Επίσκεψη Δημ. Αβραμόπουλου -με 5μελή συνοδεία- σε Νέα Υόρκη και Καναδά


Γραπτή διαμαρτυρία στον ΟΗΕ (''ρηματική διακοίνωση'') για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας γιά υδρογονάνθρακες, μέσα σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε μιά από τις συχνές επισκέψεις του στις ΗΠΑ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη (από απόγευμα 20 και) 21 Φεβρουαρίου 2013, τυπικά κι επίσημα γιά ''επαφές στον ΟΗΕ'' (δηλ. ''τακτοποίηση'' ονόματος ''Μακεδονία'', ΑΟΖ, νέο σχέδιο Ανάν γιά Κύπρο, γεύμα με υποτιθέμενους ''επενδυτές'', συνάντηση με αρχιεπίσκοπο και πιθανά με American Jewish Committee). Μετά, υποθέτουμε, θα περάσει το ''κενό'' τριήμερο 22, 23, 24 Φεβρουαρίου με τον γιό του, που σπουδάζει στην Βοστώνη, ενώ οι συνοδεύοντες αυτόν 5 πρέσβεις και ''παράγοντες'', θα κάνουν τα... ψώνια τους στο Μανχάτταν. Σημ.: Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, που εκπροσωπεί ποσοστό 17-20% της Ομογένειας ΗΠΑ, αλλά παρουσιάζεται ως... ηγέτης της, άσχετα αν το 80% ούτε θέλει να τον ξέρει.
Θα ακολουθήσει το ταξίδι στον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ, Οττάβα) 25-27 Φεβ. Η επίσκεψη του υπουργού στον Καναδά, γιά τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, είχε αναβληθεί τέλη Οκτωβρίου, τότε που, εξαιτίας... προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, ήρθε ΗΠΑ, παρέμεινε στην Βοστώνη και μετά γύρισε άπραγος στην Αθήνα.
Σημ.: Ο υπουργός, δεν θα ασχοληθεί με τα σκάνδαλα σπατάλης των ελληνικών προξενείων στον Καναδά και αλλού. Γι' αυτόν είναι... ''μηδαμινά και ασήμαντα''. Το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί του, GAP και Ντόρα.

Δηλώσεις Αβραμόπουλου μετά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki Moon στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, ο ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:
«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με το Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  κ. Ban Ki Moon. Είναι, όπως γνωρίζετε, η δεύτερη συνάντησή μας εδώ στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού, κάτι που αποτυπώνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή και τις προσπάθειες του Γ.Γ. για την προώθηση και προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.
Με το Γ.Γ. είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τον ενημέρωσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) και τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Nimetz, την εντολή του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πλήρως. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως πχ η πρότασή μας για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ελπίζουμε, και το εννοούμε, σύντομα να διαμορφωθούν συνθήκες στη γειτονική χώρα, που να οδηγήσουν σε μια πιο εποικοδομητική στάση εκ μέρους της ηγεσίας της.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
Θέλω, τέλος, να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές -  χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση,  στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Σας ευχαριστώ».
Τον υπουργό συνόδευαν από την Ελλάδα: Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρέσβης κ. Διονύσιος Κοδέλας, ο πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας και η κ. Φωτεινή Μαύρου του διπλωματικού γραφείου του.

''Φιγούρες και αρώματα'' γιά ''εσωτερική κατανάλωση''
Δημ. Αβραμόπουλος: Ο μόνος υπουργός (υποτίθεται είναι και ''αρμόδιος'' γιά την προβολή της Ελλάδας), που παρά τις συχνές επισκέψεις του στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη κ.ά.), ουδέποτε εμφανίστηκε, να πει λίγα λόγια γιά την Ελλάδα, σε αμερικάνικα ΜΜΕ, τα οποία αγνοούν την παρουσία του και ειδικά την... ύπαρξή του. Φυσικά, ο κ. υπουργός, ούτε καταδέχτηκε να δώσει έστω μιά συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ.

''Λεφτά υπάρχουν''... Σε μετάφραση, ''πληρώστε κορόϊδα''
Ο υπουργός Εξωτερικών της χρεοκοπημένης Ελλάδας και η 5μελής συνοδεία του, απολαμβάνουν στις ΗΠΑ ένα (τουριστικό) τριήμερο ''άνευ υποχρεώσεων''
Το επίσημο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Πέμπτης 21ης Φεβρουαρίου '13. Οι επόμενες υποχρεώσεις αρχίζουν το απόγευμα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, στον γειτονικό Καναδά (Τορόντο). Το ''κενό'', από απόγευμα 21 Φεβρουαρίου ίσαμε πρωί 25 Φεβρουαρίου '13, ο υπουργός και οι συνοδεύοντες αυτόν 5 (πέντε) υπηρεσιακοί παράγοντες, το περνούν ως... τουρίστες, με φαγοπότια με συγγενείς και ''φίλους'', ψώνια κ.ά. Φυσικά, τα έξοδα διαμονής σε πολυτελές ξενοδοχείο, διατροφής, μετακίνησης κλπ, τα πληρώνουν τα μόνιμα... ''κορόϊδα''. 'Εχει σημασία αν αυτό το τουριστικό τριήμερο είναι στο Μανχάτταν ή στην Βοστώνη, όπου σπουδάζει ο υιός Αβραμόπουλος;
Στην 5μελή συνοδεία του υπουργού είναι: Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Παναγιώτης Μίχαλος. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, πρέσβης κ. Διονύσιος Κοδέλας. Ο πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Η κ. Φωτεινή Μαύρου, του διπλωματικού γραφείου του.
Κατά τα υπόλοιπα, με το ''τουριστικό'' υπουργείο Εξωτερικών, ''η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί στον κατάλληλο χρόνο -και τόπο- με τον κατάλληλο τρόπο, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα εθνικά συμφέροντα''.

.....................................................................

Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Καναδά: 'Ηλθε, είδε, απήλθε
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν σενάριο κωμωδίας, και ομολογώ θα ήταν πραγματικά πετυχημένο. Ο ΥπΕξ Ελλάδος, εντ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται σε περιοδεία προβολής της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Έτσι λοιπόν φτάνει στο Τορόντο του Καναδά την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013. Εκεί, ακολουθώντας προφανώς το βυζαντινό πρωτόκολλο, θα πάει να φιλήσει το χέρι του Σωτηρίου Αθανασούλα, Μητροπολίτη Καναδά, στις  6 το απόγευμα. Στις επτά πρόκειται να συναντηθεί με τα Ομογενειακά ΜΜΕ και την Ομογένεια στο πολιτιστικό κέντρο της ομογενειακής κοινότητας, όπου υπολογίζεται να παραμείνει έως τις οκτώ παρά τέταρτο. Σε τρία τέταρτα της ώρας λοιπόν θα δοθεί Press Conference και θα συναντηθεί με πεντακόσιους περίπου ομογενειακούς παράγοντες. Στις Οκτώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επιχειρηματικό δείπνο, (άγνωστοι μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες και επενδυτές που θα  έχουν τη τιμή να συνφάγουν μαζί του. Την Τρίτη 26 θα μεταβεί στο Μόντρεαλ, όπου στις 12 θα συναντηθεί  με τον Δήμαρχο της πόλης! (άπαξ και το Μόντρεαλ, δεν διαθέτει ελληνο ορθόδοξο αρχιερέα ή Μητροπολίτη όπως το Τορόντο. Υπολογίζω ότι στο πρωτόκολλο του ΥπΕξ Ελλάδος οι Δήμαρχοι και οι Μητροπολίτες είναι ισόβαροι και ισάξιοι). Δεν προβλέπεται καμία συνάντηση με εκπροσώπους της επαρχιακής κυβέρνησης της γαλλόφωνης επαρχίας του Καναδά. Από τις 12:45 και μέχρι τις 13:45 θα συναντηθεί με επιχειρηματίες. Στις 2:00 θα συναντηθεί με τα ομογενειακά ΜΜΕ και την ομογένεια στο πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής Κοινότητας της πόλης. Υπολογίζω ότι μέσα σε εξήντα λεπτά της ώρας πρόκειται να δώσει συνέντευξη στα ομογενειακά ΟΜΜΕ και εν συνεχεία να συνομιλήσει με τους περί τους τριακόσιους ομογενείς που θα τον  υποδεχθούν. Στις 3:00 ο Έλληνας ΥπΕξ αναχωρεί οδικώς για την πρωτεύουσα του Καναδά την Οτάβα όπου στις 6:00 το απόγευμα πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Καναδικής Γερουσίας. Ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω ότι το Σώμα της Γερουσίας του Καναδά δεν έχει και δεν ασκεί καμία πολιτική εξουσία σε ότι αφορά τις σχέσεις της χώρας με τη διεθνή κοινότητα και εκπροσώπους της. Τέλος θα παραβρεθεί σε δεξίωση προς τιμή του που παρατίθεται από την πρόεδρο της Γερουσίας. Την επομένη στις 11:30, επιτέλους πρόκειται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό  του John Baird, για τριάντα περίπου (ολόκληρα) λεπτά της ώρας  και εν συνεχεία παρακάθεται σε γεύμα του Καναδού ΥπΕξ, μεταξύ 12:00 και 13:00. Αμέσως μετά πετά (σαν τον Δαίδαλο) για την Αθήνα.
Αυτή είναι η ιστορία μια απόλυτα πετυχημένης υπουργικής επίσκεψης στο Καναδά. Και ύστερα διερωτώνται κάποιοι  πως έφθασε η Ελλάδα εδώ που βρίσκεται. Ωχ ρε αδερφέ και τι έγινε που ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πεινάει. Ε, ας φάει παντεσπάνι. Με τέτοιους ''τζίνιους'' πολιτικούς που έχουμε...
(Eφημερίδα Τορόντο ''Πατρίδες'' - Φεβ. '13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου