Ομπάμα ή Ρόμνεϊ


Οσο o προεκλογικός αγώνας του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ κορυφώνεται τόσο τα «στρατόπεδα» του ελληνικού επιχειρηματικού λόμπι έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου διαμορφώνοντας το κλίμα στην εκλογική βάση της ελληνικής ομογένειας.

Κορυφαίοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες πρώτης και δεύτερης γενιάς, διπλωμάτες και βουλευτές, καθώς και παράγοντες της ελληνικής ομογένειας έχουν ριχτεί στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του νέου πλανητάρχη.

Μέχρι τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Νοεμβρίου, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ με αλλεπάλληλα συνέδρια και διάφορες συνεστιάσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα από τους ψηφοφόρους και τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες.

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Αμερική πάντα επηρέαζε το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτή τη φορά φαίνεται να είναι χωρισμένη στα δύο, με το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο.

Στο πλευρό του υποψηφίου των Δημοκρατικών

Τζον Ποντέστα (John David Podesta)
Βοηθός του προέδρου και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον αλλά και σύμβουλος του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τζον Ποντέστα είναι πρώην πρόεδρος και νυν σύμβουλος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, ενός φιλελεύθερου think tank στην Ουάσινγκτον. Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός (η μητέρα του ήταν Ελληνιδα ονόματι Μαρία Κοκόρη), ο Τζον Ποντέστα είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown και ένας από τους έμπειρους πολιτικούς αναλυτές στην ελληνοααμερικανική κοινότητα και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Κώστας Αλεξάκης (Kostas Alexakis)
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Hellenic Institute, ο Κώστας Αλεξάκης είναι ένα από τα πιο γνωστά και σεβαστά ονόματα στην ελληνοαμερικανική επιχειρηματική κοινότητα. Με έδρα την Νέα Υόρκη, ο Αλεξάκης διαχειρίζεται για λογαριασμό της York Capital 9 δισ. Δολάρια, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι προσπάθειές του να αποκτήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, αφού μετονομάστηκε σε Ολυμπιακές Αερογραμμές, μέσω της εταιρείας του Olympic Investors διήρκεσαν αρκετά χρόνια. Το 2006 έκανε την καλύτερη προσφορά για τον προβληματικό εθνικό αερομεταφορέα, αλλά η διαδικασία ναυάγησε. Δικηγόρος, επιχειρηματίας και επενδυτής, επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Κλίντον.

Σταν Σπύρου (Stan Spirou)
Ενας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ Division II, ο Σταν Σπύρου είναι επικεφαλής της ομάδας Southern
New Hampshire University. Εχει συνολικά κερδίσει πάνω από 500 αγώνες στην καριέρα του, ενώ τα έτη 1993, 1994, 1995 και 1999 κατείχε τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς. Ο 60χρονος Ελληνοαμερικανός coach θεωρείται ζωντανός θρύλος του μπάσκετ και έχει κατά μέσον όρο ένα εντυπωσιακό 19,3 νίκες ανά σεζόν. Εχει οδηγήσει την ομάδα του πανεπιστημίου σε 14 εμφανίσεις στα NCAA πρωταθλήματα, σε τέσσερις τίτλους Περιφερειακής NCAA και σε έξι NECC τουρνουά πρωταθλήματα. Με δημοκρατικές πολιτικές πεποιθήσεις, δηλώνει υποστηρικτής του Ομπάμα και ασχολείται αρκετά με τα κοινά.

Αθανάσιος Σκουτέλας (Tom Scotes)
Από τα Θεοδώριανα της Αρτας, γλωσσολόγος και διπλωμάτης των ΗΠΑ, ο Θανάσης Σκουτέλας υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρέσβης στην Υεμένη και τη Συρία, όμως ποτέ δεν λησμόνησε την πατρίδα του. Πριν από μερικά χρόνια, συνέγραψε βιβλίο με μνήμες και τραγούδια από το χωριό του, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινότητα των Δημοκρατικών στο Maryland των ΗΠΑ.

Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris)
Με καταγωγή από το Καστελόριζο, ο δισεκατομμυριούχος Αντριου Λιβέρης είναι πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο και ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες ομογενείς. Ο 58χρονος επιχειρηματίας που γεννήθηκε στην Αυστραλία αλλά ανδρώθηκε επιχειρηματικά στις ΗΠΑ ήταν ο επικεφαλής ομάδας ομογενών που συνόδευσαν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Λιβέρης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών και πλαστικών
Dow Chemical Company, θέση που ανέλαβε το 2004 διαδεχόμενος έναν άλλον Ελληνα ομογενή, τον Ουίλιαμ Σταυρόπουλο. Η εταιρεία κατετάγη 15η στη λίστα με τις 100 καλύτερες εταιρείες σε θέματα κοινωνικής ευθύνης του περιοδικού «Corporate Responsibility Officer». Με την οικογένειά του μένει στο Μίσιγκαν και είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Αμερική. Φέρεται να έχει δωρίσει 5.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και 30.000 στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, με τους οποίους διατηρεί στενές σχέσεις.

Αγγελος Τσακόπουλος (Aggelos Tsakopoulos)
Ο βασιλιάς του real estate στην Αμερική ακούει στο όνομα Αγγελος Τσακόπουλος και, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι από τους λίγους επιχειρηματίες που μπορεί και μιλάει στον ενικό στους προέδρους των ΗΠΑ. Γεννημένος στις Ρίζες της Αρκαδίας, μετανάστευσε στην Αμερική το 1951 με 50 σεντ στην τσέπη και γρήγορα δημιούργησε την AKT Development, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες real estate επιχειρήσεις. Η οικογένειά του εξελίχθηκε σε σημαντικό χρηματοδότη των Δημοκρατικών και διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με τη Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, έχει χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες δεκάδων πολιτικών, μεταξύ αυτών και του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον είχε φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο στη σουίτα Λίνκολν. Ο ίδιος και η οικογένειά του εξακολουθούν να ζουν στο Σακραμέντο, όπου έχουν ιδρύσει και το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής (Westem Policy Center), ένα από τα σοβαρότερα think tank για θέματα της ΝΑ Ευρώπης. Η κόρη του Τσακόπουλου Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη διορίστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία το 2010 και ο γιος του Κυριάκος διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Χρηματοδότησης της εκστρατείας του Ομπάμα του 2008, δίνοντας ο ίδιος 100.000 δολ. Συνολικά, από το 1989 η οικογένεια του Ελληνα επιχειρηματία έχει δώσει 12 εκατ. δολ. σε δημοκρατικούς υποψηφίους.

Ντένης Μέχιελ (Dennis Mehiel)
Πρόκειται ίσως για τον πιο επιφανή χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, ιδιοκτήτη εταιρείας με κοντέινερ πλοίων. Από το 2000 η οικογένειά του έχει δώσει πάνω 900.000 δολάρια σε προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος, ενώ επί δώδεκα χρόνια υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής στήριξης του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη και στενός συνεργάτης του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, τον οποίο και υποστήριξε με 100.000 δολάρια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Φέτος, οι δωρεές του φτάνουν τα 143.491 δολάρια, ενώ πέρυσι ο Mehiel και η σύζυγός του έδωσαν 80.862 δολάρια για την εκστρατεία του κυβερνήτη.

Τζορτζ Τσούνης (George Tsunis)
Με τεράστια περιουσία και μεγάλη φιλανθρωπική δράση, ο Τζορτζ Τσούνης είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chartwell Hotels, που κατέχει, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Hilton, το Marriott και το Intercontinental, σε όλον τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τσούνης είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής και άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα), η υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή που μπορεί να παραχωρηθεί. Είναι από τα πιο δραστήρια μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξή του το 2010 στους «New York Times» είχε δηλώσει πως συνηθίζει να χρηματοδοτεί υποψηφίους που ενδιαφέρονται για την «προστασία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία». Θεωρείται από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, έχοντας δώσει 250.000 δολάρια την περασμένη χρονιά σε προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και 38.500 στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο πλευρό του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων
Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis)
Με καταγωγή από τη Νίσυρο, ο μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ στην Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα είναι ίσως ο πιο πλούσιος Ελληνοαμερικανός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ασχολείται παράλληλα με τα πετρέλαια και με τις αερομεταφορές. Το όνομά του φιγουράρει στο περιοδικό «Forbes» ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ είναι γνωστός τόσο για το φιλανθρωπικό έργο του όσο και για την ενασχόλησή του με την πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε πολύ στενός φίλος του Μπιλ Κλίντον, ενώ στο παρελθόν έχει κάνει δωρεές στο Δημοκρατικό Κόμμα και στις εκλογικές εκστρατείες του κόμματος. Σε αυτές τις εκλογές όμως όλα δείχνουν ότι θα στηρίξει τον Ρόμνεϊ. 

Τομ Κορολόγος (Tom Κorologos)
Γεννημένος στο Σολτ Λέικ των ΗΠΑ με καταγωγή από την Τύρο της Αρκαδίας, δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, ο Τομ Κορολόγος ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων, σύμβουλος αρκετών Αμερικανών προέδρων, αλλά και πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βέλγιο. Υπηρέτησε δίπλα στους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ στις προεδρικές διοικήσεις 1971 - 1975 και έχει συνεργαστεί στενά με τους προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν, Τζορτζ Μπους και Τζορτζ Μπους τζούνιορ ως ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Μπους και σήμερα στηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ.

Τζορτζ Αργυρός (George Argiros)
Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός πολίτης, o Γιώργος Αργυρός γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και μεγάλωσε στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας. Πολύ γρήγορα έκανε μια λαμπρή καριέρα στο real estate και στις επενδύσεις. Ξεκίνησε αρχικά την επιχειρηματική σταδιοδρομία του από ένα μανάβικο και προχώρησε σε αγορά και πώληση ακινήτων και βενζινάδικων. Από το 1981 έως το 1989 ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Seattle Mariners, ενώ έχει διατελέσει στο διοικητικό συμβούλιο πολλών εταιρειών. Εξακολουθεί να αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα στην αγορά ακινήτων κυρίως στη Νότια Καλιφόρνια, ενώ στο παρελθόν αξίζει να σημειωθεί ότι Αργυρός υπηρέτησε ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την εμπορική πολιτική του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 1990, όταν ο πρόεδρος Μπους τον διόρισε στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Home Loan Mortgage Corporation (Ομοσπονδιακή Αρχή Στεγαστικών Δανείων), ενώ το 2001 διορίστηκε πρεσβευτής στην Ισπανία και την Ανδόρα. Υποστηρίζει ένθερμα τον Ρόμνεϊ και έχει συμβάλει τα μέγιστα στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Πίτερ Πάπας (Peter J. Pappas)
Ο κ. Πίτερ Πάπας είναι αυτό που λέμε ο μεγαλύτερος εργολάβος κατασκευών στις ΗΠΑ. Πρόεδρος της εταιρείας PJ Mechanical, ο κ. Πάπας έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα των κατασκευών εδώ και σαράντα χρόνια. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1971 και παράλληλα παρέχει συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Μερικά από τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία είναι: The New York Times Building, Bank of America Tower, Lincoln Center, Yankee Stadium, Citi Field, Cambridge University Press και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Εχει διατελέσει διευθυντής της Biovest International Inc το 2003. Υπηρετεί ως διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον DC. Υπηρετεί ως πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου για τα Παιδιά της Κύπρου και είναι μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, υπηρετεί στο Αρχιεπισκοπικό Εθνικό Συμβούλιο ως άρχων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ έχει επιδείξει ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο με δωρεές σε ιδρύματα αποκατάστασης αναπήρων αλλά και σε επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών Ρεπουμπλικάνων της Νέας Υόρκης, έχει πολλές φορές εκφράσει στα ΜΜΕ την αντίθεσή του στις πολιτικές των Δημοκρατικών.

Αλέξανδρος Σπανός (Alex Spanos)
Με περιουσία πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, ο αυτοδημιούργητος Αλεξ Σπανός είναι ιδιοκτήτης μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών οικιστικής ανάπτυξης και κατασκευών στις ΗΠΑ και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας San Diego Chargers. Κατά την περίοδο του 2004 ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Τζορτζ Μπους, αφού υποστήριξε την επανεκλογή τού τότε προέδρου των ΗΠΑ καταθέτοντας στην προεκλογική εκστρατεία πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. Οπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος Μπους διόρισε αργότερα τον Σπανό στο Δ.Σ. του Kennedy Center (κέντρο αποκατάστασης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες), ενώ παράλληλα έλαβε και τη διάκριση του AHEPA Award, ένα βραβείο που δίδεται στα μέλη της κοινότητας για τις εισφορές και τα επιτεύγματά τους. Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ο Αλεξ Σπανός στηρίζει έμπρακτα τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων, αφού παραχώρησε και γεύμα προς τιμήν του στην έπαυλή του στην Καλιφόρνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου