Μπακογιάννη: Σαμαράς, Σημίτης και Ανδρέας υπεύθυνοι για το Σκοπιανό

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους μιλούν για ήττα της κυβέρνησης Καραμανλή για το βέτο στο...

Βουκουρέστι, μετά την καταδικαστική απόφαση... της χώρας μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το σκεπτικό, ότι παραβιάστηκε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας για το θέμα των Σκοπίων, έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία στη Σύνοδο των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, τονίζει, ότι το Δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς και πως αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Παράλληλα απέδωσε ευθέως ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στους χειρισμούς των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι στη σημερινή κατάσταση συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος – με τις 100 και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν – από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ 1995 και 2004.

Η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό , συνέχισε.

Επιπλέον στη Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. ούτε μία φορά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της, δεν έχει πει ξεκάθαρα, ότι υποστηρίζει την εθνική θέση, την οποία προώθησε η κυβέρνηση Καραμανλή υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Αντίθετα η ίδια η κα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία αυτή τη θέση που υποστήριξε από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Με την πολιτική μας το θέμα επανήλθε, δυνατά στο προσκήνιο, διαμορφώθηκε επιτέλους εθνική θέση για την ονομασία και πείσθηκαν οι εταίροι ότι, χωρίς επίλυσή του, δεν ενδείκνυται η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Τα μεγάλα αυτά θέματα αποτελούν εθνικό κεκτημένο που πρέπει να καθορίσει κάθε επόμενο βήμα μας και στο μέλλον , καταλήγει στη δήλωσή της η κα Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου