Μάλιστα, για να τον ευχαριστήσουν για τις νόστιμες και καλομαγειρεμένες λιχουδιές του, του έστειλαν από μία φωτογραφία τους με τις καλύτερες ευχές και την υπογραφή τους, που κοσμούν έναν από τους τοίχους του «Greek Deli».
Ο κ. Κώστας Φωστιέρης δεν είναι ένας ακόμη μάγειρας από την Ελλάδα που κατάφερε να στήσει με επιτυχία τη δική του επιχείρηση στην καρδιά της Ουάσινγκτον. Η διαφορά του από τους υπόλοιπους είναι ότι εκείνος απέδειξε πως η ελληνική κουζίνα μπορεί άνετα να γίνει μόδα ανάμεσα στους πολιτικούς και τους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ. Τον προτιμούν μέχρι και τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μπορεί να μην έχουν αποφασίσει με τα στελέχη τους τι ακριβώς θα γίνει με το «κούρεμα» του χρέους (PSI) στη χώρα μας, γνωρίζουν όμως πολύ καλά πολλά από τα φαγητά του Costas, όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν.
«Σχεδόν ολόκληρη η Ουάσινγκτον περνά καθημερινά από εδώ» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κώστας Φωστιέρης, ο οποίος βρίσκεται στο μαγαζί από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να ξεκινήσει την προετοιμασία των πιάτων που μαγειρεύει. «Ξεκινάμε από πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πελάτες μας. Τραπέζια δεν έχουμε, γι’ αυτό και όσοι έρχονται παίρνουν φαγητό σε πακέτο».
Από ναυτικός… μάγειρας
Η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά από πολύ νωρίς, καθώς όσο βρισκόταν στην Ελλάδα εργαζότανν ως μηχανικός του ναυτικού στα καράβια της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ αμέσως μετά υπηρέτησε ως υπαξιωματικός μηχανικός στο αντιτορπιλικό «Α.Τ. Θεμιστοκλής». «Υπηρέτησα στο σύνολο σαράντα μήνες. Μετά, γνώρισα τη γυναίκα μου και παντρευτήκαμε.
Μαζί ταξιδέψαμε ώς την Αμερική με σκοπό να δούμε τους γονείς της που ζούσαν στο Maryland, όχι όμως για μόνιμα, απλώς για λίγο καιρό». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ, η σύζυγός του Ειρήνη έμεινε έγκυος και ο πατέρας της τους ζήτησε να παραμείνουν στην Αμερική μέχρι τουλάχιστον να γεννηθεί το πρώτο τους παιδί, η Μαρία. «Ετσι, μείναμε για πάντα, αφού λίγα χρόνια μετά ήρθε και το δεύτερο παιδί μας, η Αγγελική. Για όσο ήμουν εκεί εργαζόμουν στο εστιατόριο του πεθερού μου. Αν και δεν γνώριζα τίποτα από μαγειρική, τελικά έμαθα, γιατί ο Ισπανός μάγειρας που είχε εκεί μου έμαθε πολλά από τα μυστικά του».
Η αναγνώριση
Υστερα από ενάμιση χρόνο, ο 32χρονος τότε Κώστας Φωστιέρης κατάφερε να αναλάβει τα ηνία του εστιατορίου και να κάνει γνωστό το όνομά του. «Μου έγινε μια πρόταση με περισσότερα χρήματα από έναν Ελληνα επιχειρηματία που είχε μαγαζί στη Βιρτζίνια. Στάθηκα τυχερός από την αρχή, γιατί όπου δούλεψα, χωρίς να το γνωρίζω, ήρθαν διάσημοι γευσιγνώστες που δοκίμασαν τα φαγητά μου, με αποτέλεσμα οι εφημερίδες να ασχολούνται μαζί μου».
Η δουλειά όμως άρχισε να τον απομακρύνει από τη σύζυγο και τις δύο κόρες του, που του παραπονούνταν συχνά για την απουσία του. «Ετσι, βρήκα το μαγαζί που έχω τώρα και το αγόρασα με τις οικονομίες μου. Το έχω είκοσι δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει όλοι από εδώ. Η γυναίκα μου με έχει βοηθήσει επίσης πολύ με τα μυστικά της στη μαγειρική, αφού η γιαγιά της ήταν από την Πόλη. Πελάτες μας είναι οι υπάλληλοι όλων των κυβερνητικών γραφείων που είναι εδώ, καθώς και οι αστυνομικοί της μυστικής υπηρεσίας. Επίσης, πολιτικοί, δημοσιογράφοι του NBC, του CBS, αθλητές είναι καθημερινά εδώ, για να πάρουν το πιάτο που θα τους προτείνω».
Οι παραγγελίες Ομπάμα, Κένεντι και Μπους
Πολλά είναι επίσης και τα γνωστά ονόματα που επιλέγουν το εστιατόριο του Κώστα Φωστιέρη για το μεσημεριανό τους. «Από πολιτικούς τρώνε συχνά από εμάς ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, η οικογένεια Κένεντι και ο πρόεδρος Μπους, που μου έχει αφιερώσει και μία φωτογραφία του. Η σύζυγός του μάλιστα, η Λόρα Μπους, μου έστειλε μία κάρτα από τον Λευκό Οίκο με τις ευχές και τα χαιρετίσματά της.
Επίσης, στέλνουμε φαγητά στον Λευκό Οίκο, ενώ το 2005 με ανακήρυξαν “Man of the Year”. Πολλά είναι και τα δημοσιεύματα που έχουν γίνει για μένα και το μαγαζί» εξηγεί ο κ. Φωστιέρης και εκμυστηρεύεται το αστείο περιστατικό που συνέβη, όταν για πρώτη φορά επικοινώνησε μαζί του η γραμματέας του Τζορτζ Μπους μέσα από τον Λευκό Οίκο. «Την πρώτη φορά, της το έκλεισα, γιατί νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Της εξήγησα ότι εδώ έχουμε ελληνική κουζίνα παραδοσιακή, χωρίς πολυτέλειες και τέτοια. Τους έστελνα σουτζουκάκια, παστίτσιο, μανέστρα, σπανακόπιτα, μουσακά, αρνί. Στο μαγαζί έχω επίσης και φωτογραφία με αφιέρωση από τον πρόεδρο Ομπάμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου