Αποκαλυπτήρια μιας αθάνατης μορφής




Εκεί θα ζει για πάντα και όχι μόνο στις καρδιές των ανθρώπων που κυριολεκτικά τη λάτρεψαν. Γιατί το ίδρυμα που είχε δημιουργήσει το 1978 στην Ουρουγουάη ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος ήταν για την κόρη του Μαρία το δεύτερο σπίτι της.

Το επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά, αφού όνειρό της ήταν η προαγωγή ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ουρουγουάης. Η Μαρία Τσάκου μπορεί να έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως τον περασμένο Οκτώβριο από ανακοπή καρδιάς στη Νέα Υόρκη, παρ’ όλα αυτά όμως η παρουσία της εξακολουθεί να είναι έντονη μέσα στο ίδρυμα της οικογένειας, καθώς μία προσωπογραφία της που τοποθετήθηκε εκεί εδώ και λίγο καιρό θυμίζει σε όλους τη δυναμική γυναίκα με την ευαίσθητη καρδιά.

Μέσα από αυτό το έργο Τέχνης η Μαρία Τσάκου θα εξακολουθήσει να ζει στους χώρους του Fundacion Maria N. Tsakou, που με τόση αγάπη και φροντίδα επιμελήθηκε εκείνη και οι πιστοί συνεργάτες της, που ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν από την απώλειά της. Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη και μέσα στους ιδιαίτερους χώρους του ιδρύματος, ο καπεταν-Παναγιώτης Τσάκος με δάκρυα στα μάτια έκανε τα αποκαλυπτήρια του πίνακα με τη μορφή της μονάκριβης κόρης του, που μαζί με τον αδελφό της Νίκο υπήρξαν οι μεγάλες αγάπες της ζωής του.

Τον όμορφο πίνακα επιμελήθηκε ο Ουρουγουανός ζωγράφος Daniel Amaral Oyarvide, ο οποίος με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο και το σημαντικό έργο της Μαρίας Τσάκου προσπάθησε με πιστότητα να μεταφέρει στον καμβά την προσωπικότητά της. Ο ίδιος καλλιτέχνης το 2008 είχε αναλάβει να ζωγραφίσει τη μορφή της μητέρας του ισχυρού άνδρα, του εφοπλισμού Παναγιώτη Τσάκου, Μαρίας, της οποίας το όνομα φέρει και το ίδρυμα στην Ουρουγουάη ύστερα από δική του απόφαση το 2002.

Τα δύο πορτρέτα τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ μετταξύ τους έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στα ρούχα των δύο γυναικών είναι οι σκούρες αποχρώσεις του γκρι και αυτό γιατί δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσωπα, που με απόλυτη πιστότητα σχεδιάστηκαν πάνω στον καμβά. Στόχος του ζωγράφου ήταν να καταφέρει να αποτυπώσει στους πίνακες τα χαρακτηριστικά των δύο σημαντικών γυναικών στη ζωή του καπεταν-Παναγιώτη, ώστε, όταν τα βλέπει κάποιος, να μπορεί να διακρίνει την ευαισθησία και τον δυναμισμό τους.

Η γιαγιά Μαρία είναι καθιστή σε μια καρέκλα και στα χέρια της κρατάει ένα λευκό καράβι, σαν αυτά που φτιάχνουν τα παιδιά από χαρτί, ενώ η εγγονή της στον νέο πίνακα είναι όρθια και με το αριστερό χέρι της χαϊδεύει με τρυφερότητα ένα λευκό περιστέρι, το οποίο έχει γύρει το κεφάλι του και την κοιτά. Στα αποκαλυπτήρια συμμετείχαν οι στενοί συνεργάτες της Μαρίας Τσάκου από το ίδρυμα, καθώς και φίλοι της από την Ουρουγουάη που ήταν πάντα κοντά της και στήριζαν την κάθε απόφασή της.


Η δράση του ιδρύματος Ελληνικά γράμματα για 6.000 Ουρουγουανούς

Η 45χρονη Μαρία Τσάκου, εκτός των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων της, ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Ν. Τσάκου που ιδρύθηκε στην Ουρουγουάη με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη μνήμη της γιαγιάς της και μητέρας του Παναγιώτη Τσάκου. Το Ιδρυμα Τσάκου παρέχει όλα αυτά τα χρόνια τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού σε 6.000 Ουρουγουανούς σπουδαστές. Η ίδια μάλιστα συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα της ενέταξε στο πλαίσιο των προγραμμάτων διδασκαλίας και μαθήματα ελληνικής μουσικής, χορού, σεμινάρια ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και μαθήματα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, προωθώντας τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής κουλτούρας και την πολιτιστική κληρονομιάς μας στη Λατινική Αμερική.

Το ίδρυμα έχει εκτός των άλλων καθιερώσει και τη χορήγηση υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα, ώστε οι σπουδαστές του να γνωρίσουν τη σύγχρονη, ελληνική, κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα. Παράλληλα, διοργανώνονται συνεχείς επισκέψεις για τους σπουδαστές και τους καθηγητές του, που φιλοξενούνται για δύο μήνες στην Ελλάδα, όπου γνωρίζουν τον τόπο και τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα εξασκούνται στην ελληνική γλώσσα.


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ: «Δες όλα αυτά που άφησε πίσω της»

Ο αιφνίδιος θάνατος της εφοπλίστριας Μαρίας Τσάκου πριν από οκτώ μήνες στη Νέα Υόρκη βύθισε στο πένθος την οικογένειά της αλλά και όλους όσοι γνώριζαν και θαύμαζαν από κοντά τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα. Η είδηση του θανάτου της έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού η Μαρία Τσάκου κατάφερε με τις επαγγελματικές δραστηριότητές της και το φιλανθρωπικό έργο της να αφήσει τη στάμπα και την ελληνική ταυτότητά της παντού όπου κι αν πέρασε.

«Κλείσε τα μάτια σου και ευχήσου να έχει έρθει πίσω ή άνοιξέ τα και δες όλα αυτά που άφησε εκείνη πίσω της...» Το συγκινητικό αυτό μήνυμα είναι ένα από τα δεκάδες που υπάρχουν πλέον μέσα στις διαδικτυακές σελίδες των επιχειρήσεων της οικογένειας Τσάκου. Αν κάποιος επισκεφτεί είτε το site tsakosgroup.com είτε το fundacionmariatsakos.org, μπορεί εύκολα να καταλάβει ποια ήταν η Μαρία Τσάκου, η σιδηρά κυρία του εφοπλισμού από τα Καρδάμυλα της Χίου.

Δίπλα στις φωτογραφίες της που υπάρχουν στο Διαδίκτυο η οικογένειά της φρόντισε να υπάρχουν μηνύματα μέσα από τα οποία γίνεται γνωστό σε όλους το προφίλ της ξεχωριστής αυτής γυναίκας, η οποία χρησιμοποίησε την οικογενειακή ευμάρεια για να βοηθήσει τον κόσμο εκείνο που είχε πραγματικά ανάγκη και όχι για να κάνει επίδειξη πλούτου στον κύκλο της και στους ανθρώπους του νησιού της, τη Χίο, την οποία αγάπησε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τόπο που επισκέφτηκε στη ζωή της.


ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ

H Μαρία Τσάκου ήταν από τους πιο δραστήριες επιχειρηματίες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, άξια διάδοχος μαζί με τον αδελφό της Νίκο του καπεταν-Παναγιώτη. Με ζηλευτές σπουδές, εισήλθε στον Ομιλο Τσάκου και γρήγορα ανέλαβε μεγάλες ευθύνες στη διακυβέρνηση της ναυτικής αυτοκρατορίας. Σκληρή τεχνοκράτης, είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα επιχειρηματικά ανοίγματα της εταιρείας από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, από τον Παναμά μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία και από την Γκάνα μέχρι την Ουρουγουάη. Εκτός όμως από μια ισχυρή επαγγελματίας, η Μαρία ήταν και σπουδαίος άνθρωπος.

Λάτρευε τα παιδιά και γι’ αυτό είχε προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε συλλόγους και ιδρύματα χωρίς να επιθυμεί να γνωρίζει κανείς για τις κινήσεις της αυτές. Στη Χίο μάλιστα, ύστερα από δική της πρωτοβουλία, είχαν δημιουργηθεί πάρκα και παιδικές χαρές προκειμένου να περνούν εκεί ευχάριστες στιγμές οι μικροί της φίλοι, οι οποίοι την έβλεπαν κάθε φορά που εκείνη ήθελε να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, που την κρατούσαν μακριά από το αγαπημένο της νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου