ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΟΜΑΚΑΣ: «ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ... ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ!»


TZOMAKAS

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και πάλι στο παρασκήνιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αφενός είναι οι γενικές βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα που πλησιάζουν και αφετέρου η – κατά πολλούς παράλογη – απόφαση της ελληνικής εξουσίας να «κόψει» τις περίφημες συντάξεις των Βορειοηπειρωτών (όπως και των Ποντίων παλιννοστούντων). Όλα αυτά οδηγούν μερικούς στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό, μέσα στις γενικότερες συνθήκες της γεωπολιτικής «ανάπλασης» της περιοχής μας, να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα προκειμένου να παύσει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών το «αγκάθι» του Βορειοηπειρωτικού. Υπάρχει άραγε η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς για ένα είδος «θαψίματος» της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας; Επειδή ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναμφίβολα ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού έθνους, θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα...
Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος να μας πει ορισμένα πράγματα για το μείζον αυτό ζήτημα από τον κ. Γεώργιο Τζομάκα, γενικό αντιπρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια»; Πρόκειται για τον πολιτικό εκείνο φορέα που εκπροσωπεί μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία τον ελληνισμό της χώρας αυτής. Άρα, τα όσα μας είπε ο κ. Τζομάκας είναι πάρα πολύ σοβαρά και μακάρι να ληφθούν υπ’ όψιν από τους αρμοδίους.
Ο εκλεκτός μας συνομιλητής έθεσε αρχικά το «καυτό» θέμα της επικαιρότητας, αυτό δηλ. με τις συντάξεις των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών:
«Είναι ένα θέμα των τελευταίων μηνών, που ψηφίστηκε μεσοπρόθεσμα με τον Νόμο 4093. Και εδώ συμβαίνει το εξής. Ο Νόμος αυτός κόβει εντελώς τις συντάξεις των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών σε μηδενική βάση! Βεβαίως, κατανοούμε την οικονομική κρίση και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και εμείς, όπως άλλωστε και όλος ο ελληνικός λαός. Ένας λαός που έχει υποστεί τις συνέπειες, με την μείωση συντάξεων και μισθών, με τα «χαράτσια» κτλ. Ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχουμε υποστεί και εμείς αυτές τις συνέπειες. Αλλά όμως ενώ γενικά στους συνταξιούχους έχει γίνει μείωση συντάξεων, στους Βορειοηπειρώτες έχει γίνει... αφαίρεση! Εδώ είναι η διαφορά.
Το ποσό αυτό των 360 ευρώ ήταν ένα μικρό ποσό που αφορούσε την επιβίωση των Βορειοηπειρωτών. Δεν ήταν ασφαλώς ούτε για πολυτέλειες, ούτε για να χτίσουν σπίτια και βίλες... Επομένως, το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο. Και θέλω εδώ να τονίσω ότι τα χρήματα αυτά που εδίδοντο στους Βορειοηπειρώτες, όπως και στους Ποντίους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν ήταν από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Αντιθέτως, ήταν από τον προϋπολογισμό του κράτους και δεν είχαν καμία σχέση με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων.
Το δε ποσό για το οποίο μιλάμε, για τους Βορειοηπειρώτες και για τους Ποντίους από κοινού, είναι – με έναν πρόχειρο υπολογισμό – ανάμεσα στα 90 και τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ένα ποσό που πιστεύουμε πως δημοσιονομικά καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του κράτους και δεν είναι ασφαλώς καθόλου τεράστιο! Απλώς χρειάζεται η πολιτική βούληση, για να μπορέσει να δοθεί έστω και με άλλον τρόπο, εφόσον ο παραπάνω Νόμος δεν μπορεί να καταργηθεί, επειδή έχει ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο».
Τα παραπάνω λεγόμενα του κ. Τζομάκα ηχούν σίγουρα πολύ παράξενα για τους μη γνωρίζοντες, εφόσον εδώ πρόκειται για ένα κυριολεκτικά «αστείο» ποσό, σε σχέση τουλάχιστον με τα δις ευρώ που βρέθηκαν στις διάφορες λίστες να κατέχουν μερικές μόνο δεκάδες ονόματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό κτλ. Είναι πραγματικά ειρωνεία να αφαιρεί (και όχι απλώς να περικόπτει) το κράτος αυτό τα «ψίχουλα»-φιλοδωρήματα με τα οποία επιβίωναν οι Βορειοηπειρώτες και οι Πόντιοι, ενώ την ίδια ακριβώς ώρα έχουμε φοροδιαφυγή ορισμένων ονομάτων που αγγίζει τα δεκάδες δις ευρώ...
Και συνέχισε ο συνομιλητής μας, λέγοντας και τα εξής πολύ σημαντικά:
«Αν κάποιος κάνει μια μικρή μελέτη, θα βγει το εξής συμπέρασμα. Από τα 100 αυτά εκατομμύρια (για τους Βορειοηπειρώτες και τους Ποντίους), που μίλησα προηγουμένως, θα μειωθούν σε βάθος τριών χρόνων κατά 40 με 50%. Και γιατί θα μειωθούν; Πρώτον, επειδή το δικαίωμα αυτό θα το έχουν από εδώ και πέρα μόνο όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους (και άρα θα έχουμε παύση δύο ετών στο να διεκδικούν αυτές τις συντάξεις). Και δεύτερον, ένα μεγάλο ποσοστό των υπερηλίκων αυτών είναι πια σε προχωρημένη ηλικία και φυσιολογικό είναι φεύγοντας απ’ τη ζωή να μην έχουν πια τις συντάξεις. Συμπέρασμα. Τα δυο αυτά στοιχεία μας κάνουν να λέμε ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε μείωση του κόστους των συντάξεων αυτών κατά 40 με 50%!
Σε βάθος δε πενταετίας, το συνολικό ποσό των 100 εκ. ευρώ θα μειωθεί εντυπωσιακά στα 10 με 15 μόλις εκ. ευρώ τον χρόνο. Γιατί; Διότι οι Βορειοηπειρώτες που ήδη είναι 23 χρόνια στην Ελλάδα, τότε θα έχουν πια φτάσει στα 28 χρόνια, άρα θα δικαιούνται σύνταξη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επομένως, οι υπερήλικες ανασφάλιστοι θα είναι πλέον τότε πάρα πολύ λίγοι. Και το ποσό αυτό που θα τους αφορά για τις συντάξεις τους θα είναι πια στον προϋπολογισμό του κράτους αμελητέο...
Τον Νόμο αυτό τον έφεραν στην βουλή τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν έχουν υπ’ όψιν τους καθόλου το εθνικό μας ζήτημα και το εθνικό μας αίσθημα. Δεν ξέρουν τι σημαίνει Βόρειος Ήπειρος και Ποντιακός Ελληνισμός! Οι πολιτικοί όμως; Πώς διοικούν το κράτος; Μόνο τεχνοκρατικά;... Τότε, ας έχουμε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα βλέπει μόνο τους αριθμούς! Και, φυσικά, δεν θα μπορούμε να αντιδρούμε καθόλου στον κάθε Μπερίσα που μιλάει για Αλβανία μέχρι την Πρέβεζα και που μας υπενθυμίζει κάθε 28 Νοεμβρίου (στην εθνική γιορτή της Αλβανίας) αυτά τα τρελά «όνειρα»... Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας απέναντι στις ευπαθείς αυτές ομάδες, των Βορειοηπειρωτών δηλ. και των Ποντίων, είναι εθνικά τεράστιες»!
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα όσα ισχυρίζεται παραπάνω ο Γεώργιος Τζομάκας; Ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους των Βορειοηπειρωτών σχετικά με το όλο ζήτημα:
«Εμείς από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι ο Νόμος αυτός είναι καταστροφικός για τους Βορειοηπειρώτες υπερήλικες, συνεδριάσαμε με πρωτοπόρο την «Ομόνοια» όλοι οι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι. Η απόφασή μας; Να αντιδράσουμε δυναμικά! Ήδη έγινε το πρώτο συλλαλητήριο, στις 13 Φεβρουαρίου, ύστερα από το οποίο λάβαμε τη δέσμευση ότι θα δει την επιτροπή μας ο αρμόδιος υπουργός (κάτι όμως που δεν εστάθη δυνατόν...). Δυστυχώς δεν σεβάστηκαν ούτε τον αριθμό των Βορειοηπειρωτών, που είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 250.000 σε όλη την Ελλάδα – εκ των οποίων οι 80.000 πολιτογραφημένοι Έλληνες πολίτες – ούτε και την ποιότητά τους! Διότι οι Βορειοηπειρώτες είναι ευεργέτες του ελληνισμού και ιστορικά πολύ υψηλού επιπέδου!... Καλό είναι να διαβάσουν λίγο την ιστορία και ο κ. Βρούτσης και ο κ. Στουρνάρας...
Το επόμενο βήμα μας, σε συνεργασία και με τους Ποντίους, θα είναι λοιπόν να αντιδράσουμε δυναμικά! Ήδη την επόμενη εβδομάδα δρομολογούμε μία γενική συνέλευση όλων των Βορειοηπειρωτών δια των εκπροσώπων τους, με πρωτοπόρα μάλιστα την νεολαία. Διότι εμείς οι Βορειοηπειρώτες έχουμε πολύ δυνατό το αίσθημα της οικογένειας και οι γενιές οι δικές μας συνδέονται η μία με την άλλη. Η νεολαία δεν θα αφήσει ποτέ τους παππούδες και τους πατεράδες τους να πεθάνουν, όπως δηλ. τους οδηγούν οι πολιτικοί μας σήμερα στον πρόωρο θάνατο»!
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της θρυλικής «Ομόνοιας» αναφέρθηκε στο θέμα των επερχόμενων εκλογών στην Αλβανία, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, και οι οποίες κρίνονται ως πολύ σημαντικές για το μέλλον του ελληνισμού στη χώρα αυτή:
«Όπως είναι γνωστό, στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός συμμετάσχει δυναμικά στις εκλογές και θέλει να δείξει το Παρών του όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά. Ιστορικά είχαμε ξεκινήσει εκλέγοντας 5 βουλευτές με 300 βουλευτές στην τότε αλβανική βουλή (αρχές δεκαετίας του 1990), μετά είχαμε 3 στους 140 και τώρα έχουμε έναν στους 140. Τα θυμίζω αυτά, για να δούμε την πορεία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και στο πολιτικό γίγνεσθαι της Αλβανίας. Βέβαια εδώ δεν θέλω να αναλύσω τι συνέβαλε να είμαστε σε χαμηλά ποσοστά, αλλά ένα είναι το γεγονός. Ότι οι Βορειοηπειρώτες «αιμοδοτούν» με ψηφοφόρους και τα αλβανικά κόμματα. Άλλωστε το αλβανικό σύστημα κάνει καλά την δουλειά του... Πρέπει εμείς να αναλογιστούμε να κάνουμε καλύτερα την δική μας δουλειά, για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πρέπει τον Ιούνιο να συσπειρωθεί όλος ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός γύρω απ’ την «Ομόνοια»! Να υπάρχει ενότητα κυριολεκτικά και όχι μόνο στα λόγια. Να αφήσουμε απ’ έξω τα ιδιοτελή συμφέροντα του καθενός και να δούμε το γενικό συμφέρον του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και μέσα απ’ αυτό θα εξυπηρετηθούν και τα επιμέρους συμφέροντα. Όλοι μας ξέρουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην Αλβανία είναι δύσκολες. Υπενθυμίζω εδώ το θέμα των περιουσιών που έχουνε πάρει από τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και την συρροή των Αλβανών στα δικά μας μέρη, που δεν είναι παρά εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού... Αλλά υπάρχει επίσης και πολιτική καταπίεση προς τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό! Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη σ’ αυτές τις εκλογές να υπάρχει μεγάλο αίσθημα ευθύνης και περίσσιος πατριωτισμός, ώστε πολλά στελέχη και πολιτευτές που αυτή τη στιγμή είναι σε αλβανικά κόμματα να επιστρέψουν στην νόμιμη εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών, που είναι η «Ομόνοια»!... Η «Ομόνοια» έχει κάνει λάθη και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα έκανε όλα καλά. Αν όμως είμαστε όλοι μαζί, μέσα στην «Ομόνοια», μπορούμε να την διορθώσουμε»!
Τέλος, ο κ. Τζομάκας έθεσε και ένα άλλο θέμα, που δείχνει κι αυτό την (αρνητική) πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Αυτό με τις γραμμές των λεωφορείων από και προς Αθήνα και Βόρειο Ήπειρο. Ανέφερε συγκεκριμένα ο αγαπητός μας συνομιλητής:
«Το ελληνικό υπουργείο συγκοινωνιών... αφαιρεί τώρα τις άδειες των λεωφορείων που ταξιδεύουν στη Βόρειο Ήπειρο! Πώς τότε να ταξιδέψει στη Βόρειο Ήπειρο για να ψηφίσει π.χ. στις εκλογές ο υπερήλικας Βορειοηπειρώτης; Διότι για να ταξιδέψει τώρα που αφαιρούνται οι άδειες αυτές θα πρέπει να ξοδέψει τουλάχιστον ποσό τριπλάσιο απ’ ό,τι προηγουμένως!... Την ώρα που του στερούν και την σύνταξη... Με... Μηδέν λεφτά θα πάει στο χωριό του; Αυτά ας τα αναλογιστεί λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου! Ας έχουνε επιτέλους και ένα μικρό αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής ευθύνης!... Είναι άδικο! Γιατί, ποιανού άραγε συμφέροντα εξυπηρετούμε σ’ αυτή την περίπτωση; Μέχρι σήμερα υπήρχαν κάποιες εταιρείες λεωφορείων που εξυπηρετούσαν τους Βορειοηπειρώτες, και κυρίως τους συνταξιούχους, που μπορούσαν με 25 ευρώ να πάνε στο σπίτι τους! Ενώ τώρα, και χωρίς σύνταξη πια, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 75 ευρώ... Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική προς τους Βορειοηπειρώτες, είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ένα πράγμα: Ότι η Βόρειος Ήπειρος θα αδειάσει! Και θα ψάχνουμε για άλλη μία χαμένη πατρίδα»...



Συνέντευξη στον Ησαΐα Κωνσταντινίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου