Η άγνωστη τουριστική πλευρά της επαρχίας Ελασσόνας



«Είναι κρίμα να έχουμε ένα τέτοιο σπίτι, που το σκεπάζει ο παγκοσμίως γνωστός Όλυμπος, το περιβάλλει ένα πλούσιο φυσικό τοπίο, με ανεξάντλητη αρχαιολογική κληρονομιά και να μην το προβάλλουμε, σε συνδυασμό με το μοντέλο αγροτουριστικής ανάπτυξης που μας χαρακτηρίζει Είναι κρίμα να απολαμβάνουν τις ομορφιές και τις πολυποίκιλες δράσεις ξένοι τουρίστες και πολλοί μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και να το παραβλέπουν οι Λαρισαίοι. Ας προγραμματίσουν μια αυθημερόν εκδρομή ή μια ξενάγηση ένα Σαββατοκύριακο και είναι σίγουρο πως θα (απο)κτίσουν μια πιο στενή επαφή με ολόκληρη την επαρχία».
Θέμα χρόνου θεωρείται η συγκρότηση ενός διευρυμένου μετώπου, αποτελούμενο από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και ενεργούς πολίτες της επαρχίας Ελασσόνας, που θα έχει ως στόχο την τουριστική προβολή εντός και εκτός συνόρων, με σήμα κατατεθέν βεβαίως το βουνό των θεών, τον Όλυμπο।
Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλα διεθνή τουριστικά πρακτορεία προσδιορίζουν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με αναφορά στον Όλυμπο.
Χωρίς να παραγνωρίζουν τη δυναμική των ξένων τουριστών, οι τοπικοί φορείς διαπίστωσαν στη Θεσσαλία έλλειμμα πληροφόρησης για τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει μια ξενάγηση στην περιοχή και ήδη ξεκίνησαν επαφές με τοπικούς φορείς, ξενοδόχους στη Λάρισα, σχολεία και συλλόγους. Μπορεί ο εναλλακτικός, θρησκευτικός τουρισμός να βρίσκεται σε αξιοζήλευτο διαφημιστικό επίπεδο, αυτό που απομένει να γίνει είναι η προβολή της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με το πράσινο του τοπίου και την παρθένα φύση.
Ποιες, λοιπόν, είναι οι επιλογές για τον επισκέπτη, που θα τιμήσει με την παρουσία του την επαρχία Ελασσόνας;
Με τη βοήθεια του περιφερειακού συμβούλου Λάρισας κ. Θανάση Παιδή και του αντιδημάρχου Ελασσόνας για τον ορεινό όγκο κ. Νίκου Καψάλη, επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα άγνωστα σε πολλούς Λαρισαίους αρχαιολογικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα.
ΤΑ «ΒΑΡΙΑ» ΧΑΡΤΙΑ
Δικαιολογημένα έχουν γραφτεί πολλά για τα συναισθήματα (σοκ και δέος) που νιώθει ο επισκέπτης, όντας στον Όλυμπο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις που προσφέρει η προσβάσιμη στο κοινό στρατιωτική μονάδα ΚΕΟΑΧ, για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στα μοναστήρια της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, του Σπαρμού στις Βρυσσοπούλες, στη Μονή Κανάλων στην Καρυά, ενώ εξέχουσα θέση στις επιλογές του επισκέπτη κατέχει το Πολεμικό Μουσείο του Χάνι Χατζηγώγου, στο Σαραντάπορο.
Στην πόλη της Ελασσόνας οι επισκέπτες φωτογραφίζονται στο πέτρινο παλιό γεφυράκι, με θέα την καταπράσινη όχθη του Ελασσονίτη, κάτω από το θρησκευτικό μεν, σπάνιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης δε, την Παναγία Ολυμπιώτισσα. Στον τερματισμό του γεφυριού, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει πεζοπορία στο ρεύμα Μαυραντζά, εκστασιασμένος από την παρθένα φύση.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Μια περιοχή ανεξάντλητη σε αρχαιολογικούς χώρους είναι ολόκληρη η επαρχία, γι΄ αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογές, ξεκινώντας από το Πύθιο, το οποίο από μόνο του είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός, με αποκορύφωμα τον αρχαιολογικό χώρο. Αποτελεί την αφετηρία της ξακουστής Τριπολίτιδας (Πύθιο-Άζωρο-Δολίχη). Το χωριό ζωντανεύει κάθε φορά που το επισκέπτονται μαθητές όλων των βαθμίδων (φέτος πάνω από 1000 υπολογίζονται), αλλά και φοιτητές (πρόσφατα βρέθηκαν στο χώρο φοιτητές της Παντείου από την Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος) για να ταξιδέψουν στον χρόνο, με τη βοήθεια του ξεναγού Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος και διαθέσιμος, οποιαδήποτε στιγμή να παρουσιάσει στον επισκέπτη τους τάφους του Ποσειδώνα, της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα, ενώ η Εφορεία αναμένει χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού για να συνεχιστούν οι ανασκαφές και για τους υπόλοιπους τάφους των Ολύμπιων Θεών.
«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ενοποίηση των αρχαίων βυζαντινών μνημείων, η συντήρηση και προβολή τους. Για μας, βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός και σίγουρα με την ανεργία που έχουμε, η επένδυση στον αρχαιολογικό θησαυρό αποτελεί μονόδρομο» δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Καψάλης.
Από την πλευρά του ο κ. Παιδής τόνισε: «Η περιοχή Ελασσόνας με τον εξαιρετικό πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες και μπορεί να ικανοποιήσει κοινό διαφορετικών προτιμήσεων και ηλικιών: Τα αρχαιολογικά ευρήματα στους χώρους Πυθίου, Σαρανταπόρου, Αζώρου, τα βυζαντινά μοναστήρια όπως της Ολυμπιώτισσας: , και του Σπαρμού, μνημεία όπως τοξωτά γεφύρια και πύργοι, η Τσαριτσάνη, το Λιβάδι και η Βερδικούσια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μπορούν να συνδυαστούν με το πράσινο του τοπίου και την παρθένα φύση. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα μοναδικά προϊόντα της επαρχίας, όπως Φέτα ΠΟΠ, Αρνάκι ΠΟΠ στον τόπο όπου παράγονται. Σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η μοναδική αυτή περιοχή με τις παρά πολλές αναπτυξιακές προοπτικές, λόγω φυσικού περιβάλλοντος, πολιτισμού και προϊόντων να αναδειχθεί . Θέλουμε η περιοχή Ελασσόνας να γίνει πρότυπο αγροτουριστικής ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Επόμενη στάση του οδοιπορικού μας ο Ι.Ν. της Παναγίας, όπου συναντήσαμε συνεργεία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρούν αφενός στην αναστήλωση του ναού (αποκατάσταση στέγης, συντήρηση τοιχογραφίας), αφετέρου στην ανασκαφή μιας κρύπτης, όπου εντοπίστηκαν μνημεία του 14ου αιώνα και επιβεβαιώνουν τον θησαυρό που κρύβει το υπέδαφος.
Το Πύθιο αποτελούσε πάντοτε κέντρο Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και αυτό μαρτυρά η πληθώρα των εκκλησιών, η διακόσμησή τους, η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες.
Συνεχίζοντας την ανάβασή μας προς τον Όλυμπο, πάντα με τη βοήθεια του περιφερειακού συμβούλου κ. Θανάση Παιδή, του αντιδημάρχου κ. Νίκου Καψάλη και του ξεναγού κ. Νίκου Γεωργιάδη προς τα βορειοανατολικά του Πυθίου και διασχίζοντας έναν κακοτράχαλο δρόμο φτάσαμε σε δύο ασκηταριά.
Γι΄ αυτά ο Γιάννης Αδάμου στο βιβλίο που έγραψε, με τίτλο «Το Πύθιο, στο πέρασμα των αιώνων» αναφέρει πως «στην είσοδο του χωριού, σε έναν υψηλό λόφο, με θέα προς την πεδιάδα, υπάρχουν δύο ασκηταριά που χρονολογούνται από το 1339. Είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο και στη μικρή στενόμακρη εξέδρα που σχηματίζει ο βράχος».
Επιστροφή στο Πύθιο για ξεκούραση και ποιο ιδανικό μέρος από το Λαογραφικό Μουσείο που δημιούργησε και φροντίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η επαρχία Ελασσόνας δύναται να καλύψει τα γούστα κάθε επισκέπτη, ανάλογα με τις ανάγκες του. Θέλει να εξερευνήσει την αρχαία Ελλάδα, να απολαύσει το φυσικό τοπίο, με διάφορες δραστηριότητες ή να γευτεί τις αμέτρητες τοπικές λιχουδιές, με την παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων.
Μια πρώτη διαδρομή που ενδείκνυται για τους λάτρεις του αρχαίου μας πολιτισμού είναι Πύθιο-Καστρί-Δολίχη- Άζωρο και από κει καταλήγεις στο Λιβάδι (για ωραίο φαγητό και ξεκούραση), όπου δραστηριοποιούνται πολλοί συνεταιρισμοί (αγροτών, γυναικών κ.λπ.) ή για ξενάγηση στο Μουσείο του Γ. Ολύμπιου.
Για τους λάτρεις της φύσης, προσφέρεται μία βόλτα στο δάσος του Κοκκινοπλού, στη λίμνη του Κεφαλόβρυσου με τις νεροτριβές (ή αλλιώς δριστέλλες) που παρουσιάζουν παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία.
Και τέλος τα προπύργια της επαρχίας η Τσαριτσάνη κι η Βερδικούσια, είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε στιγμή τον επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου