Σκηνές αντάρτικου πόλης στην Αθήνα




Μια βομβαρδισμένη πόλη, που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται «νοσηλεία» για να επουλωθούν οι πληγές της… Οι ορδές των κουκουλοφόρων πέρασαν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους πόνο, δάκρυα και αποκαΐδια. Το πρωινό της Δευτέρας βρήκε την πρωτεύουσα με διαφορετική όψη και αρκετούς από τους κατοίκους της να προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφές που προκάλεσαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στις περιουσίες τους.


Αν και είχαν περάσει αρκετές ώρες από το τέλος των βίαιων επεισοδίων και την πυρπόληση δεκάδων κτιρίων, μερικά από τα οποία σιγόκαιγαν ακόμη, στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε ακόμη αναστάτωση. Στην οδό Πανεπιστημίου οι άντρες της Πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή στο κτίριο της Κosta Boda, ενώ τα συνεργεία αποκατάστασης του δήμου προσπαθούσαν να μαζέψουν τις πέτρες και τα μάρμαρα από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.


Οι αστικές υποδομές, παγκάκια και παρτέρια, στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώνονται σε κάγκελα και πεζούλια πεζοδρομίων. Πολλά από τα φανάρια κίνησης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, ενώ οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων καταστημάτων προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τις φωτιές και το πλιάτσικο και να μαζέψουν τα αποκαΐδια. Οι δυο ιστορικές στοές, Πεσμαζόγλου και Νικολούδη, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.


Σκυθρωπά πρόσωπα παντού και απόγνωση… «Ηρθα από το Κερατσίνι μόνο και μόνο για να δω τα χάλια μας! Ερχομαι στη θέση αυτών των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δεν υπάρχει Ελληνας που δεν πόνεσε με αυτές τις εικόνες» είπε η Αναστασία Νίτσα στην «Espresso», ενώ ο Χρήστος Τραγέλλης σχολίασε: «Κατέβηκα στο κέντρο για να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Ντρέπομαι με αυτά που βλέπω! Δεν ξέρουν ποιοι είναι να τουυς συλλάβουν; Γιατί να γίνονται αυτές οι καταστροφές;»


Μέσα σε πέντε ώρες οι κουκουλοφόροι έκαναν την Αθήνα μια λαμπαδιασμένη περιοχή. Μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι βάνδαλοι είχαν καταφέρει να μετατρέψουν σε παρανάλωμα του πυρός ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, κάποια από τα οποία δέσποζαν για έναν αιώνα κάτω από τον αττικό ουρανό. Παράλληλα πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν από τους κουκουλοφόρους, αφού πρώτα τα έσπασαν. Το πλιάτσικο ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς σε πολλά μαγαζιά άδειασαν όλα τα ράφια με τα εμπορεύματα!


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στα άγρια επεισόδια συμμετείχαν πάνω από 1.500 άτομα. Περίπου 6.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλα τα κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Περισσότερες από 150 εκρηκτικές μολότοφ έριξαν οι κουκουλοφόροι μόνο στο Σύνταγμα, ενώ περίπου 3.000 βομβίδες δακρυγόνων χειρός και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης είχαν βγει από τις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν μοιραστεί στις διμοιρίες των ΜΑΤ.


Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ενενήντα επτά συλλήψεις και εκατοντάδες προσαγωγές ατόμων, ενώ πάνω από εκατό αστυνομικοί των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προκειμένου να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, λόγω των τραυμάτων που τους προκάλεσαν οι επιθέσεις των κουκουλοφόρων. Παράλληλα πάνω από 200 πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, είτε με ασθενοφόρα είτε με ΙΧ, καθώς είχαν τραυματιστεί από τα χτυπήματα των αστυνομικών, των ΜΑΤ και της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», αλλά και με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την αστυνομία.






ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέστησαν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας κατά τη διάρκεια των άγριων επεισοδίων το βράδυ της Κυριακής. Συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης κατέγραψαν χθες τις καταστροφές και έκαναν έναν πρώτο απολογισμό του νέου χτυπήματος που δέχτηκε η εμπορική καρδιά της πρωτεύουσας.


Από την Αμαλίας και τη Φιλελλήνων έως το Μοναστηράκι, την Ομόνοια και τη Σόλωνος 170 επιχειρήσεις υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες καταστροφές από τη φωτιά και το πλιάτσικο. Από αυτές οι σαράντα πέντε υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς, ενώ ζημιές υπέστησαν δεκαεπτά τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, εβδομήντα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης και είκοσι εννέα επιχειρήσεις διάφορων τύπων. Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος (κατά δήλωση των ιδιοκτητών) ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορά τόσο ζημιές κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και κλοπές εμπορευμάτων.


«Το ΕΒΕΑ, αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Μίχαλος προσθέτοντας ότι το ΕΒΕΑ θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων. «Η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της Πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.


Την ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν αποζημίωση για καταστροφές κατά τη διάρκεια επεισοδίων ζητεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Σε οργισμένη ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ τονίζει ότι το ιστορικό κέντρο και οι εμπορικές επιχειρήσεις δέχτηκαν ακόμη ένα τεράστιο πλήγμα. Εκτός από αποζημιώσεις, ζητεί από την Πολιτεία να λάβει μέτρα στήριξης των εμπόρων και συγκεκριμένα αναστολή της καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στις τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία, αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία και αναστολή καταβολής δημοτικών τελών και φόρων.




Σ.Δ.




«Ζήσαμε τον απόλυτο ΤΡΟΜΟ»
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ
Εζησαν τον τρόμο, «ταξίδεψαν» μέχρι την κόλαση και είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται όλα όσα δημιούργησαν με κόπους μιας ζωής. Οι περισσότεροι από αυτούς, ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους από το εμπρηστικό έργο και τις λεηλασίες των βανδάλων.


Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κουκουλοφόρους και έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη. Κάποιοι από αυτούς διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές, οι περισσότεροι όμως που έγιναν στόχος μετρούν ανυπολόγιστες καταστροφές.


Η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση περισσεύουν στο κέντρο της Αθήνας. Οσα καταστήματα γλίτωσαν από τις φλόγες λεηλατήθηκαν από ομάδες κουκουλοφόρων, που κρατώντας κοπτικά εργαλεία και βαριοπούλες έσπαζαν τζαμαρίες και εισέβαλλαν στα καταστήματα αρπάζοντας από μέσα ό,τι έβρισκαν. Ο Σταύρος Κολιός ήταν μέσα στο μαγαζί του όταν χτύπησαν οι γνωστοί-άγνωστοι. Οπως λέει, η πρώτη του κίνηση όταν έμαθε ότι ομάδες νεαρών σπάνε τζαμαρίες στην οδό Αθηνάς ήταν να συγκροτήσει μια «ομάδα περιφρούρησης» και να πάει στο κατάστημα με ρούχα που έφτιαξε με τους κόπους μιας ζωής. Η απόφασή του να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον γλίτωσε από τα χειρότερα, όμως το σοκ από τη «στενή επαφή» με τους κουκουλοφόρους θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.


«Βλέπαμε μπουλούκια να τρέχουν στον δρόμο, να λεηλατούν και να καταστρέφουν. Εγώ μαζί με δέκα άτομα ήμουν μέσα στο κατάστημα και προσπαθούσαμε να τους αποτρέψουμε από το να μπουν μέσα. Τελικά δεν άρπαξαν εμπόρευμα, πρόλαβαν όμως να σπάσουν την τζαμαρία», λέει στην «Espresso» ο κ. Κολιός και συμπληρώνει: «Αλλες δύο φορές στο παρελθόν είχαν προκαλέσει φθορές, αλλά αυτή τη φορά οι ζημιές είναι περισσότερες και πολύ πιο σοβαρές. Ηταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από το σοκ!»


Λίγα μέτρα πιο πέρα η κ. Κατερίνα, η οποία με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της κοιτάζει ό,τι απέμεινε από τη μικρή επιχείρησή της. Μαζί με τον σύζυγό της κατάφεραν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα δύο παιδιά τους από τις εισπράξεις του καταστήματος υπόδησης που διαθέτουν. Η οικονομική κρίση τους γονάτισε, οι βάνδαλοι όμως τους αποτέλειωσαν. «Αργά το βράδυ της Κυριακής κατέβηκα μαζί με τον άνδρα μου για να δούμε αν το μαγαζί μας έχει φθορές. Οταν φτάσαμε, είδαμε πέντε άτομα να έχουν εισβάλει μέσα στο μαγαζί. Είχαν σπάσει την τζαμαρία της βιτρίνας. Με δάκρυα στα μάτια τούς παρακαλούσα να σταματήσουν τις καταστροφές. Ξήλωναν τα ράφια και πετούσαν τα παπούτσια όπου έβρισκαν. Ο σύζυγός μου εκλιπαρούσε κάποιους άλλους να μην εισέλθουν κι αυτοί στο εσωτερικό του καταστήματος» λέει στην «Espresso» η κ. Κατερίνα και συνεχίζοντας προσθέτει: «Αφού πήραν κάποια ζευγάρια παπούτσια και με έσπρωξαν, έφυγαν από το μαγαζί. Πριν από αυτούς όμως, όπως διαπιστώσαμε, είχαν μπει κι άλλοι στο μαγαζί. Μας έχουν πάρει το περισσότερο εμπόρευμα».


Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο τέλος της οδού Ερμού, η Αλεξία κοιτάζει με απόγνωση την τζαμαρία του λεηλατημένου καταστήματος με επώνυμα εσώρουχα στο οποίο εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της και μην μπορώντας να κρύψει την απογοήτευσή της, μας λέει ότι οι κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες της μπροστινής και της πλαϊνής βιτρίνας και παράλληλα επιδόθηκαν σε πλιάτσικο. «Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Λείπει όλο το αντρικό και το γυναικείο τμήμα, περίπου τα 3/4 του εμπορεύματος, ενώ πήραν και κάποια χρήματα μέσα από το ταμείο. Ηρθα στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Οταν έφτασα απέξω, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο».


Η Εύη Χαλμπούνη είναι ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Στοά Πεσμαζόγλου, στο οποίο σημειώθηκαν σοβαροί βανδαλισμοί. «Οταν ήρθαμε, είχαν ρίξει την τζαμαρία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ρεύμα κι έτσι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακριβώς το μέγεθος των ζημιών. Ευχόμαστε μόνο να μην έχουν καταστραφεί οι υπολογιστές» λέει αγανακτισμένη η κυρία Χαλμπούνη και καταλήγει: «Εχουμε βάλει όλα μας τα χρήματα σε αυτή την επιχείρηση. Εχουν βάλει φωτιά και έχουν σπάσει σχεδόν όλα τα μαγαζιά μέσα στη στοά. Αυτό που συνέβη είναι πραγματικός θάνατος για τους καταστηματάρχες».




ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ




«Νιώθω απογοήτευση και φόβο»
Η εικόνα της επόμενης μέρας δεν πονάει μόνο τους καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται στάχτη, αλλά και τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της Αθήνας, που δεν ξέρουν πλέον τι θα τους ξημερώσει ή αν αύριο θα έχουν δουλειά.


Ενδεικτικό της απόγνωσης και της αβεβαιότητας που νιώθουν πολλοί από αυτούς είναι το παράδειγμα των έντεκα υπαλλήλων μεγάλων καταστημάτων που βρίσκονται στην οδό Σταδίου. Συναντήσαμε τη Μαρία, να στέκεται μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφους της απέναντι από το καταστραμμένο κατάστημα γνωστής αλυσίδας εσωρούχων και να κοιτάζει με απόγνωση τα αποκαΐδια. «Είμαι πολύ στενοχωρημένη. Νιώθω απογοήτευση και φόβο. Απογοήτευση, γιατί άλλη μία φορά χάθηκε ο έλεγχος και φόβο, γιατί αύριο μπορεί να μην έχω δουλειά. Προς το παρόν πάντως δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να περιμένω» λέει συγκινημένη στην «Espresso».


Την ίδια θλίψη και απογοήτευση νιώθει και ο Κώστας Λούκας, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος σουβλατζίδικου στην πλατεία Κοραή. Οπως λέει, οι κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στο μαγαζί και αφού ξήλωσαν και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά με εμπορεύματα. Μέχρι… σουβλάκια πήραν και μπίρες, τις οποίες έκλεψαν μέσα από το ψυγείο. «Πήραν τα πάντα. Δεν άφησαν τίποτα. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν. Δεν γνωρίζω καν αν θα ξανανοίξει το μαγαζί κι αυτό είναι που με φοβίζει: το ενδεχόμενο να χάσω τη δουλειά μου» σημειώνει ο 27χρονος υπάλληλος.




«Η Ελλάδα στην άβυσσο. Ελευθερία ή θάνατος;»
Τα δραματικά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και η κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα στη Βουλή κυριάρχησαν χθες στον διεθνή Τύπο.


«Οι Ελληνες μετράνε το κόστος διαδηλώσεων που δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά. Η πτωχευμένη χώρα αρχίζει να καθαρίζει τους δρόμους της» έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική «Daily Mail», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο τίτλος σχετικού άρθρου της «Daily Telegraph».


«Αν γινόμασταν όλοι Ελληνες; Αυτό που επιβλήθηκε στην πιεσμένη και ταπεινωμένη από τους Ευρωπαίους εταίρους χώρα, μπορεί να συμβεί στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και γιατί όχι και στη Γαλλία;» αναρωτιέται η «Le Monte», η ιστοσελίδα της οποίας ζητούσε την ίδια στιγμή μαρτυρίες Ελλήνων σχετικά με το πώς τα νέα μέτρα θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους. «Σκηνές αντάρτικου πόλης στην Αθήνα» περιέγραφε η «Le Figaro», ενώ το γαλλικό δίκτυο BFMTV σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θεραπεύει τον άρρωστο, αλλά σκοτώνει τον ασθενή».


Η ιταλική «La Repubblica» από την πλευρά της σημειώνει: «Ναι στη λιτότητα, στις φλόγες η Αθήνα. Εκατό χιλιάδες στους δρόμους. Ψήφος στην πολιορκημένη Βουλή». Την ίδια στιγμή o ανταποκριτής της «Corriere della sera» κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας. Ισως η κρισιμότερη στιγμή μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου».


«Η Ελλάδα στην άβυσσο. Ελευθερία ή θάνατος;» είναι τέλος ο τίτλος δημοσιεύματος του «Der Spiegel» για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που η «Bild» υπογραμμίζει την οργή των Ελλήνων για τη Γερμανία.




ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ




Σαμαράς: «Θα τους βγάλω τις κουκούλες»
Με μια πολύ σκληρή δήλωση, γεμάτη οργή και αγανάκτηση, αντέδρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς όταν αντίκρισε το μέγεθος της καταστροφής στις γειτονιές της Αθήνας που προκάλεσαν συμμορίες βανδάλων. «Θα βγουν οι κουκούλες όταν έρθει η ώρα» είπε χαρακτηριστικά και η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση. «Την πόλη τη διέλυσαν, την αγορά τη διέλυσαν, επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω. Γιατί πρέπει να βγουν οι κουκούλες, για να δούμε όχι μόνο αυτοί ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω τους, οι οποίοι δεν θέλουν να μπορεί να έχει το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να εκφράζεται ελεύθερα» πρόσθεσε.


Δημόσιοι υπάλληλοι και ένας δικηγόρος ανάμεσα στους συλληφθέντες
Απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι οι συλληφθέντες των προχθεσινών επεισοδίων, οι οποίοι χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ένας ασκούμενος δικηγόρος.


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τους 79 συνολικά συλληφθέντες που θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, οι 53 είναι ημεδαποί και οι υπόλοιποι 26 είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων, εννέα υπήκοοι Αλβανίας, τέσσερεις υπήκοοι Αλγερίας, ένας υπήκοος Τυνησίας, ένας υπήκοος Μαυριτανίας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, δύο υπήκοοι Πολωνίας, ένας υπήκοος Αφγανιστάν, ένας υπήκοος Μολδαβίας, τέσσερις υπήκοοι Παλαιστίνης και ένας υπήκοος Ιράκ. Οσον αφορά την επαγγελματική τους ιδιότητα, δεκαπέντε δήλωσαν άνεργοι, τέσσερις φοιτητές, δύο μαθητές, ένδεκα ιδιωτικοί υπάλληλοι, δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας καθηγητής, ένας ασκούμενος δικηγόρος, ένας αυτοκινητιστής, ένας σκηνοθέτης, δύο οικοδόμοι και 39 δεν δήλωσαν επάγγελμα.


Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανθρωπογεωγραφία των προσαχθέντων. Από τα 92 άτομα που προσήχθησαν οι 68 είναι ημεδαποί και οι 24 αλλοδαποί εκ των οποίων, δυο υπήκοοι Αρμενίας, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ένας υπήκοος Πολωνίας, ένας υπήκοος Ρωσίας, επτά υπήκοοι Αφγανιστάν, πέντε υπήκοοι Ιράν, ένας υπήκοος Ιράκ, ένας υπήκοος Πακιστάν, ένας υπήκοος Αλγερίας, ένας υπήκοος Καζακστάν και ένας υπήκοος Παλαιστίνης. Οσον αφορά την ηλικία τους, ένας είναι ανήλικος, οι 49 είναι από 18 έως 29 ετών, οι 34 είναι από 30 έως 40 ετών και οι υπόλοιποι 8 είναι άνω των 40 ετών. Επίσης, όσον αφορά την επαγγελματική τους ενασχόληση - ιδιότητα, οι δεκαέξι δήλωσαν φοιτητές, εννέα ιδιωτικοί υπάλληλοι, 27 άνεργοι, ένας οπλίτης, ένας δημοτικός αστυνομικός, ένας εργάτης, τέσσερις δημοτικοί υπάλληλοι, ένας δημοσιογράφος, δεκατέσσερις ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας έμπορος, ένας μαθητής, ένας αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, μία οικιακά, ένας ψυχολόγος, ένας μηχανικός και δώδεκα δεν δήλωσαν επαγγελματική ιδιότητα.




ΘΕΟΔ. Π. ΠΑΝΟΥ




Στις φλόγες και τα διατηρητέα
ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΩΝ
Βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας κατά τη διάρκεια των θλιβερών επεισοδίων το βράδυ της Κυριακής. Ανάμεσα στα ενενήντα και πλέον κτίρια της πρωτεύουσας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά και τους βανδαλισμούς περιλαμβάνονται εννέα διατηρητέα νεοκλασικά.


Ειδικά κλιμάκια του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν χθες έναν πρώτο απολογισμό των καταστροφών στο κέντρο. Εκτός από τις σοβαρές φθορές στις υποδομές της πόλης κατέγραψαν και τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν τα ιστορικά κτίρια με την ανυπολόγιστη πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία.


Τη σοβαρότερη καταστροφή φαίνεται να έχει υποστεί το διώροφο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη Σταδίου 19-21, στη συμβολή με τη Χρήστου Λαδά. Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει το κατάστημα «Kosta Boda». Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων το επισκέφθηκαν χθες για να κάνουν αυτοψία, αλλά η Πυροσβεστική δεν τους επέτρεψε την είσοδο καθώς ακόμη έβγαιναν καπνοί. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Νίκο Μίνωα, το κτίριο έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και ενδεχομένως ο πρώτος όροφος να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε τμήμα του ίδιου κτιρίου στεγάζεται ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν», καθώς και το νεότερο αδελφάκι του, ο κινηματογράφος «Απόλλων». Το ευτύχημα είναι ότι οι δύο αίθουσες προβολής σώθηκαν.


«Η είσοδος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά οι αίθουσες έχουν σωθεί. Η καταστροφή είναι μεγάλη, αλλά θα λειτουργήσουμε ξανά σύντομα» δηλώνει στην «Espresso» εκ μέρους της επιχείρησης η Λίλα Τσακαλάκη. Οπως σημειώνει, μέσα στους κινηματογράφους βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό, που εμπόδισαν τη φωτιά να φτάσει στις αίθουσες μέχρι να επέμβει η Πυροσβεστική. Το κτίριο της Σταδίου 19-21 οικοδομήθηκε μεταξύ 1870 και 1881 σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ το τμήμα που στεγάζει το «Αττικόν» κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1914-1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη.


Από τις φλόγες που έκαψαν παρακείμενη καφετέρια σώθηκε και ο κινηματογράφος «Αστυ», που στεγάζεται στο υπόγειο του ιστορικού κτιρίου της πλατείας Κοραή 4. Στο ίδιο υπόγειο στεγάζονταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής τα κρατητήρια των Γερμανών κατακτητών, ενώ σήμερα είναι μουσειακός χώρος. Τόσο ο κινηματογράφος όσο και το μουσείο σώθηκαν. Το «Αστυ» έχει υποστεί μόνο εξωτερικές ζημιές.


Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν όμως στο ισόγειο του Μεγάρου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 37 και Κοραή. Πρόκειται για ένα πενταώροφο διατηρητέο κτίριο που οικοδομήθηκε το 1934 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Ζημιές από φωτιά έπαθαν επίσης δύο κτίρια που στεγάζουν κεντρικές υπηρεσίες της Alpha Bank. Πρόκειται για το Μέγαρο Νικολούδη στην Πανεπιστημίου 41, και το πρώην κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας, στην Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Και τα δύο κτίρια είναι διατηρητέα και είχαν ανακαινισθεί από την Alpha Bank.


Αλλα ιστορικά κτίρια που υπέστησαν καταστροφές είναι το τριώροφο νεοκλασικό διατηρητέο στη διασταύρωση της οδού Αθηνάς με την οδό Κακουργιοδικείου, το διώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Βορέως, το τετραώροφο κτίριο της Ερμού 66, καθώς και το συγκρότημα νεοκλασικών της οδού Σταδίου 6-8, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο κτίριο - και τα δύο διατηρητέα. Τέλος, περιορισμένες ζημιές υπέστη η περίφραξη του καθολικού ναού του Αγίου Διονυσίου στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Ομήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου