί και σε όλα αυτά ταυτόχρονα. Το βέβαιο είναι όμως ότι υπήρξε σχεδόν η μοναδική προσωπικότητα στη Σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας που πραγματικά ενδιαφέρθηκε για τον Ελληνικό Στρατό και, μέσα σε εκπληκτικά σύντομο διάστημα, έκανε τη χώρα μας Δύναμη αξιόμαχη – και κατά συνέπεια σεβαστή. Ηγήτορας των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους ενέπνευσε τέτοιο ενθουσιασμό στους πολεμιστές του, ώστε χρειάστηκε να εκδώσει διαταγή με την οποία απαγόρευε στους αξιωματικούς να φορούν κανονικές επωμίδες, για να μη γίνονται στόχος και σκοτώνονται αθρόως από τους ελεύθερους σκοπευτές του εχθρού.
Ο Λαός τον λάτρευε. Και απόδειξη της λατρείας αυτής υπήρξε το Κίνημα των Επιστράτων, έκφραση ευγενέστατη και ιδεώδης της Επαναστατικής Δεξιάς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Και όταν, καταβεβλημένος καθώς υπήρξε από τις κακουχίες των Βαλκανικών Πολέμων, πέθανε πρόωρα, εξόριστος σε ξένη γη, οι Έλληνες εξακολούθησαν να περιβάλλουν τη μορφή του με σεβασμό και αγάπη. Το ανά χείρας βιβλιαράκι λοιπόν ας θεωρηθεί απότιση φόρου τιμής στη μνήμη τόσο τη δική του όσο και όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους -ακριβώς για να υπερασπιστούν τα ιδεώδη που αυτός ενσάρκωνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου