Στις καλένδες η τροπολογία για την άρση του απορρήτου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών


Η τροπολογία των 90 βουλευτών, με την οποία προτεινόταν η άρση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνες των κρατικών οργάνων για την περιουσιακή τους κατάσταση και οικονομική τους δραστηριότητα, δεν έγινε αποδεκτή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την επίσπευση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου, όπως σημειώθηκε, απ' την εκεί συζήτηση να προκύψει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, αντί να υιοθετήσει μια τροπολογία συνταχθείσα «εν θερμώ».
«Βρισκόμαστε υπό το άγρυπνο βλέμμα των πολιτών που απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια. Πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε, όταν ελέγχονται δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων, να μην ισχύουν οι διατάξεις αυτές» πρότεινε ο Χάρης Καστανίδης.
«Δεν πιστεύω πως πρέπει να νομοθετούμε εν θερμώ» απάντησε ο Μ. Παπαϊωάννου. «Υπήρξε ένα ατυχές γεγονός που προκάλεσε θλίψη σε όλους μας, αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ και την ολομέτωπη επίθεση των μέσων ενημέρωσης κατά της πολιτικής και των πολιτικών που γίνεται αυτές τις μέρες. Ας μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι κύριοι, "μετά την πολιτική τι;"» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Με τον κ. Παπαϊωάννου συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας: «Μου δημιουργεί τεράστια προσωπική πικρία ο τρόπος που τα μέσα προβάλλουν τα επεισόδια σε βάρος των βουλευτών. Οι συνάδελφοι αυτοί, δεν είναι απατεώνες και δεν μπορεί να τους καταλογίσει κανείς τίποτε άλλο, παρά ότι επέλεξαν να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες. Ο τρόπος προβολής των επεισοδίων δικαιολογεί και προτρέπει και άλλους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες» εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο κος Παπαϊωάννου παραδέχθηκε πως ο υφιστάμενος νόμος για την διερεύνηση του ύποπτου πολιτικού χρήματος χρειάζεται συμπλήρωση - αλλά κάτι τέτοιο «πρέπει να αποτελέσει δημιουργική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ώστε να καταλήξουμε σε κάτι ολοκληρωμένο, σοβαρά και υπεύθυνα».
«Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες κι επιτέλους να μην φοβηθούμε να είναι ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι στην κοινωνία» παρατήρησε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).
«Η πλήρης διαφάνεια είναι ώριμο αίτημα» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας. «Ας δεχθώ τη λογική ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε σήμερα εν θερμώ, αλλά το αίτημα είναι ώριμο».
Με τον υπουργό συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας: «Πράγματι η Βουλή δεν πρέπει να νομοθετεί εν θερμώ, αλλά η προσπάθεια πολλών συναδέλφων ήταν ευγενής. Η ανάγκη τους όμως να αποδείξουν πως δεν είναι όλοι ίδιοι και απατεώνες, οδηγεί στην υπερβολή: Ό,τι και να κάνουν οι βουλευτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθεί η κοινή γνώμη για οτιδήποτε» εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Υπέρ μιας άμεσης υπερψήφισης της τροπολογίας εμφανίστηκε ωστόσο ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας: «Μπορούμε να πούμε πως δεν προστατεύονται από τον υφιστάμενο νόμο οι περιπτώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που έχουν αιρετά αξιώματα, γιατί αυτό επιβάλλει - και αυτονόητα το επιβάλλει - η λογική των θεσμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου