Ο Βολιώτης Μίλτος Γεωργακόπουλος που αγόρασε το κτήμα των Ουάσιγκτον



Σημαντική θέση στον διεθνή επιχειρηματικό χώρο κατέχει ο Γεωργακόπουλος, γνωστός ως Μίλτος George στην Αμερική,Μίλτος  ο οποίος έφυγε από το Βόλο πριν από 40 χρόνια με μια βαλίτσα και 30 δολάρια στην τσέπη, για να επιστρέψει εκατομμυριούχος. Η ζωή του συμπολίτη επιχειρηματία, θυμίζει ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε το απίστευτο κουράγιο και η θέλησή του να πετύχει, να εξελιχθεί, με οδηγό και σύμμαχο το προσωπικό του όραμα.
Έχοντας διαγράψει λαμπρή πορεία στον χώρο των εστιατορίων, σήμερα ασχολείται με το real estate, με ανάλογη επιτυχία, προσελκύοντας μάλιστα το ενδιαφέρoν των Αμερικανικών ΜΜΕ όταν αγόρασε την ιστορικής σημασίας έκταση Berclair, που ανήκε στον Τσαρλς Ουάσιγκτον, αδελφό του πρώτου προέδρου της Αμερικής, Τζωρτζ Ουάσιγκτον, και βρίσκεται στην Βιρτζίνια.
Η τεράστια έκταση, που στην κυριολεξία είναι μια μικρή πολιτεία, περικλείει 45 ακίνητα, την έπαυλη όπου έζησε ο Τσαρλς Ουάσιγκτον και πολλές ακόμη εγκαταστάσεις, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Όπως έγραψε μάλιστα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ «ένας Έλληνας μετανάστης ήρθε από το Τέξας με εστιατόρια και αγόρασε αυτό το ιστορικό κομμάτι από τους Αμερικανούς».

Οι επιχειρήσεις του κ. Γεωργακόπουλου έχουν ως έδρα το Ώστιν του Τέξας και ο ίδιος κινείται μεταξύ Βόλου και Αμερικής, διατηρώντας πάντα ζωντανούς τους δεσμούς καρδιάς με την γενέτειρά του. Ανατρέχοντας στις μνήμες των παιδικών του χρόνων, αναφέρει ότι «ο πατέρας μου Σπύρος, είχε βιοτεχνία μπαχαρικών και καλλυντικών με την επωνυμία «Άρης», η οποία βρίσκονταν μεταξύ των οδών Αντιστάσεως, Μαυροκορδάτου και Γαμβέτα.
Από παιδί βοηθούσα τον πατέρα μου στην δουλειά και μάλιστα πήγα στο νυχτερινό γυμνάσιο, συνεχίζοντας να εργάζομαι στην βιοτεχνία». Το όραμά του για μια επιτυχημένη καριέρα βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της σκέψης του και όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, γνώρισε κατά τύχη ανθρώπους οι οποίοι είχαν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.
 «Επειδή μου άρεσε να μαθαίνω πράγματα, τους ρώτησα για την ζωή τους και με προέτρεψαν να αναζητήσω έναν καλύτερο κόσμο, έξω από τα όρια της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο ίδιος. Παίρνοντας την μεγάλη απόφαση να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, το 1972 έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 23 ετών, πηγαίνοντας αρχικά στην Γερμανία. «Όταν κατάλαβα ότι η Γερμανία ζητούσε εργάτες και όχι επιχειρηματικά μυαλά, έφυγα για την Αμερική σε ηλικία 25 ετών, με μια βαλίτσα και 30 δολάρια στην τσέπη» αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας.

Στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών 

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην χώρα των μεγάλων ευκαιριών, την Αμερική, ήταν ένα μικρό χωριό, το Jacksosville της Αλαμπάμα,  όπου εργάστηκε επί αρκετό διάστημα σε εστιατόρια πλένοντας πιάτα και δουλεύοντας ακατάπαυστα « 85 ώρες την εβδομάδα, με απολαβές 40 δολάρια την εβδομάδα» θυμάται ο κ. Γεωργακόπουλος.
Η γνώση των μπαχαρικών, την οποία αποκόμισε δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του αποδείχτηκε πολύτιμη στην πορεία, οδηγώντας τον ακόμη πιο κοντά στην επιτυχία. Στην συνέχεια, αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του στην Νέα Υόρκη, όπου μετά από τρεις μήνες διέθετε πλέον το δικό του εστιατόριο, έχοντας προηγουμένως μάθει τα μυστικά της πίτσας από έναν Κωνσταντινοπολίτη, ο οποίος τον προέτρεψε μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το πρώτο μου μαγαζί το βρήκα σε μια εβδομάδα, με 1000 δολάρια στην τσέπη» ομολογεί ο ίδιος. Το «Miltos Pizza Pub» στο νούμερο 69 της Colombus Avenue, ήταν το πρώτο σκαλοπάτι για την μετέπειτα επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος θυμάται ότι «πρωτοξεκινήσαμε με ημερήσια είσπραξη 105 δολάρια και φτάσαμε στο σημείο να εισπράττουμε 900 δολάρια την μέρα.
Σε διάστημα τριών χρόνων είχα αποκτήσει αρκετά χρήματα και αποφάσισα να μην μείνω στην Ν. Υόρκη, διότι ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο από το να είμαι απλά ένας καλός επιχειρηματίας. Αυτή η σκέψη και η λογική με οδήγησε στο Τέξας, τονίζει, όπου συνέχισα την δραστηριότητά μου, αφού προηγουμένως πούλησα το εστιατόριό μου στην Ν. Υόρκη».
Ο Μίλτος Γεωργακόπουλος ήταν ο πρώτος Βολιώτης που πήγε στο Τέξας, προκειμένου να διευρύνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Έχοντας ως βάση την πρωτεύουσα του Τέξας, το Ώστιν, δημιούργησε ένα ακόμη πρότυπο εστιατόριο, που συνδύαζε στοιχεία φαστ φουντ, με ποιοτικές προδιαγραφές, καλές τιμές αλλά και  υψηλής ποιότητας σέρβις. «Έκανα κάτι διαφορετικό κι έγινα πολύ φημισμένος για την ελληνική μου σαλάτα και το ντρέσιγκ που δημιούργησα μόνος μου, το οποίο μου απέφερε μεγάλα κέρδη.
Στην Αμερική για να πετύχεις, πρέπει να κάνεις κάτι δικό σου, χωρίς να αντιγράφεις τους άλλους» επισημαίνει ο ομιλών. «Το εστιατόριό μου με έχει κάνει αυτό που είμαι σήμερα» δηλώνει ο ίδιος. Διάσημα ονόματα όπως ο τέως πρόεδρος Μπους, οι κυβερνήτες του Τέξας, η Ντόλι Πάρτον, ο Λαρς Άρμστρογκ και πολλοί ακόμη, έχουν γευτεί το μενού του συγκεκριμένου εστιατορίου, το οποίο αποτέλεσε πρότυπη επιχείρηση, που απασχολούσε 25 άτομα προσωπικό και τρεις μάνατζερ.
Η φήμη του Μίλτου Γεωργακόπουλου εδραιώνεται στην Αμερική, ενώ εφημερίδες και περιοδικά αφιερώνουν εκτενή άρθρα στον δραστήριο Βολιώτη, ο οποίος δημιούργησε στην πορεία πέντε επιπλέον εστιατόρια, με δύο συνεταίρους. Παράλληλα η αγορά μετοχών στην διάσημη Αμερικανική εταιρία Schlotzskys που διαθέτει 700 περίπου εστιατόρια ανά την Αμερική και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ήδη μεγάλη οικονομική του επιφάνεια.

Με όραμα την επιτυχία

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του δραστήριου Βολιώτη στράφηκαν παράλληλα στο real estate κι όπως αναφέρει ο ίδιος «μόλις απέκτησα τα πρώτα μου χρήματα, τα επένδυσα αγοράζοντας γη και στην πορεία, κράτησα μόνο το πρώτο μου εστιατόριο στο Ώστιν του Τέξας κι ασχολήθηκα πλέον με τις αγοραπωλησίες γης και ακινήτων, διότι κατάλαβα ότι το εστιατόριο είναι κάτι που σήμερα το έχεις και αύριο το χάνεις. Είναι δύσκολη δουλειά και γι’ αυτό ασχολήθηκα με το real estate, αγοράζοντας γη από το κράτος όταν γίνονται δημοπρασίες».
Σήμερα κινείται επαγγελματικά στο Τέξας, την Αριζόνα και την Βιρτζίνια, με πολύ μεγάλη επιτυχία και δηλώνει περήφανος για δύο επιχειρηματικές του κινήσεις. Την αγορά μεγάλου συγκροτήματος γραφείων στο κέντρο του Ώστιν του Τέξας, αλλά και την αγορά της ιστορικής έκτασης της Βιρτζίνια, που όπως προαναφέρθηκε, ανήκε κάποτε στον Τσαρλς Ουάσιγκτον, στρέφοντας πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο φιλάνθρωπος Μίλτος Γεωργακόπουλος είμαι μέλος των ΑΧΕΠΑΝΣ και μάλιστα έχει τιμηθεί για την δραστηριότητα που αναπτύσσει. Δίνοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια την απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας», υπογραμμίζει ότι «στην Αμερική αναγνωρίζεται η εξυπνάδα σου και σε βοηθάνε, ενώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο».
Στα 66 του χρόνια, έχει κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του, απολαμβάνοντας την θαλπωρή του πολυτελούς διαμερίσματός του στο Βόλο, μαζί με την σύντροφο της ζωής του Ελένη Κολέτσιου, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα, ταξιδεύει στην Αμερική, όπου διατηρεί τις επιχειρήσεις του. Στο Βόλο ζουν άλλωστε τα αδέλφια του, ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακόπουλος και η Άννα Ευαγγελινού, οι συγγενείς και οι φίλοι των παιδικών του χρόνων.
Η περίοδος της κρίσης αναμφίβολα τον προβληματίζει και τον στεναχωρεί, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η Ελλάδα θα ανακάμψει όταν οι έλληνες πάψουν να είναι μεγαλομανείς» και προσθέτει «πρέπει να είναι περισσότερο ενημερωμένοι και να μην ζουν με την ψευδαίσθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει, θα τους ξαναδώσει τα χρήματα που έπαιρναν παλιότερα. Τελείωσε αυτό το όνειρο για μένα». Παράλληλα προτρέπει τους νέους επιστήμονες να μην διστάσουν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά « θα επιστρέψουν πιο ελεύθεροι στο πνεύμα και με περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν τους γονείς τους, που τους έστειλαν στο Πανεπιστήμιο».
Ο ίδιος έφυγε για την Αμερική παίρνοντας μαζί του την εικόνα του πατέρα του και αγωνίστηκε σκληρά προκειμένου να αποδείξει την αξία του. Σήμερα απολαμβάνει την πατρίδα του και όλα όσα στερήθηκε επί 40 χρόνια, ομολογώντας παράλληλα ότι «στην Αμερική είμαι ο Μίλτος George, ο Αμερικάνος κι όταν έρχομαι εδώ, γίνομαι το Βολιωτάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου