Γιούτα: οι ομογενείς αντί για ιερέα ακούνε κασέτα! O Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας απαγόρευσε στους τρεις ιερείς, Μιχαήλ Κουρεμέτη, Ματθαίο Γκίλμπερτ και Ηλία Κούκο να Λειτουργούν, να τελούν Μυστήρια και Ακολουθίες, σε αντιπερισπασμό στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να περικόψει τους μισθούς των ιερέων κατά 30% επειδή η κοινότητα δεν έχει χρήματα.

utah kiriaki02 560 420
 Μητέρες με μικρά παιδιά, έφηβοι, νέοι, ενήλικες, και άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, πήγαιναν το πρωί της περασμένης Κυριακής στους δύο ναούς της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία, άναβαν ένα κερί, κάθονταν λίγη ώρα αμίλητοι και προσεύχονταν μόνοι τους, ακούγοντας εκκλησιαστικούς ύμνους από μαγνητόφωνο και ύστερα έφευγαν.

 
Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 3 και 4 Αυγούστου 2013, ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας απαγόρευσε στους τρεις ιερείς, Μιχαήλ Κουρεμέτη, Ματθαίο Γκίλμπερτ και Ηλία Κούκο να Λειτουργούν, να τελούν Μυστήρια και Ακολουθίες, σε αντιπερισπασμό στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να περικόψει τους μισθούς των ιερέων κατά 30% επειδή η κοινότητα δεν έχει χρήματα.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.», ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Δημήτριος Τσαγκάρης, είπε ότι «αποφασίσαμε να έχουμε και τις δύο εκκλησίες ανοικτές. Στον ναό του Προφήτη Ηλία που πήγα κι άνοιξα εγώ βάλαμε εκκλησιαστική μουσική με λειτουργικούς ύμνους με κασέτα μέσω του μικροφωνικού συστήματος κι έπαιζε. Στο ναό της Αγίας Τριάδος είχαμε τους ψάλτες μας οι οποίες διάβασαν κάτι που επιτρέπεται να τα διαβάζουν οι ψάλτες από μόνοι τους».

Στην ερώτηση τι σας έλεγαν οι άνθρωποι που έρχονταν και προσεύχονταν μόνοι τους, ανέφερε ότι «οι περισσότεροι ήταν πληροφορημένοι, μερικοί που δεν γνώριζαν τι συνέβαινε, τους πληροφόρησα σχετικά κι όλοι μάς έλεγαν ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μία λύση πάρα πολύ σύντομα. Ερχονταν οι άνθρωποι, άναβαν το κερί τους έμπαιναν μέσα στην εκκλησία κάθονταν για λίγο χρονικό διάστημα και έφευγαν».

 

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα έπειτα από την εντολή του Μητροπολίτη Ησαΐα να μείνουν αλειτούργητοι οι ναοί, ο κ. Τσαγκάρης ο οποίος είναι χημικός επιστήμονας και μηχανολόγος, με σπουδές επίσης στη διοίκηση επιχειρήσεων, σημείωσε πως «θα σας μιλήσω σαν απλός ενορίτης και θα σας πω ότι η καρδιά μου έχει ματώσει». Και πρόσθεσε πως «τόσο εγώ προσωπικώς όσο και το κοινοτικό συμβούλιο νιώθουμε τόσο άσχημα διότι φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση. Κι όπως εξηγήσαμε με γράμμα που στείλαμε στην κοινότητα, δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήματα, δεν έχουμε χρήματα».

Η προσωπική γνώμη του προέδρου κ. Τσαγκάρη είναι ότι η φθίση της κοινότητας «ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όταν έγινε απόπειρα διάσπασης της κοινότητας στα δύο». Είπε συγκεκριμένα πως, «ναι από εκεί άρχισε».

Οταν τον ρωτήσαμε σε περίπτωση που πεθάνει κάποιος θα πάει αδιάβαστος ο άνθρωπος, ο κ. Τσαγκάρης είπε: «Είχαν προγραμματιστεί μυστήρια και με ρωτούσαν οι ενορίτες τι θα γίνει, οπότε άρχισα μόνος μου να ρωτώ γύρω-γύρω τι θα γίνει, τελικά επικοινώνησα με τον ιερέα Ιουστίνο της Αντιοχειανής Ορθόδοξης κοινότητας ο οποίος μου είπε ότι οι δικοί μας ιερείς τον πλησίασαν και του είπαν να τους βοηθήσει να γίνονται μυστήρια μέχρι να λυθεί το θέμα μας».

Σε ερώτηση αν οι ιερείς Κουρεμέτης, Γκίλμπερτ και Κούκος επικοινώνησαν μαζί του ή εκείνος με αυτούς, απάντησε πως, «όχι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επικοινωνία. Τα πράγματα έγιναν τόσο γρήγορα που προσπαθούμε να κρατηθούμε, προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε». Είπε ακόμα πως «ζητήσαμε από τον Μητροπολίτη να κάνουμε μία γενική συνέλευση για να δούμε τι θα κάνουμε, πού θα βρούμε τα χρήματα βασικά».

Αναφορικά με τον αριθμό των μελών είπε ότι «η κοινότητα ιστορικά αποτελείτο από 1.300 μέλη, αλλά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός μειώνεται, χάνουμε ενορίτες και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο χάσαμε γύρω στους τριακόσιους ενορίτες. Με όλα αυτά τα προβλήματα οι άνθρωποι σταμάτησαν να δίνουν συνδρομές και δωρεές και να εκκλησιάζονται. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα αλλά είναι δυσαρεστημένοι και δεν δίνουν» και τόνισε ότι «το κοινοτικό συμβούλιο κάνει ό,τι μπορεί για να πει στους ανθρώπους να δώσουν χρήματα».

Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει επισκεφτεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος την κοινότητα, είπε, «όχι δεν μας έχει επισκεφτεί, αλλά δεν νομίζω να τον καλέσαμε», ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση αν «χρειάζεται πρόσκληση δεν πρέπει να έλθει μόνος του», απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για εκείνον». Και τόνισε ότι «θα ήταν πολύ καλό να ερχόταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος».

Ο κ. Τσαγκάρης υπογράμμισε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ξέρει τι γίνεται στην κοινότητά μας διότι πριν μερικά χρόνια τότε που επρόκειτο να γίνει η διάσπαση, μία αντιπροσωπεία της κοινότητας τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε». Στην ερώτηση αν τον έχουν ενημερώσει κατά τις περασμένες 15 ημέρες ανέφερε ότι, «ο Αρχιεπίσκοπος έχει ενημερωθεί για ένα λεπτό θέμα» και τόνισε «είμαι σίγουρος ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ενημερωμένος για όλα αυτά». Ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιο είναι αυτό το λεπτό θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην ερώτηση αν, είχατε μπροστά σας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τι θα του λέγατε, σημείωσε: «Θα του έλεγα αυτά που έχουμε πει στην κοινότητα, στον Μητροπολίτη μας και στην Αρχιεπισκοπή και θα του έλεγα κάνετε κάτι διότι διαλυόμαστε», ενώ εξέφρασε την ελπίδα λέγοντας πως «πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα σύντομα».

Αναφορικά με τον Μητροπολίτη Ησαΐα είπε ότι «δεν είχε σωστή πληροφόρηση, είναι πολύ απασχολημένος», ενώ ανέφερε ότι «ήλθε εδώ στις 18 Ιουλίου είχαμε συνάντηση το κοινοτικό συμβούλιο και επίσης ανοικτή συζήτηση με τους ενορίτες». Οταν τον ρωτήσαμε πού καταλήξατε; Απάντησε πως «ακόμα δεν ξέρω, τι να σας πω;». Πρόσθεσε, πως, «είναι πολύ βραχύς ο χρόνος που έγιναν αυτά και ελπίζουμε ότι ο Μητροπολίτης θα κάνει κάτι».

Ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι «το κοινοτικό συμβούλιο έχει στην καρδιά του την κοινότητα, είμαστε πολύ ενωμένοι και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μας θα λυθούν. Το κοινοτικό συμβούλιο, η κοινότητα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε καλά πράγματα, αλλά πρέπει να μας βοηθήσει η ιεραρχία μας».

 
«Για το κοινοτικό συμβούλιο δεν υπάρχουν σύνορα σε τούτη την κοινότητα. Εχουμε μία κοινότητα με δύο εκκλησίες και το κοινοτικό συμβούλιο φροντίζει εξίσου το ίδιο και για τους δύο ναούς. Αυτό είναι το αίσθημα όχι μονάχα του κοινοτικού συμβουλίου, αλλά και της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των ανθρώπων. Στο παρελθόν ήμουν κοινοτικός σύμβουλος επί χρόνια και ακριβώς το ίδιο καλό προσπαθούσαμε να κάνουμε και στους δύο ναούς», τόνισε. (dogma)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου