Επίτιμος διδάκτορας ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γεώργιος Τσώκος




Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής σχολής Λάρισας αναγορεύθηκε χθες, σε ειδική τελετή, ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Γεώργιος Τσώκος, που είναι σήμερα ένα από τα πιο ενεργά πρόσωπα της Αμερικής στην έρευνα। Ο κ। Τσώκος έχει ενεργά έντεκα χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα, κυρίως από το ΝΙΗ με κύριο ερευνητή τον ίδιο, ενώ συμμετέχει σε άλλα οχτώ ερευνητικά προγράμματα και έχει διακριθεί κυρίως για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο στην παθογένεια του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, μια χρόνια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια πολύμορφη πάθηση με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Το Εργαστήριο του κ. Tσώκου άνοιξε και οδηγεί το πεδίο των μοριακών διαταραχών των Τ και Β λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ενώ το ερευνητικό έργο του επικεντρώθηκε σε μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.
Το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Τσώκου, που έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, είναι ιδιαίτερα μεγάλο με πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε μεγάλου κύρους περιοδικά, με επίσης μεγάλο αριθμό σε ανασκοπήσεις, κεφάλαια βιβλίων, επιστολές στον διευθυντή σύνταξης, ενώ είναι διευθυντής σύνταξης (Editor) σε 7 αγγλόφωνα βιβλία.
Η εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής (Βιόπολις- Μεζούρλο) άνοιξε με προσφώνηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Κων. Γουργουλιάνη, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσώκο πρότυπο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το βιογραφικό τού τιμώμενου πανεπιστημιακού ανέγνωσε ο καθηγητής Ρευματολογίας Λάζ. Σακκάς, ενώ το ψήφισμα και τον τίτλο ανέγνωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Κων. Μαλίζος, που χαρακτήρισε τον κ. Τσώκο «Ελληνα πρεσβευτή των καλών και των αρίστων». Τέλος, την πλακέτα τιμής απένειμε ο πρύτανης Κων. Γουργουλιάνης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με διάλεξη του κ. Τσώκου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ένας προσωπικός αγώνας για τη θεραπεία του λύκου» για να δηλώσει νωρίτερα συγκινημένος από την τιμή. Στην τελετή μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Σ. Μπαρμπούτης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Μητσιούλης, ο διοικητής του ΓΝΛ Κων. Καραμπάτσας, η εκδότης – διευθυντής της «Ε» Δανάη Δημητρακοπούλου, μέλη ΔΕΠ και γιατροί.
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 2010
Της τελετής ακολούθησε εκδήλωση απονομής του βραβείου Διακεκριμένου Ερευνητή 2010, ενός θεσμού που καθιέρωσε η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του ερευνητικού έργου. Το βραβείο του Διακεκριμένου Ερευνητή 2010 για τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Βιομαθηματικών-Βιομετρίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Ηλίας Ζιντζαράς. Ο κ. Ζιντζαράς έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε καινοτόμες περιοχές της βιοϊατρικής επιστήμης, όπως η γενετική επιδημιολογία, η γενετική στατιστική, η μοριακή αποδεικτική ιατρική, η υπολογιστική βιολογία, η βιοπληροφορική (γενομική και πρωτεομική) και η ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων στη γενετική και στη θεραπευτική νοσημάτων. Το βραβείο απένειμε ο πρύτανης Κων. Γουργουλιάνης. Από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασ. Μποντόζογλου τιμήθηκαν, επίσης, ο πρύτανης Κων. Γουργουλιάνης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Κων. Μαλίζος, που έθεσαν υποψηφιότητα για το ίδιο βραβείο αλλά τέθηκαν εκτός συναγωνισμού επειδή κατέχουν υψηλές διοικητικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου