«Στην Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας», λέει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

«Το να συγκριθεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία, υπό τον κ. Μάριο Μόντι, με την ελληνική κυβέρνηση, το βρίσκω σκανδαλώδες», είπε, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» Ιωαννίνων ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος των «Πρασίνων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση του τεχνοκράτη κ. Λουκά Παπαδήμου δεν είναι συγκροτημένη από τεχνοκράτες, αλλά από πολιτικά κόμματα, με πληθώρα Υπουργών και Υφυπουργών, που σκέπτονται πριν και πάνω απ' όλα το πολιτικό τους συμφέρον, δηλαδή την επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές.

«Οι Πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, εξαρτώνται αποκλειστικά από τα περιθώρια που του δίνουν τα πολιτικά κόμματα που συγκυβερνούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κον Μπεντίτ, γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη, ο «κόκκινος Ντάνι», εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το πολιτικό κατεστημένο –και η ελληνική κοινωνία- θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Χρειάζεται, για παράδειγμα, μια διαφορετική πολιτική άμυνας. Σ' αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε απεριόριστα χρηματικά ποσά.

Ο κ. Κον Μπεντίτ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή είναι «ανίατος ασθένεια» και μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εφ' όσον γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον Διοικητικό τομέα. Δεν υπάρχει –συμπλήρωσε- κράτος χωρίς πρόβλημα φοροδιαφυγής, φυσικά σε διαφορετικό βαθμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να δώσει μια πειστική απάντηση επ' αυτού και ένας τρόπος είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο πρόεδρος των «Πρασίνων» -του τέταρτου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 58 Ευρωβουλευτές- τόνισε ότι η πολιτική πελατεία πρέπει να εξαληφθεί παντελώς και εκτιμά ότι είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία ενός υπεύθυνου κράτους, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό το καλό του κοινωνικού συνόλου και όχι των κυβερνήσεων, που επί χρόνια άλλαζαν, αλλά τα προβλήματα του λαού συνεχιζόταν.

«Στην Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας», είπε με έμφαση ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος των «Πρασίνων» είπε ότι την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα πρέπει να τη δούμε από δύο πλευρές. Και διευκρίνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ανισορροπία. Δεν μπορούμε –τόνισε- να επιβάλλουμε μόνο «σκλήρυνση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας – μέλους, χωρίς, από την άλλη πλευρά, να έχουμε μια πολιτική αλληλεγγύης και να προωθήσουμε σχέδια ανάπτυξης. Για μας τα σχέδια ανάπτυξης –πέρα από το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο- θα πρέπει να έχουν και οικολογικό χαρακτήρα. Τα μοντέλα μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Θα έλεγα ότι ένας κεντρικός τομέας για μας είναι ο ενεργειακός τομέας».

• Ο κ. Κον Μπεντίτ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα των «Πρασίνων» κ. Βούλα Τσέτση, όπου θα έχει συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες.

Την ίδια μέρα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ανακηρύξει τον πρόεδρο των «Πρασίνων» επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου