Ρωσία: Aναστολή πώλησης τεθωρακισμένων αρμάτων στην Ελλάδα


Η Ρωσία αποφάσισε την αναστολή της πώλησης των 450 Τεθωρακισμένων Αρμάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3 στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει επι κυβέρνησης Καραμανλή τον Νοέμβριο του 2008, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ρωσίας έστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στον κ. Ευ. Βενιζέλο, με την οποία αναστέλλει την υλοποίηση της προμήθειας, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος το θέμα απασχόλησε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Μόσχα υπό την παρουσία και του προέδρου της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Στην επιστολή του ρώσου υπουργού Αμυνας αναφέρεται επίσης ότι η αρμόδια κρατική διεύθυνση εξοπλισμών είναι έτοιμη, μέσα στους επόμενους μήνες, να διοργανώσει παρουσίαση άλλων τύπων οπλικών συστημάτων σε έλληνες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της στενής στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η πρόθεση της Αθήνας να επανεξετάσει το θέμα της προμήθειας των 450 ΤΟΜΑ είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2010 τόσο λόγω του κόστους του προγράμματος (το οποίο αν και άρχισε από το 1,2 δισ. ευρώ είχε πλησιάσει τα 2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των επιχειρησιακών προδιαγραφών των αρμάτων) όσο και επειδή υπήρχε η άποψη ότι αντί για άρματα η Αθήνα θα μπορούσε να προμηθευτεί από τη Ρωσία χρησιμότερα οπλικά συστήματα.

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, ο ρώσος υπουργός Αμυνας αφήνει να εννοηθεί ότι μόλις η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος βελτιωθεί, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας συστημάτων για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας (π.χ TOR M-2) που είναι και φθηνότερα και επιχειρησιακά χρησιμότερα.

Η εξέλιξη με τα ρωσικά άρματα κρίνεται από αρμοδίους επιτελείς ιδιαίτερα θετική διότι απελευθερώνει κρίσιμους πόρους. Ηδη άλλωστε, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να έχει προσεχώς και νέες συζητήσεις με τη Γαλλία σχετικά με το θέμα των φρεγατών FREMM.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοστοβόρο εξοπλιστικό πρόγραμμα που παρά τις πιέσεις που σε τακτά διαστήματα έχει ασκήσει η γαλλική πλευρά δεν είναι εύκολο να προχωρήσει στην παρούσα οικονομική συγκυρία και η ελληνική κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα επιδιώξει τη σύναψη μίας στρατηγικής συμφωνίας - πλαισίου με το Παρίσι, στην οποία θα ενταχθούν και οι εξοπλισμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου