Ετσι έστησαν το κόλπο του αιώνα

Εστησαν το κόλπο του αιώνα και κατάφεραν να αρπάξουν από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας ανεκτίμητους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επαγγελματίες ληστές εισέβαλαν στο κτίριο όπου φυλάσσεται η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει δεχτεί η χώρα μας από τους αρχαιοκαπήλους.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη όπου άγνωστοι άρπαξαν τρία μοναδικά έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, χθες το πρωί σήμανε και πάλι συναγερμός στο υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή τη φορά το σοκ ήταν μεγαλύτερο. Οι υπεύθυνοι που ενημερώνονταν για τη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο κέντρο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας ένιωσαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα θεμέλια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γρήγορα έκανε τον γύρο του κόσμου. Δεκάδες αρχαία αντικείμενα έκαναν μέσα σε λίγα λεπτά φτερά από τις προθήκες του κτιρίου. Νομίσματα, κοσμήματα και αναθηματικά πήλινα αγαλματίδια, ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, έκλεψαν οι άγνωστοι που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν στρατιωτικά ρούχα παραλλαγής. Η πρωτοφανής ληστεία ήταν σχεδιασμένη με την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι δράστες γνώριζαν τα πάντα. Τις ώρες που γίνονταν οι αλλαγές στις βάρδιες φύλαξης του κτιρίου, αλλά και πότε ο συναγερμός του μουσείου έβγαινε εκτός λειτουργίας. Οι δύο άνδρες ήταν αδίστακτοι, οπλισμένοι με πιστόλια και μιλούσαν καλά ελληνικά, ενώ κατά την εισβολή τους ζήτησαν επίμονα από τη φύλακα, την οποία κατάφεραν να εξουδετερώσουν, να τους πει πού εκτίθενται συγκεκριμένες συλλογές.


Το καρτέρι των ληστών

Σε αθέατο σημείο στον ππερίβολο του παλαιού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας είχαν στήσει καρτέρι οι δύο ληστές που περίμεναν υπομονετικά να εμφανιστεί η πρωινή φύλακας του μουσείου, η οποία θα απενεργοποιούσε και τον συναγερμό του κτιρίου, τον οποίο είχε ενεργοποιήσει ο βραδινός φύλακας που τελειώνει τη βάρδια του στις 6.00.

Στις 07.30 το πρωί και μόλις η 43χρονη φύλακας απενεργοποίησε τον συναγερμό, εμφανίστηκαν μπροστά της οι δύο οπλοφόροι που την ακινητοποίησαν, την έδεσαν, τη φίμωσαν και άρχισαν τις ερωτήσεις: «...Λέγε, πού είναι τα γραμματόσημα και τα χρυσά στεφάνια των Ολυμπιακών Αγώνων;» Η 43χρονη φύλακας σοκαρισμένη κατάφερε να ψελλίσει πως δεν γνωρίζει για τα αντικείμενα που τη ρωτούν και τότε, χωρίς καθυστέρηση, οι δράστες την κλείδωσαν στο γραφείο της και κατευθύνθηκαν στη μεγάλη αίθουσα με τα σπάνια εκθέματα. Στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενούνται 460 εκθέματα, όλα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Στη συνέχεια οι δύο ληστές άρχισαν να σπάνε με σφυρί τις προθήκες των εκθεμάτων και να τις αδειάζουν, ενώ η 43χρονη φύλακας τους παρακολουθούσε ανήμπορη να αντιδράσει. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι οι δράστες άρπαξαν 65 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων νομίσματα της εποχής του χαλκού, χρυσά κοσμήματα και πήλινα ειδώλια, κυρίως αναθηματικά, αλλά και κτερίσματα από τάφους Ολυμπιονικών του 5ου αιώνα π.Χ.

Στην περιοχή έφτασαν χθες ειδικευμένοι ερευνητές της Ασφάλειας Αττικής των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Πύργου Ηλείας. «Είναι πάρα πολύ σοβαρό το περιστατικό και δεν μας τιμά καθόλου, πέραν του ότι εκλάπησαν αυτοί οι θησαυροί της χώρας μας. Δίνουμε μια εικόνα που δεν είναι η καλύτερη για τη χώρα μας στο εξωτερικό» ανέφερε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευστάθιος Κοτζάς. Τη θλίψη του και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας που, όπως τόνισε, είναι ζήτημα τιμής ο εντοπισμός των δραστών. «Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η θρασύτατη επίθεση ενόπλων στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η αφαίρεση ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικών εκθεμάτων αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι, άλλωστε, ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

Τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες φίμωσαν την πρωινή φύλακα που ανέλαβε υπηρεσία, χθες το πρωί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Espresso» και ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Αηδόνης: «Οι δράστες ήταν δύο κουκουλοφόροι που αφού ακινητοποίησαν την κοπέλα στη συνέχεια της ζήτησαν να τους πει πού είναι τα ολυμπιακά στεφάνια και τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας δήθεν ότι δεν ήξεραν σε ποιο κτίριο είχαν μπει». Οπως τονίζει στην «Espresso» ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, «ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή από τους αρχαιολόγους για να ξέρουμε τι ακριβώς πήραν οι θρασύτατοι δράστες».


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ


Η ληστεία έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου

Πρώτη είδηση στα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα ήταν η διάρρηξη και κλοπή εκθεμάτων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αν δεν συνέπιπτε χρονικά με την παραίτηση του Γερμανού προέδρου. Η βρετανική «Daily Telegraph» κάνει λόγο για «επιδρομή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων», ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το BBC και το CNN φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ με δηλώσεις αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Το Sky News μετέδωσε την είδηση υπό τον τίτλο «έκτακτη επικαιρότητα», δίνοντας έμφαση στην υποβολή παραίτησης Γερουλάνου, τη στιγμή που η ιστοσελίδα του γερμανικού «Focus» κάνει λόγο για κλοπή θησαυρών ανεκτίμητης αξίας. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μιλάει στην ιστοσελίδα του για «θρασεία κλοπή με ευρύτερες συνέπειες στην Ελλάδα», αναφερόμενο στην υποβολή της παραίτησης του υπουργού Πολιτισμού, τη στιγμή που η ιστοσελίδα της «Bild», εφημερίδας γνωστής για τα ανθελληνικά της δημοσιεύματα, μετέδωσε τελευταία απ’ όλα τα άλλα μέσα την είδηση.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Υπέβαλε παραίτηση ο Γερουλάνος

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες στον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μετά την είδηση της ληστείας στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο πρωθυπουργός μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχε απαντήσει αν θα την έκανε αποδεκτή. Πάντως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Λουκάς Παπαδήμος -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Γερουλάνου, στη θητεία του οποίου και μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών έγινε (9 Ιανουαρίου) η πρωτοφανής κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και χθες η πρωτοφανής ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με αφορμή τη ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τον βαθμό φύλαξης ανεκτίμητων θησαυρών στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια. Λόγω των περικοπών, η πολιτεία περιόρισε και τα κονδύλια, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που ήταν επιφορτισμένο με τη φύλαξη των θησαυρών του ελληνικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου