Απειλή νέου «Κιλελέρ» για την κυβέρνηση


Απειλή νέου «Κιλελέρ» για την κυβέρνηση
Η φορολογία στα αγροτεμάχια, το ρωσικό εμπάργκο και οι «ψαλιδισμένες» επιδοτήσεις ροκανίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Σε όλες τις τελευταίες εκλογές, η περιφέρεια, οι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και οι πολίτες άνω των 55 ετών στήριξαν εντυπωσιακά τη Νέα Δημοκρατία. Για πολλούς, σε αυτή τη στήριξη οφείλεται και η νίκη του 2012 αλλά και η αντοχή που επέδειξε εφεξής το κόμμα, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ωστόσο, πλέον η Ν.Δ. βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο ενός νέου Κιλελέρ. Προφανώς, δεν θα λάβει χαρακτήρα εξέγερσης, ωστόσο το κυβερνόν κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του από τον αγροτικό κόσμο.
Το εμπάργκο της Μόσχας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ήταν μία αστάθμιστη παράμετρος, καταβάλλονται προσπάθειες οι απώλειες να καλυφθούν με επιδοτήσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς συνιστά βαρύ πλήγμα για σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου.
Άλλωστε, το εμπάργκο έρχεται να προστεθεί σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο φόρος ακινήτων στην αγροτική γη ήταν, ούτως ή άλλως, μία δύσκολη αποστολή για την κυβέρνηση, κάτι που είχε φανεί εδώ και ένα χρόνο όταν συζητείτο η δομή του νέου φόρου στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Και τότε, όπως και τώρα, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από την περιφέρεια και από αγροτικούς νομούς είχαν αντιδράσει έντονα, ωστόσο ήταν η παρέμβαση του Μαξίμου που τους είχε καθησυχάσει. Πλέον, το κλίμα είναι έκρυθμο και η αναστολή καταβολής της πρώτης δόσης, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αιτία τριβών και διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση είναι και το ζήτημα των αποζημιώσεων. Πέρα από τις επιστροφές που αναζητούνται για παράνομες επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, οι νέες επιδοτήσεις είναι σημαντικά μειωμένες (πχ εξισωτική κτηνοτρόφων) με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών και τη δημιουργία κλίματος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση, σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως πολλοί από τα αστικά κέντρα πηγαίνουν στα χωριά τους λόγω θερινής άδειας.
Σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές της περιφέρειας δέχονται – όπως είναι κατανοητό – ισχυρές πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους και, συνήθως, αυτές τις μεταφέρουν μεγεθυμένες στο κέντρο. Ουδείς, άλλωστε, μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μάχη για να εξηγήσει τις, ούτως ή άλλως, αντιδημοφιλείς κυβερνητικές αποφάσεις. Η προοπτική, εξάλλου, των εκλογών σε ορατό χρονικό διάστημα λειτουργεί επίσης εις βάρος της κυβέρνησης αφού οι βουλευτές μάλλον αγωνιούν για την προσωπική τους επιβίωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου