Η Άγκυρα κατήργησε το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου; - Να ακυρωθεί το ταξίδι Σαμαρά

Ενάντια σε όλες τις διεθνείς συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση με απόφασή της ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης αν αληθεύοιν οι πληροφορίες ότι προσπαθώντας να επιβάλλουν αντίποινα στην Ελλάδα για τον πρόσφατο νόμο που πέρασε για τους ιμάμηδες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δ.Θράκη, αποφάσισε να διορίζει το τουρκικό κράτος του Ελληνορθόδοξους ιερείς.
Δηλαδή λίγα 24ωρα πριν από την σύγκληση του "συμβουλίου συνεργασίας" των δύο χωρών με απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κοινοποιήθηκε ήδη στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έχει ισχύ από χθες 1η Μαρτίου, οι χριστιανοί ιερείς της Τουρκίας θα συνεχίζουν να ανήκουν πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όμως θα είναι οικονομικά εξαρτημένοι από το τουρκικό κράτος, το οποίο τουρκικό κράτος θα τους διορίζει όπου αυτό θέλει.
Αν αληθεύουν, βέβαια οι σχετικές πληροφορίες και δεν πρόκειται απλά για ψυχολογικό πόλεμο από την πλευρά της Άγκυρας κατά του Πατριαρχείου!
Στo πλαίσιo της νέας αυτής απόφασης, όλοι οι διορισμοί ιερέων στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες θα γίνονται από το Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας μετά από τη σύμφωνη γνώμη μιας πενταμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών και τρεις Ελληνορθόδοξους θεολόγους.
 
Η απόφαση δεν είναι καθόλου "ανάλογη" με τον ελληνικό νόμο, καθώς εν προκειμένω παραβιάζει συνθήκες και θεσμούς αιώνων και εκτός όλων των άλλων υπαρκτών και  ουσιαστικών ζητημάτων σε επίπεδο ασφάλειας στις σχέσεις των δύο χωρών, πλέον δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητα αυτού του "Συμβουλίου Συνεργασίας". Αν επαναλαμβάνουμε είναι αληθινές οι πληροφορίες, αν και η πρόθεση έστω ως απειλή είναι διατυπωμένη εδώ και καιρό.
 
Βέβαια, ακόμα και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα τετελεσμένα, υπήρχε πρόθεση για κάτι τέτοιο από καιρό, ενώ η Άγκυρα έχει δώσει τόσες αφορμές για κρίση που αυτό δεν θα εξέπληττε κανέναν.
 
Με την αποδοχή σύγκλησής του η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ουσιαστικά επιβραβεύει τέτοιες πολιτικές (παραβιάσεις ΕΕΧ και ΕΧΥ από την Άγκυρα, βόλτες τουρκικών φρεγατών στο Σούνιο) κλπ. Η συνάντηση πρέπει να ματαιωθεί άμεσα.
 
Τι άλλο θέλουν για να αντιληφθούν ότι τέτοιες συναντήσεις νομιμοποιούν την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας σε βάρος της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου