Ο Σταύρος Λάλας πήρε την ελληνική υπηκοότητα


Τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Στηβ (Σταύρος) Λάλας απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Ο Ελληνοαμερικανός Σταύρος Λάλας πολέμησε με το βαθμό του λοχία στο Βιετνάμ, τη Καμπότζη και το Λάος, ακολούθως αποσπάσθηκε στη CIA και το 1977, ενώ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία επικοινωνιών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, στρατολογήθηκε από την -τότε- ΚΥΠ, δίνοντας πληροφορίες για τη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αργότερα μετατάχθηκε στο State Department, με την ιδιότητα του χειριστή των κέντρων επικοινωνιών στις πρεσβείες Βελιγραδίου (1983-85) και Κωνσταντινούπολης (1985-89), απ’ όπου συνέχισε να διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στην ΕΥΠ, αφού από τα χέρια του περνούσαν όλα τα σημαντικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Tο Δεκέμβριο του 1990 μετατέθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας και Προγραμμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Συνέχισε να παραδίδει απόρρητα σήματα και πληροφορίες στην ΕΥΠ. Ο επιπόλαιος χειρισμός και η κοινοποίηση των πληροφοριών που έδινε, οδήγησαν στην αποκάλυψη της δράσης του, το Φεβρουάριο του 1993. Τον Απρίλιο του 1993 κλήθηκε να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον, συνελήφθη αμέσως. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της “συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας” σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών.
Σε αντίθεση με τη περίπτωση του Ισραηλινού κατασκόπου Pollard (για τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση και το εβραικο λόμπυ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωσή του σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο), o Λάλας έμεινε παντελώς αβοήθητος. Μία από τις -υποτίθεται- “πατριωτικές” φυσιογνωμίες της ελληνοαμερικανικής Ομογένειας πέταξε κυριολεκτικά έξω από το γραφείο του κάποιον που τόλμησε να του προτείνει να βοηθήσει οικονομικά την, απελπιστικά ακριβή, νομική υπεράσπιση του Λάλας. Μετά από σχεδόν 13 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και δυόμιση χρόνια υπό καθεστώς επιτήρησης, ο Στίβεν Λάλας επαναπατρίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2007.

Πρώτο Θέμα, 06/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου