ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ


20111127-082317.jpg

Γράφει ο Σπύρος Σταματόπουλος

Συνταγματάρχης ε.α.y

Σύμφωνα με το «Κυριακάτικο Βήμα» της 27/11/11, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο τεταρτοετής εύελπις αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων έβγαλε λόγο υπέρ της χούντας και έβαλε τους συναδέλφους του να τραγουδήσουν τον ύμνο της χούντας.

Επίσης αφού κάλεσε πρώτα τους αλλοδαπούς και τους Κύπριους να αποχωρήσουν από το αμφιθέατρο, να κλείσουν οι πόρτες και να κατέβει η αφίσα του Πολυτεχνείου έβγαλε λόγο κατά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και υπέρ της χούντας.

Σύμφωνα με τις δικές μου έγκυρες πληροφορίες μέσα από τη Σχολή Ευελπίδων και μάλιστα από ευέλπιδες που ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα περιγράφει το «Βήμα» και όπως παρουσιάστηκαν από τα κανάλια ALPHA και MEGA το βράδυ του Σαββάτου 26/11/11.

Συγκεκριμένα μετά την τελετή της 17 Νοεμβρίου κάποιοι ευέλπιδες είχαν την ιδέα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι, που ήταν αυτό που χρησιμοποίησε και η χούντα ως ύμνο της για προπαγανδιστικούς λόγους εκείνης της εποχής.

Ένας εκ των ευελπίδων, μου είπε τους στίχους του τραγουδιού που είναι οι παρακάτω:

«Μεσ’ στου Νοέμβρη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη

με εργάτη αγρότη φοιτητή

και πρώτο το στρατιώτη

αδελφωμένοι δυνατοί για μια Ελλάδα πρώτη»

Όποιος διαβάσει τους στίχους αυτούς πουθενά δεν θα διαπιστώσει ούτε ανατρεπτική διάθεση, ούτε χουντικά συνθήματα ούτε κάποια αιχμή κατά της δημοκρατίας. Αντίθετα εμείς βλέπουμε ένα ενωτικό χαρακτήρα του τραγουδιού τη στιγμή μάλιστα που ούτε αναφέρεται στον Απρίλη όπως ήταν το τραγούδι της χούντας αλλά στο Νοέμβρη.

Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, διανθίζοντας μάλιστα ένα ασήμαντο περιστατικό με ψευδή γεγονότα, τα οποία σύμφωνα με τις έγκυρες και από μέσα πληροφορίες μας ουδέποτε έλαβαν χώρα.

Αν ο υπεύθυνος του επεισοδίου αυτού είναι ο αρχηγός και διέπραξε πειθαρχικό παράπτωμα τότε καλώς να τιμωρηθεί. Όμως η παραπομπή του σε πειθαρχικό συμβούλιο για αποπομπή από τη Σχολή είναι εντελώς άστοχη και υπερβολική για τους εξής λόγους:

α. Όσον αφορά στο τραγούδι:

1/ Το να τραγουδάς ένα τραγούδι παραλλαγμένο, που γράφτηκε από τη χούντα δεν σημαίνει ότι είσαι χουντικός. Άλλωστε τη μουσική του αυθεντικού τραγουδιού, κατά μία εκδοχή την είχε γράψει ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος επί σειρά ετών είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Αθηναίων. Είναι χουντικός;

2/ Κατά μία άλλη εκδοχή τη μουσική συνέθεσε ο αρχιμουσικός της στρατιωτικής μουσικής Αναστάσιος Ρεμούνδος, ο οποίος είχε συνθέσει σωρεία στρατιωτικών εμβατηρίων, πολλά από τα οποία τραγουδιούνται σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις και ακούγονται στις παρελάσεις όπως «ο ναύτης του Αιγαίου», «το Πυροβολικό», «Περνούν στρατιώτες» κλπ. Κι αυτός χουντικός;

3/ Τους στίχους τους έγραψε ο γνωστός σε όλους θεατράνθωπος Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος είχε γράψει τον ύμνο του Παναθηναϊκού και το «Κορόϊδο Μουσολίνι» που εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 και τραγουδιέται σε όλες τις σχολικές γιορτές την 28η Οκτωβρίου. Δηλαδή τον διαγράφουμε ως χουντικό;

4/ Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967 σε μια καλλιτεχνική βραδιά υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο «Δειλινά» της Γλυφάδας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη εκτέλεση, τον Υμνο της δικτατορίας. Να τους καταδικάσουμε και αυτούς ως χουντικούς;

β. Όσον αφορά στην πράξη:

1/ Όταν ομάδες φοιτητών καταλαμβάνουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και καίνε και καταστρέφουν ή χτίζουν μέσα στο γραφείο του τον πρύτανη, ουδείς όχι μόνο τιμωρείται αλλά ούτε και το ευαίσθητο «Βήμα» ή τα κανάλια ALPHA καιMEGA ποτέ αντιδρούν. Ούτε τις ανομίες αυτές καταδίκασαν ποτέ αλλά ούτε ζητούσαν να τιμωρηθεί κανείς. Συγκρίνονται οι δυο πράξεις;

2/ Όταν ελάχιστοι μαθητές με εξωσχολικούς αναρχικούς καταλάμβαναν σχολικά κτίρια και προέβαιναν σε απίστευτης βαρβαρότητας βανδαλισμούς δεν είδαμε ούτε το «ΒΗΜΑ» ούτε τα ALPHA και MEGA να χύνουν έστω και ένα δάκρυ ή λίγο μελάνι. Γιατί ένα τραγούδι προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση;

3/ Ακόμη περισσότερο όταν αλλοδαποί καταληψίες μπαίνουν σε εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια και προκαλούν φθορές και καταπατούν τους νόμους όχι μόνο τα συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν συγκινούνται αλλά τους υποστηρίζουν κι από πάνω. Για ένα όμως τραγούδι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους από οργή και δημοκρατική ευαισθησία.

γ. Όσον αφορά στον εύελπι αρχηγό που φέρεται ότι είναι ο υπεύθυνος:

1/ Είναι ο καλύτερος μαθητής της σχολής, μπήκε αριστούχος το 2008 και είναι αρχηγός της τάξης του για 4 συνεχή χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε αφελής ούτε τυχαίος. Αλλοίμονο αν ένας μελλοντικός αξιωματικός τέτοιας αξίας αποπέμπεται για ένα τραγούδι.

2/ Οι αξιωματικοί του, οι συμμαθητές του και οι μικρότεροι ευέλπιδες τον σέβονται και τον αγαπούν. Ο αρχηγός για τη Σχολή Ευελπίδων είναι σύμβολο ενότητας όλων των ευελπίδων και οποιαδήποτε εσφαλμένη ή ακραία εις βάρος του αντιμετώπιση έχει άμεσο αντίκτυπο στο ηθικό των ευελπίδων.

3/ Είναι ο αρχηγός του τμήματος παρελάσεως που κρατούσε τη σημαία της Σχολής Ευελπίδων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης της 28ης Οκτωβρίου, που με τη στάση του χειροκροτήθηκε από όλο το λαό της Θεσσαλονίκης.

δ. Όσον αφορά στον κίνδυνο πραξικοπήματος:

1/ Πρόκειται περί ανοήτων φημών που εντέχνως είχαν διαδώσει οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης αποτυχημένης κυβέρνησης, για να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή καρατόμηση της στρατιωτικής ηγεσίας .

2/ Είναι ένα προφανές καλοσχεδιασμένο επικοινωνιακό κόλπο, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αφελής ανακοίνωση του προηγούμενου πρωθυπουργού, περί διενεργείας δημοψηφίσματος, αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης.

3/ Να θυμίσω στους παλαιότερους ότι όταν τον Ιούνιο του 1984 έγιναν οι ευρωεκλογές και οι τότε ευέλπιδες ψήφισαν στη Βάρη, παρουσιάστηκε μια τεράστια αύξηση στα αποτελέσματα υπέρ της ΕΠΕΝ. Αυτοί οι τότε ευέλπιδες ψηφοφόροι σήμερα πιθανότατα είναι αντισυνταγματάρχες ή συνταγματάρχες και ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιχείρησαν κανένα πραξικόπημα. Είναι λοιπόν αστείο να μιλάμε και για υποψία διάθεσης για πραξικόπημα επειδή οι ευέλπιδες τραγούδησαν ένα τραγούδι που η χούντα το είχε ως ύμνο της.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου άμυνας, υπουργός, αναπληρωτές, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ είναι εμπειρότατοι καθώς και η κυβέρνηση αυτή, που χαρακτηρίζεται από πνεύμα εθνικής ενότητας, και έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί κυρίως με το μείζον εθνικό ζήτημα της οικονομίας.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να θέσει το θέμα που δημιουργήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων στην πραγματική του διάσταση, να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και κυρίως να μην επιτρέψει σε εκείνους που καραδοκούν, να το εκμεταλλευθούν πολιτικά και εις βάρος των ενόπλων μας δυνάμεων.

Είναι απαράδεκτο, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, η ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας να πέσει στην παγίδα των συγκεκριμένων ΜΜΕ, που βρήκαν την ευκαιρία, από ένα ασήμαντο γεγονός να υποστηρίξουν τον υποτιθέμενο κίνδυνο πραξικοπήματος ή ύπαρξης σκοτεινών δυνάμεων και δήθεν νοσταλγών της χούντας.

Τέλος ας διαβάσει ο κάθε δύσπιστος τους στίχους αυτούς και ας πει με το χέρι στην καρδιά αν μιλάνε για χούντα, για ανατροπή ή για ενότητα των Ελλήνων και στήριξη της μεγάλης προσπάθειας, που κάνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση:

«Μεσ’ στου Νοέμβρη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη

με εργάτη αγρότη φοιτητή και πρώτο το στρατιώτη

αδελφωμένοι δυνατοί για μια Ελλάδα πρώτη»

Τελικά η ουσία είναι το τι λέει το κάθε τραγούδι και όχι πότε και ποιοί το τραγούδησαν. Είναι θέμα οπτικής γωνίας και οξυδέρκειας. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτούς που διψάνε για αίμα και στρέφονται κατά της Σχολής Ευελπίδων.

Κάτω λοιπόν τα χέρια από τους Ευέλπιδες!

4 σχόλια:

 1. Τριάντα επτά χρόνια «μεταπολίτευση» ,

  Τριάντα επτά χρόνια ροκάνισμα του εθνικού πλούτου,

  Τριάντα επτά χρόνια ψευτιάς , απάτης , κλεψιάς , αδράνειας , παραμυθιών , εθνικής ταπείνωσης …( !!! Ίμια , Μάαστριχτ , Λισσαβόνα , Σκόπια , Αιγαίον , Γαύδος , γκρίζαι ζώναι , παραβιάσεις , παραβιάσεις , εξευτελισμοί , αναρχία, διαφθορά , σήψις , αποσύνθεσις , δεσποτισμός , πανουργία , αναξιοκρατία , νεποτισμός , οικογενειοκρατία , πατρωνεία , ευνοιοκρατία , λαθροχειρία , ψηφοθηρία , καταχρήσεις , σκάνδαλα , λαϊκισμός , κοινωνική αναλγησία , φαυλοκρατία , δωροδοκίες , δωροληψίες , άτοκα «δάνεια» και αγύριστα , «ροζ βίλες» , «ύποπτος πλουτισμός» ,δεκτά δωράκια «όχι πάνω από 500 εκατομμύρια» , καθολική διαφθορά σήψις και αποσύνθεσις , και ένα δημόσιο χρέος 300 δισεκατομμυρίων Ευρώ με αποτέλεσμα οι ΕΣΧΑΤΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ακλουθώντας πιστά τις εντολές των ντόπιων και ξένων αφεντικών τους να μας ληστέψουν τούς κόπους μιας ζωής και να παραδώσουν την Ελλαδίτσα μας βορά στις ύαινες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ όπου θα είναι όμηροι και θα πληρώνουν τα παιδιά μας , τα εγγόνια μας , τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα μας .

  Οι προϋπολογισμοί του κράτους μετά το 1974 πέφτουν στην κυριολεξία έξω, φτάνοντας το έλλειμμα στο 26,1% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα αυτών των προϋπολογισμών καλύπτονται όλα από νέα δάνεια ύψους 18,4 δις δολαρίων.

  Το 1985 βρίσκει την Ελλάδα με την παγκόσμια πρωτιά στο κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος! Στη συνέχεια όμως ο δανεισμός του κράτους άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 1999 στο 80% του ΑΕΠ, να εκτινάσσεται στο 111,6% το 1993 και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται έχει διαμορφωθεί το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης για το 2009 στα 300,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 125,3%. Για το επόμενο έτος η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στα 326,305 δισ. ευρώ που φτάνει το 133,6%, κάτι που συμπίπτει απόλυτα με τις πιο δυσμενείς προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Ενώ μόνο για το 2009 ο δανεισμός του ελληνικού κράτους ήταν 54 δις ευρώ εκ των οποίων τα 18 δις προορίζονταν για τις τράπεζες.

  Επιγραμματικά : χρέος κεντρικής κυβέρνησης 2009 300,80 δις. ,δάνεια επιχειρήσεων από τράπεζες 132,23 δις , στεγαστικά δάνεια από τράπεζες 79,14 δις , καταναλωτικά δάνεια από τράπεζες 6,44 δις, επίσημα χρέη εργοδοτών προς τα ταμεία 9,00 δις , χρέη προς την εφορία 20,00 δις, εγγυήσεις ένοπλων δυνάμεων 25,00 δις , μεταχρονολογημένες επιταγές 360 δις .Σύνολο 962,61 δις ευρώ!

  ΕΥΓΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ! ΜΥΝΗΜΑ ΑΚΡΩΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΝ ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα σε παρακαλω, τωρα εχουμε δημοκρατια! Δημοκρατια των τραπεζων, των χρεων… Ο τοπος δεν εχει ξαναδει τετοια δημοκρατια! Ο κακος Παπαδοπουλος που εκανε τοσα δημοσια εργα χωρις να καταχρεωσει τη χωρα, αυτος ο αθλιος που μισουσε καποιους που εχουν για ιδεολογια το καψιμο της σημαιας ηταν ενα καθαρμα που δεν αξιζει τον παραμικρο επαινο για οτιδηποτε. Η διασημη γενια του πολυτεχνειου, η γενια που εδιωξε τον κακο Παπαδοπουλο, αυτοι οι αγνοι πατριωτες που μας εφεραν την πολυποθητη δημοκρατια τωρα τη φτανουν στα ουρανια: ειμαστε τοσο δημοκρατικοι που μοιραζομαστε νησια με τους τουρκους, τη μακεδονια με τους σκοπιανους, την ηπειρο με τους αλβανους, ολη την υπολοιπη χωρα με τους φιλους μας τους “δανειστες”. Μα καλα, δε χαιρεστε που εχουμε δημοκρατια; Τι κι αν ολοι αυτοι οι “δημοκρατες” επαναστατημενοι νεοι δε θα μας αφησουν πατριδα; Εχουμε δημοκρατια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα για αυτό οι “δημοκράτες” τον έχωσαν μέσα και δεν ξαναείδε τον ήλιο.
  Γιατί χάλασε την πιάτσα. Γινόντουσαν έργα κοινής οφελείας(απαράδεκτο) και κανείς δεν μάσαγε μιζάρες (απαραδεκτότατον). ΄
  Κάτσε να τον χώσουμε μέσα να μην γίνονται και συγκρίσεις, είπαν οι επαγγελματίες εργολάβοι της λαϊκιάς δημοκρατιάς, οι δαφνοστεφανωμένοι “ηδού πουλυτεχνείου” που πιάνουν μισθούς από 5 μεριές.
  Να αρχίσουμε να συγκρίνουμε αναλογικά πόσο έργα έγιναν τότε και πόσα έχουν γίνει ανά 7ετία μεταπολιτευτικής “δημοκρατιάς” και να συγκρίνουμε τα κόστη;;;;
  Όχι βέβαια! βάζουμε την ταμπέλα “χουντικός” κι έξω απ’ την πόρτα.
  Γιατί αλλιώς μπορεί να θυμηθούμε και τα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ που είχαν αρχίσει να φτιάχνονται στη Σύρο…. αλλά οι μεταπολιτευτικοί δημοκρατιάδες δεν ανέχονταν τέτοια χουντικά κατάλοιπα στην βιομηχανική παραγωγή της χώρας…
  Βασικά δεν ανέχονταν να υπάρχει καν βιομηχανική ή άλλη παραγωγή.
  Το όνειρό τους ήταν εξαρχής να γίνουμε όλοι γκαρσονάκια.
  Πόσες φορές έχουμε ακούσει από τους πολιτικάνηδες την ατάκα “Κακά τα ψέμματα, η Ελλάδα έχει μόνο τον τουρισμό”; Πόσες;
  Τυχαίο; δεν νομίζω.
  Για δείτε ποια γλαύκα ξανακομίζει για πολλοστή φορά ες Αθήνας ο μικρός Αντουάν;
  Ααααα! Πάλι έβαλε την κασέτα του τουρισμού! Τυχαίο;;;

  Τώρα έχουμε παραγωγικούς δείκτες 0000000000000

  Τα πιο αντιπαραγωγικά υπουργεία που τρέφουν υπουργούς κηφήνες είναι το Οικονομικών, αφού δεν υπάρχει οικονομία, το εργασίας και δήθεν κοινωνικής ασφάλισης, το υγείας, αφού είναι ανύπαρκτο το έργο τους και πρέπει να καταργηθούν ως οργανικές θέσεις οι θέσεις των υπουργών τους.

  Και το Δια βίου αναλφαβητισμού που δεν έχει απλά δείκτη μηδέν αλλά -100000000000000000000000000. Είναι μακραν το γελοιδέστερο το πιο αντιπαραγωγικό και το πιο ξεφτυλισμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ποση προπαγανδα ειχαμε δεχθει ως παιδια και εφηβοι ειναι απιστευτο. Οταν ετυχε να ακουσω καποια πραγματα και αρχισα να ψαχνω το τι εγινε στην 7ετια και μετα επεσα πραγματικα απο τα συννεφα. Ας πουμε θυμαμαι οτι ειχαμε παει σε μια εκθεση για το πολυτεχνειο που διαβαζαμε για τα θυματα του πολυτεχνειου.. η λιστα με τα ονοματα δεν ειχε τελος! Και μετα εμαθα οτι υπηρχε συνταξη για τις οικογενειες θυματων του πολυτεχνειου την οποια δε διεκδικησε κανεις! Ολα αυτα ομως μονο μετα απο ψαξιμο και ερωτησεις προς μεγαλυτερους… Αυτη ειναι η συγχρονη “δημοκρατια”. Η γενια “της πληροφοριας” και του facebook δεν ξερει την τυφλα της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή