ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Η αρπαγή των κυπριακών τραπεζών - Η κρίση γιγαντώνει την Πειραιώς που έσωσε ο ... ELA!


Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονταν να υπογραφούν τα συμβόλαια για τη εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αν λήξει το θέμα του Μημονίου.
Για τον σκοπό αυτό έχει μεταβεί αντιπροσωπεία της Πειραιώς στην Μεγαλόνησο. Να σημειώσουμε ότι η τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που ουσιαστικά οδηγείτο σε πτώχευση και είχε δανειστεί από τον ELA ένα ποσό περί τα 650 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς μάλιστα αυτό να ανακοινωθεί ούτε καν στο Χρηματιστήριο όταν έγινε.
Μετά την εξαγορά δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ και 22.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες που απορροφά η Τράπεζα Πειραιώς αφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ επίσης.
Η έκθεση των δύο κυπριακών τραπεζών στην εγχώρια αγορά μέσω δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, ωστόσο οι μέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει στην διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής έχει υπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.
Διαβάστε και http://www.defencenet.gr/defence/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου