Γιατί αλλάξαμε πολιτική στο Σκοπιανό;


Εδώ και 17 χρόνια το Σκοπιανό «σέρνεται», με τον κ. Νίμιτς να πηγαινοέρχεται από Σκόπια σε Αθήνα και τανάπαλιν, χωρίς κάποια ουσιαστική πρόοδο.
Εδώ και 17 χρόνια το Σκοπιανό «σέρνεται», με τον κ. Νίμιτς να πηγαινοέρχεται από Σκόπια σε Αθήνα και τανάπαλιν, χωρίς κάποια ουσιαστική πρόοδο. Ίσως, και με επιβάρυνση για την ελληνική πλευρά. 
Όμως, περίεργες μεθοδεύσεις ως προς το σκοπιανό παρατηρούνται κατά το τελευταίο διάστημα. Είναι εμφανής η απουσία του ΟΗΕ, μέσω του κ. Νίμιτς, ενώ στο προσκήνιο εμφανίσθηκε η Ευρώπη.
 
Αναμένεται δε μια ισχυρή πίεση προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρότεινε εφέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στα Σκόπια.
 
Όπως γράφει το «Βήμα», στην Έκθεση Προόδου που παρουσίασε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να προβληθεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. 
 
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα για το οποίο η Αθήνα θα πρέπει να ανησυχεί πρωτίστως, αλλά για την πρόθεση της Κομισιόν να εισέλθει στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία, κάτι που εκφεύγει από τις αρμοδιότητές της.
 
Μπορεί στον ελληνικό και σκοπιανό Τύπο να κυριάρχησε η αναφορά στο επίθετο «μακεδονικός», το μυστικό όμως κρύβεται αλλού και συγκεκριμένα στην παρακάτω παράγραφο: «Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να λυθεί το θέμα του ονόματος σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
 
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε, ενημέρωσε ήδη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, ότι θα τηρήσει σκληρή στάση κατά την κατάθεση της έκθεσής του. 
 
Στο ΥΠΕΞ επομένως ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό ότι οι πιέσεις στο Σκοπιανό θα αυξηθούν όχι μόνο από την πλευρά των Αμερικανών (κινήσεις γίνονται, προς το παρόν όμως πολύ διακριτικά), αλλά και από τους Ευρωπαίους.
 
Να σημειώσουμε, ότι ο κ. Φούλε έχει προτείνει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια, και χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ενώ μέχρι χθες η επίσημα διακηρυγμένη θέση της Ε.Ε. είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η επίλυση της διαφοράς, πριν συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων στα κοινοτικά όργανα. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στη voria.gr.
 
Φαίνεται τώρα, ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες μετά από τις συντονισμένες πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, γι’ αυτό και το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην κίνηση για την κατάθεση του «Μνημονίου Κατανόησης», με επιστολή του κ. Δ. Αβραμόπουλου στον Σκοπιανό ομόλογό του. Το «Βήμα» υποθέτει ότι ο σκοπός ήταν να υπάρξει κινητικότητα και η Αθήνα να δείξει εποικοδομητική διάθεση σε ένα ζήτημα που πλήττει την αξιοπιστία της στα Βαλκάνια, ενόψει της ευρωπαϊκής προεδρίας του 2014 (όπου η Αθήνα έχει να ασχοληθεί και με την αμφιβόλου αξίας «Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια).
 
Ίσως να είναι έτσι. Ίσως όμως η κίνηση να είναι πραγματική, που σημαίνει ότι θέτουμε στο περιθώριο τον ΟΗΕ. Αν υπήρχε περίπτωση να επιλυθεί το πρόβλημα με απευθείας συζητήσεις, προς τι η ταλαιπωρία των 17 ετών;
 
Θα πρέπει να εξηγηθεί τι ήταν αυτό ώστε να οδηγηθεί η Κομισιόν σε εμπλοκή της στο θέμα της ονομασίας, με τον κ. Φούλε να σχεδιάζει, τον Δεκέμβριο να καταθέσει το δικό του πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος παράλληλα με τις ενταξιακές συνομιλίες. Και φυσικά, εκείνο που λησμονούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ είναι πως το πρόβλημα της ονομασίας, εμπεριέχει μικρότερους κινδύνους από το γεγονός ότι θα τους αναγνωρισθεί «μακεδονική» υπηκοότητα και «μακεδονική» γλώσσα. Θέματα για τα οποία ποτέ δεν συζητήσαμε, ωσάν να τα αποδεχθήκαμε.
 
Αν είναι έτσι, τότε η μόνη μας ελπίδα είναι η Βουλγαρία. Η οποία δήλωσε σε όλες τις πλευρές και με όλους τους τόνους, ότι αν τα Σκόπια δεν εγκαταλείψουν τον μακεδονισμό, δεν πρόκειται να δεχθούν την ένταξή τους σε κανέναν διεθνή Οργανισμό. Θα καταντήσουμε να υπερασπίζεται η Βουλγαρία (για τους δικούς της επεκτατικούς λόγους, που θα αναφανούν αργότερα) τα δικά μας εθνικά δίκαια;
 
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου