Νέο πακέτο 158 δισ. ευρώ στη Ελλάδα

papandreou-rompuy-barosoΣτα 109 δισ. ευρώ ορίζεται το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας στο οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες, ενώ η εθελοντική συμμετοχή τους θα φτάνει στα 37 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από 7,5 σήμερα σε 15 έως και 30 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%. Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10 οι Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της Ε.Ε. 109 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από Ευρώπη και ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την εξαγορά χρέους.

Το νέο πρόγραμμα υποστήριξης θα καλύψει το κενό που προκύπτει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σχολίασε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Θα διαρκέσει 15-30 χρόνια, θα έχει την στήριξη των τραπεζών και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. να υπογραμμίζει πως η κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση και ως τέτοια απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ο ίδιος υπογράμμισε την πλήρως εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα, κάτι που επίσης έπραξε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει την υποστήριξη που δέχτηκε από την ΕΕ και προσέθεσε ότι «το μόνο που θέλουμε, είναι να κάνουμε οικονομικά βιώσιμη τη χώρα μας». Είπε μάλιστα, ότι η απόφαση αποτελεί ένα βιώσιμο μονοπάτι στην επίλυση του ελληνικού χρέους. Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», ενώ αναφέρθηκε σε εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών. Επιπλέον, μίλησε για επιμήκυνση δανείων από 7,5 σε 15-30 χρόνια, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ ανέφερε πως παρατείνουμε την ωρίμανση του υπάρχοντος μηχανισμού για την Ελλάδα.λόγο για εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και ζήτησε να εφαρμοστεί αυστηρά το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ρομπέι υπογράμμισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να σωθεί η Ευρωζώνη και θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα για να μην εξαπλωθεί η κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να προχωρήσει σε μία σειρά από δομικές αλλαγές.
Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας καλωσορίσω σήμερα στην συνέντευξη Τύπου και, κατ' αρχάς, θα δώσω το λόγο στον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Αμέσως μετά, θα πάρει το λόγο ο κ. Μπαρόζο και, τέλος, θα δώσω τον λόγο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Παπανδρέου.

Κύριε Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έχετε το λόγο.
ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ:
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκαμε επιτέλους μία κοινή απάντηση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας, και εμείς, και όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα, φτάσαμε σε τρεις πολύ σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις τις οποίες υποστηρίζουμε όλοι μας. Πρώτον, καλυτερεύσαμε το σχήμα, το οποίο θα καλύψει το ελληνικό χρέος. Δεύτερον, θεωρούμε ότι δημιουργήσαμε ένα ανάχωμα για όλα τα περαιτέρω προβλήματα. Και τρίτον, μπορέσαμε να καλυτερεύσουμε το λεγόμενο ευρωπαϊκό «crisis management».

Πρέπει να πω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά ένα θέμα, το οποίο πήγαινε πραγματικά να μας δημιουργήσει μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που είχαμε μαζί μας και την κυρία Λαγκάρντ, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τον κ. Τρισέ.

Η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο. Έπρεπε να κινηθούμε με ταχύτητα. Το γεγονός ότι είχαμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επέτρεψε σε όλους να συγκεντρωθούμε και, πάνω απ' όλα, να επικεντρωθούμε σε μία και μοναδική λύση.

Δεν θέλω να σας πω και δεν θέλω να υπερβάλω, αν θέλετε, λέγοντας ότι θα είχαμε φτάσει στο «παρά πέντε». Οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν ήταν και είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Επαπειλούσαν την ασφάλεια της Ευρωζώνης, στο σύνολό της

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα, έπρεπε να σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα, έπρεπε να προστατεύσουμε το κοινό μας νόμισμα και. πάνω απ' όλα, έπρεπε να επιτρέψουμε να υπάρξει μια οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα βλέποντας δύο προβλήματα. Πρώτον, τους κινδύνους και τους φόβους όλων εκείνων, οι οποίοι επενδύουν και οι οποίοι φοβούνται για το ποια θα είναι η εξέλιξη στην Ελλάδα και κατ' επέκταση το φαινόμενο «ντόμινο». Και δεύτερον, τι θα γινόταν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς σταθερότητας.

Επιτρέψτε μου να κάνω κάποια σχόλια, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες. Πρώτον, δώσαμε μία λύση στην Ελλάδα και στο ελληνικό πρόβλημα. Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πακέτο υποστήριξης και βοήθειας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό το οποίο εμφανίζεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δυνατοτήτων της χώρας.

Νομίζω ότι μπορούμε με αυτό τον τρόπο, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια - και ίσως να φτάσουμε και μέχρι τα 30 χρόνια - να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το πρόβλημα αυτό. Οι τράπεζες είπαν ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα στο σημείο αυτό. Είναι πάρα πολύ ουσιαστικό να τονίσω ότι έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα, όχι μόνο με την παρέμβαση του δημοσίου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού. Ο ιδιωτικός τομέας θα παρέμβει μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Το πακέτο αυτό είναι πάρα πολύ ουσιαστικό.

Δεύτερον, είπαμε ότι αναλαμβάνουμε μία σειρά από μέτρα, τα οποία δεν θα επιτρέψουν σ' αυτή την κρίση να εξαπλωθεί. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας ειδικής αντίδρασης, γι' αυτό και είπαμε ότι θα ζητήσουμε τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Αλλά τα μέτρα τα οποία αποφάσισαν να πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και, πάνω απ' όλα, οι δυνατότητες αναχρηματοδότησης είναι τέτοιες, που θα μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια στήριξη και από τη δευτερογενή αγορά.

Άρα, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε ένα πολύ ισχυρό ανάχωμα - γι' αυτό κάνω χρήση αυτού του όρου πολλαπλώς - για να μπορέσουμε να μην επιτρέψουμε την εξάπλωση αυτού του προβλήματος.

Πρέπει να σας πω ότι δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μόνο μεσοπρόθεσμα, το αντιμετωπίζουμε και μακροπρόθεσμα. Είπαμε ότι θα πρέπει πραγματικά να κοιτάξουμε ακριβώς τι γίνεται σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μας εδόθη μία εντολή για να οργανωθούμε καλύτερα στις περιπτώσεις του λεγομένου «crisis management» και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τέτοιας υφής στο μέλλον. Και στο μέλλον, θα εργαστώ στενά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τον Πρόεδρο του EUROGROUP.

Κυρίες και κύριοι, με όλες αυτές τις αποφάσεις σήμερα, δείξαμε ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε, εάν χρειαστεί να υπεραμυνθούμε του κοινού νομίσματος και της Ευρωζώνης.

Τέλος, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων λένε, «θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ευρωζώνη», αυτό είναι πολύ απλό - το εννοούμε και δεν το είπαμε απλώς. Ευχαριστώ πολύ.

ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ:
Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Θα δείτε, σ' αυτό το πραγματικά μεγαλεπίβολο πακέτο το οποίο διαμορφώσαμε, ποιες είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, αύριο το πρωί, θα υπάρξει στο κτίριο Μπερλεμό μία λεπτομερής εξήγηση του τι εννοούμε με το πακέτο αυτό. Γι' αυτό και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ύστερα απ' αυτά τα οποία είπε ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Θα ήθελα μόνο να πω ποιες είναι οι πτυχές, αν θέλετε, πολιτικής υφής, οι οποίες χαρακτηρίζουν το πακέτο αυτό.

Πρώτον, από την αρχή αυτής της κρίσης, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική και οι αγορές αρχίζουν να «περπατούν» μαζί. Είπαμε χθες ότι είχαμε 24 ώρες για να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικά πολύ σοβαρή κρίση, η οποία απειλούσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και είπα ότι, το μίνιμουμ το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε, είναι να δώσουμε μία σαφέστατη εικόνα όσον αφορά πέντε παραμέτρους. Αυτό, όχι μόνο το κατορθώσαμε, αλλά εδώ και τώρα μπορώ να πω ότι έχουμε ένα πακέτο απόλυτης αξιοπιστίας.

Πρώτον, τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, είναι μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μειώσαμε τα επιτόκια και δώσαμε πάνω απ' όλα μια επιμήκυνση χρόνου, όσον αφορά την αποπληρωμή του δανείου. Αυτό θα βοηθήσει και θα βοηθήσει μέσω της παρέμβασης και του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του μακροοικονομικού ελληνικού προγράμματος, κάτι για το οποίο ο κ. Παπανδρέου, με πολύ σαφείς όρους, είπε ότι εγγυάται, ότι οι εξελίξεις θα είναι αυτές τις οποίες περιμένουμε απ' αυτόν.

Δεύτερον, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε πολύ σαφείς εν προκειμένω, ως προς το τι εννοούμε με αυτό. Είναι μια οικειοθελής παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, αυτό είναι σαφές. Είναι μια λύση η οποία βρίσκεται μέσα από τις αγορές, όχι κατά των αγορών, και είμαστε ιδιαίτερα σαφείς ότι το λεγόμενο «PSI» θα είναι μόνο για την Ελλάδα και την Ελλάδα μόνον, το οποίο αποκλείεται να δοθεί σε άλλους, είναι δηλαδή μια μοναδική λύση.

Τρίτον, θέλουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι όσον αφορά ακριβώς το Ταμείο το οποίο έχουμε δημιουργήσει. Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες οι οποίες υπήρχαν. Πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί απ' ό,τι υπήρξαμε στο παρελθόν.

Το 2012, θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα γύρω απ' αυτό το θέμα. Θα μειώσουμε τα επιτόκια, ενώ είμαστε σίγουροι ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνονται στις δευτερογενείς αγορές, θα είναι σαφείς και θα είναι πάρα πολύ διαφανείς, όσον αφορά τις προθέσεις τους. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Δεν θα περιμένουμε, όπως στο παρελθόν, να γίνει το κακό πριν παρέμβουμε. Θα είμαστε σε κάθε περίπτωση προληπτικοί, αν θέλετε, στις κινήσεις τις οποίες θα κάνουμε.

Επίσης, σε σχέση με τα κείμενα τα οποία έχουμε δημοσιεύσει στις 15 Ιουλίου, εξηγούμε στις αγορές ότι έχουμε δεσμευτικές θέσεις όσον αφορά τις τράπεζες εκείνες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να περάσουν το «stress test», το οποίο περνούσαν.

Θέλουμε να δούμε ακριβώς ποια είναι η δυνατότητα ρευστότητας στις αγορές και στις τράπεζές μας, ποια είναι η δυνατότητα να επιλύουμε κρίσεις όταν χρειάζεται, ώστε το ευρωσύστημα, αν θέλετε, να παραμείνει πραγματικά τόσο σταθερό όσο είναι. Επίσης, κατέστησα σαφές ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε την ανάκαμψη και τις περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που υπάρχει ήδη μια «task force» για την Ελλάδα, η οποία θα την βοηθήσει και από τεχνικής πλευράς να αντιμετωπίσει και να στοχοθετήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό «Marshall Plan», αν θέλετε, το οποίο θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε - να βοηθήσουμε τις τράπεζες, αλλά και τον επενδυτικό χώρο να παρέμβει.

Πρέπει να πω ότι δίνουμε ένα σαφέστατο μήνυμα, ότι το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και ως Ευρώπη, κάναμε μία συγκεκριμένη κίνηση. Εμείς, όλα τα κράτη-μέλη, είπαμε ότι φτάσαμε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία με το Κοινοβούλιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες αυτές οι αποφάσεις θα είναι εκείνες, τις οποίες – επιτρέψτε μου να το πω αυτό και είμαστε πολύ ευτυχείς – είχε εισαγωγικά προτείνει και η Commission.

Πρέπει να σας πω ότι θα προσπαθήσουμε πραγματικά να ελέγξουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνουν οι αξιολογήσεις, οι οποίες γίνονται από έξω. Κάναμε ήδη ένα πρώτο βήμα και θέλω να σας πω ότι σύντομα θα υποβάλλουμε περαιτέρω προτάσεις.

Κυρίες και κύριοι, έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο. Το έχουμε. Αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα - και τα προβλήματα της αγοράς, αλλά και των πολιτών. Επίσης, καλύπτει όλα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των κρατών-μελών.

Είναι ένα πακέτο, το οποίο πραγματικά για πρώτη φορά καλύπτει το σύνολο των προβλημάτων, γι' αυτό λέω ότι είναι ένα πακέτο το οποίο καλύπτει και τις αγορές και την πολιτική. Παρακαλώ τώρα όλους να υπεραμυνθούν του πακέτου αυτού. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπανδρέου, έχετε το λόγο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να καλωσορίσω την υποστήριξη, αλλά και την κοινή και κοινοτική βοήθεια και υποστήριξη της οποίας τύχαμε, εκ μέρους όλων των κρατών-μελών και των Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Έχουμε όμως και την υποστήριξη και έχουμε και τα όργανα και τις δυνατότητες, για να μπορέσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε.

Μπορώ να πω ότι επιτέλους έχουμε ένα πρόγραμμα, ένα πακέτο αποφάσεων, το οποίο δημιουργεί αν θέλετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πραγματικά σε βάθος χρόνου το χρέος μας. Και αυτό, σε τελική ανάλυση, θα σημαίνει ότι όχι μόνο βρήκαμε ένα πρόγραμμα, αλλά ότι βρήκαμε πάνω απ' όλα μία δυνατότητα να βοηθήσουμε και τους Έλληνες πολίτες, με αυτό το βάρος το οποίο σηκώνουν όλο αυτό το διάστημα.

Είμαστε ένας υπερήφανος λαός. Είμαστε ένας λαός, ο οποίος δουλεύει πολύ. Είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε πράγματα. Και το μόνο πράγμα, το οποίο ζητούμε σε αυτή τη φάση, είναι το δικαίωμα αν θέλετε να κάνουμε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, κάποιες βαθιές τομές στην πατρίδα μας. Είμαστε δεσμευμένοι και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, ώστε η χώρα μας να γίνει μία χώρα η οποία να είναι πραγματικά ευέλικτη, να αναπτύσσεται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χαίρομαι πάρα πολύ και καλωσορίζω τη δυνατότητα η οποία μας εδόθη, να έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά θα υποστηριχθεί και από τεχνικής πλευράς, και από την Commission, αλλά και από τη νέα «European task force» η οποία δημιουργήθηκε. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια αυτή, την οποία μας δίνετε.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πω ότι θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους τους θεσμούς, τους οργανισμούς και τους φορείς, οι οποίοι θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Και όπως είπατε, είναι ένα είδος ευρωπαϊκού «Marshall Plan», μία βοήθεια μεγάλης εμβέλειας και σφαιρικότητας, αν θέλετε, για την Ελλάδα.

Δίνουμε ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα - και κ. Βαν Ρομπάι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, που μου δίνετε τη δυνατότητα να το πω. Αυτό είναι ένα μήνυμα υποστήριξης προς το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και το ευρωπαϊκό. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι για χρηματοδότηση, για ρευστότητα. Σε τελική ανάλυση, είναι μια υποστήριξη και μια ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, και αυτό είναι σημαντικό, είναι μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Είναι ένα ευρωπαϊκό πακέτο. Δεν είναι μόνο μια αντίδραση για το ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση για την Ευρώπη. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε, και οι λαοί μας, ποιες είναι οι δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Δεν το καταλαβαίνουμε μόνο ως Έλληνες, το καταλαβαίνουμε και ως Ευρωπαίοι. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στη δευτερογενή αγορά. Έχετε την εντύπωση όμως ότι, με αυτό το πρόγραμμα, κάνετε απλώς κάποιες αντικαταστάσεις; Δηλαδή, δεν βοηθάτε μόνο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, ή είναι μια νέα προσπάθεια αυτή τη στιγμή, ας πούμε της κατηγορίας η Ελλάδα να μπορέσει να επαναγοράσει κάποιο από τα χαρτιά τα οποία υπάρχουν; Είναι μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και μείωσης του χρέους, ή είναι και κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο;

ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ:
Μπορεί να είναι και τα δύο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δοθεί μία δυνατότητα επαναγοράς ή διαδικασίας επαναγοράς του χρέους, αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος σκοπός τον οποίο έχουμε θέσει σε μία τέτοια κατάσταση κρίσης, την οποία και αντιμετωπίσαμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε - αν και μπορούμε μέχρι ενός σημείου - αυτό το οποίο κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αυτό το οποίο θέλουμε πάνω απ' όλα είναι να μειωθεί το μέγεθος του ελληνικού χρέους.

Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ένα όργανο το οποίο δημιουργούμε, το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και το οποίο χρειαζόμαστε, αν θέλετε, για να κάνουμε μία τέτοιου είδους παρέμβαση. Ταυτόχρονα, χωρίς αμφιβολία, είναι και ένα μήνυμα το οποίο δίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λέει ότι μπορεί και θα παρέμβει, αν υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, για να μπορέσει να επιτρέψει τέτοιου είδους κινήσεις. Και θα πρέπει να το κάνουμε, μέσα σε ένα πλαίσιο αμφίδρομης ανταπόκρισης, αν θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να καταλάβω αυτό το οποίο είπατε προηγουμένως. Στην Ελλάδα, δίνετε αυτή τη στιγμή μια δυνατότητα αποπληρωμής μέσα σε 30 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα είδος επιλεκτικής χρεοκοπίας; Και εν πάση περιπτώσει, τι θα γίνει αυτή τη στιγμή με δάνεια τα οποία ήταν διμερή; Θα μειωθούν τα επιτόκια και αυτών των δανείων;

ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ:
Τα συμπεράσματα τα οποία έχουμε, λένε τα ακόλουθα. Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά δάνεια ή EFSF δάνεια και να φτάσουμε από τα 7,5 χρόνια, στο να δίνουμε ένα περιθώριο μέχρι 15 ετών, μέχρι και 30 ετών, ως περίοδο αποπληρωμής.

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει μία σταθερότητα, όσον αφορά την αποπληρωμή χρέους εκ μέρους της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να διευρύνουμε ουσιαστικά την ωριμότητα, τα «maturities» που υπάρχουν, στο πλαίσιο των ελληνικών δυνατοτήτων. Το είπαν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει, σε σχέση και σε συνδυασμό με τα δάνεια τα οποία ήδη υπάρχουν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό βράδυ.
Το κείμενο της απόφασης

∆ΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας υπέρ του ευρώ, καθώς και ότι θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της καθώς και των κρατών μελών της. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ. Από τις απαρχές της κρίσης του δημόσιου χρέους, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τη μεταρρύθμιση των κανόνων και την εκπόνηση νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα στηρίζεται σε υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη. Αλλά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Σήμερα, συμφωνήσαμε όσον αφορά τα ακόλουθα μέτρα:

Ελλάδα:

1. Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίσθηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Συνειδητοποιούμε τις προσπάθειες που απαιτούν τα μέτρα προσαρμογής για τους Έλληνες πολίτες και είμαστε βέβαιοι ότι οι θυσίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας.

2. Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ∆ΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιασθεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ∆ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ.

3. Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος.

4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.

5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ1. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Λαμβανομένου υπόψη του κόστους της πιστωτικής ενίσχυσης για την περίοδο 2011-2014. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους θα συνεισφέρει κατά 12,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2011-2019 η συνολική καθαρή συμβολή από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 106 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα:

6. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα.

7. Όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Εργαλεία σταθεροποίησης:

8. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF και του ΕΜΣ και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, συμφωνούμε να αυξηθεί η ευελιξία τους με επιβολή κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα:

- να δρουν βάσει προληπτικού προγράμματος·

- να χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της χορήγησης δανείων σε κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και σε χώρες που δεν υπάγονται σε πρόγραμμα·

- να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και κινδύνων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και βάσει απόφασης με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών του EFSF/ΕΜΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης.

Θα δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν.

9. Κατά περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF.

∆ημοσιονομική εξυγίανση και μεγέθυνση στη ζώνη του ευρώ:

10. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν επιτυχώς τα προγράμματα αυτά. ∆εχόμαστε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την αυστηρή εφαρμογή των προγραμμάτων τους και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα επιτόκια δανεισμού και οι προθεσμίες λήξεως του EFSF επί των οποίων συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα ισχύσουν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το σχέδιο οδηγίας σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και στις διαρθρωμένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ.

11. Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν αυστηρά τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα θα μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεχόμαστε με ικανοποίηση τη δημοσιονομική δέσμη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, βάσει της οποίας θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Εν συνεχεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών, τα κράτη μέλη θα παράσχουν δίκτυα ασφαλείας στις τράπεζες όταν χρειάζεται.

12. Θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Καλούμε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενδυναμώσουν τις συνέργειες μεταξύ δανειοδοτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων της ΕΕ σε όλες τις υπαγόμενες σε προγράμματα συνδρομής ΕΕ/∆ΝΤ χώρες. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ ώστε να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και η απασχόληση, μεταξύ άλλων μέσω προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης.

Οικονομική διακυβέρνηση:

13. Ζητάμε την ταχεία οριστικοποίηση της νομοθετικής δέσμης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας. Τα μέλη της ευρωζώνης θα στηρίξουν πλήρως της προσπάθειες της πολωνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τους κανόνες ψηφοφορίας στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου.

14. ∆εσμευόμαστε να εισαγάγουμε ως το τέλος του 2012 εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια όπως προβλέπεται στην οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια.

15. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής και αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

16. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, να υποβάλει ως τον Οκτώβριο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου