Κέρκυρα: Γεμάτη μελωδίες


Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό. Ακόμη και με πολυκοσμία και συνωστισμό, το κέντρο της πόλης γίνεται για λίγες ημέρες ένα ονειρικό μέρος, γεμάτο εμβατήρια και μουσικές


Πουθενά αλλού στην Ελλάδα το Πάσχα δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπές, τόσο θεατρικό και τόσο μελωδικό συγχρόνως. Μπάντες με χρωματιστά λοφία και καλογυαλισμένα κράνη, πένθιμα εμβατήρια, στολισμένα μπαλκόνια: όλη η πόλη ζει στους ρυθμούς της γιορτής.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα, οι δρόμοι της Κέρκυρας μοσχοβολάνε τσουρέκι (φογάτσα ονομάζεται η κερκυραϊκή εκδοχή του). Δημοτικές χορωδίες δίνουν συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ οι εκδηλώσεις είναι πολλές σε όλο το νησί.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα κατευθυνθούμε στη μητρόπολη, για να δούμε τους πολυελαίους να σείονται στην ακολουθία των Δώδεκα Ευαγγελίων। Τα δώδεκα κεριά που έχουν ανάψει σβήνουν ένα-ένα καθώς προχωράει η ανάγνωση των Ευαγγελίων.

Από το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζουν οι περιφορές των Επιταφίων και οι τρεις φιλαρμονικές του νησιού -η Παλαιά Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική Μάντζαρος και η Φιλαρμονική Καποδίστριας- συνοδεύουν τους Επιτάφιους παίζοντας τέσσερα διαφορετικά κλασικά πένθιμα κομμάτια: το πένθιμο εμβατήριο του Chopin, τη «Sventura» του Mariani, τη «Marcia Funebre» του Verdi και το θρυλικό «Adagio» του Albioni. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται επίσης από τις «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), μανουάλια, λάβαρα και φλάμπουρα. Οι λάμπες του δρόμου συμμετέχουν στο πένθος, έχοντας αλλάξει το φως τους σε μοβ. Στο Λιστόν η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική και όλοι περιμένουν τον Επιτάφιο της μητρόπολης, η περιφορά του οποίου αρχίζει στις 9 το βράδυ.

Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ξυπνάμε από τους ήχους της «Ηρωικής» του Μπετόβεν και του πένθιμου εμβατηρίου του «Αμλέτου». Είναι οι φιλαρμονικές που συνοδεύουν την περιφορά του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 το πρωί, είναι ώρα να αλλάξει η διάθεση, καθώς γίνεται η Πρώτη Ανάσταση. Πιάνουμε θέση στο Πεντοφάναρο για να έχουμε πανοραμική θέα στα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια της πλατείας.

Από εκεί εκτοξεύονται τα κανάτια με νερό, έθιμο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Το έθιμο των Μπότηδων πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στην ιστορία. Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές αρχίζουν να παίζουν χαρούμενα εμβατήρια και είναι η πρώτη φορά που θα λάβουν το χειροκρότημα από το πλήθος, αφού μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν λόγω πένθους.

Η Ανάσταση γιορτάζεται το ίδιο λαμπρά και φασαριόζικα, με μπάντες, πολλά πυροτεχνήματα και κωδωνοκρουσίες.

Την Κυριακή του Πάσχα δεν συνηθίζεται το σούβλισμα στην Κέρκυρα. Κρέας στο φούρνο μαζί με σούπα είναι το μενού, αν και πολλοί ντόπιοι προτιμούν να βγουν στις ταβέρνες της εξοχής, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες. Στα μεγάλα ξενοδοχεία συνήθως διοργανώνεται ψήσιμο του οβελία και γιορτή.

Ζήστε μια ξεχωριστή εμπειρία φέτος το Πάσχα στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Κλείστε τη διαμονή σας τώρα!

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Θα φτάσετε μέχρι την Ηγουμενίτσα ακολουθώντας την εθνική οδό και περνώντας από Ρίο, Αμφιλοχία, Πρέβεζα και Πάργα, απόσταση 457 χλμ. Από εκεί θα περάσετε απέναντι με καράβι των Ιόνιων Γραμμών. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1½ ώρα. Πληροφορίες στο Τ/26610-81.808 και στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας (Τ/26650-99.460).
Με την Aegean Airlines (Τ/801.11.20000, www.aegeanair.com) πραγματοποιούνται 3 πτήσεις καθημερινά και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Bella Venezia Hotel (Ν. Ζαμπέλη 4, Κέρκυρα, Τ/26610-46.500, www.bellaveneziahotel.com). Πολύ κοντά στη Σπιανάδα και στο Λιστόν, είναι το ιδανικό ξενοδοχείο για να βρίσκεστε στο κέντρο των εξελίξεων. Επιλέγουμε δίκλινο με υπέρδιπλο κρεβάτι ή τη σουίτα στον τελευταίο όροφο με μπαλκόνι και πανοραμική θέα της πόλης. Από 200 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα με μίνιμουμ 5 διανυκτερεύσεις. Αργότερα, το Μάιο, η τιμή διαμορφώνεται στα 112 ευρώ.
Arcadion Hotel (Καποδιστρίου και Βλασοπούλου 2, Κέρκυρα, Τ/26610-37.670, www.arcadionhotel.com). Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Πεντοφάναρο και τα δωμάτιά του είναι περιζήτητα τις ημέρες του Πάσχα. Τα χειροποίητα έπιπλα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνδυάζονται με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στο σαλόνι με το μαρμάρινο δάπεδο και το επιβλητικό ιταλικό πιάνο μπορείτε να πιείτε ένα ποτό πριν ξεκινήσετε το βράδυ σας. Από 228 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα. Αργότερα, το Μάιο, στα 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Siorra Vittoria Boutique Hotel (Στέφανου Πάδοβα 36, Κέρκυρα, Τ/26610-36.300, www.siorravittoria.com). Η αριστοκρατική βίλα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας χτίστηκε το 1823 και η κόρη του πρώτου ιδιοκτήτη, Βιτόρια, δανείζει το όνομά της στο σημερινό boutique hotel. Εννέα πολυτελή δωμάτια διαθέτει το ξενοδοχείο, τα οποία χωρίζονται σε standard, superior και σουίτες. Η σουίτα Vittoria στη σοφίτα του κτιρίου έχει εκπληκτική θέα στο φρούριο της πόλης. Από 260 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα, με μίνιμουμ 4 διανυκτερεύσεις. Αργότερα, το Μάιο, 100 ευρώ.
• Cavalieri Hotel (Καποδιστρίου 4, Τ/26610-39.336, www.cavalieri-hotel.com). Ανακαινίστηκε πρόσφατα, αλλά διατηρεί ανέπαφη την αρχοντική ατμόσφαιρά του. Παλιά κατοικία ευγενών, το ξενοδοχείο βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία. Ζητήστε ένα από τα μπροστινά δωμάτια, για να βλέπετε τη Σπιανάδα από το μπαλκονάκι σας. Στα 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα, 250 ευρώ το πλαϊνό δίκλινο με πρωινό και το μπροστινό 300 ευρώ.

Castello Di Vista (Κάτω Κορακιάνα, Τ/26610-97.016, www.castellodivista.gr). Χτισμένο στην πλαγιά του βουνού Παντοκράτορας, το Castello Di Vista είναι μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής. Το νεόκτιστο αρχοντικό είναι χτισμένο σε ένα μεγάλο καταπράσινο κτήμα με λουλούδια και δέντρα και περιλαμβάνει 6 μοναδικές σουίτες: 2 standard, 2 honeymoon, 1 executive και 1 προεδρική. Στους εξωτερικούς χώρους, εκτός από πισίνα και υδρομασάζ, θα βρείτε και σκεπαστό μπάρμπεκιου. Από 180 ευρώ η σουίτα με πρωινό για 2 άτομα, για τις μέρες του Πάσχα από 220 ευρώ.
Corfu Palace (Λεωφόρος Δημοκρατίας 2, Κέρκυρα, Τ/26610-39.485, www.aquisresorts.com). Με θέα στον κόλπο της Γαρίτσας αλλά και κοντά στο κέντρο της πόλης, το ξενοδοχείο είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία του κέντρου. Τα δίκλινα είναι χαριτωμένα με ξύλινα πατώματα και ροζ λουλουδάτη ταπετσαρία, ενώ στον έκτο όροφο οι σουίτες διαθέτουν προνομιακή θέα στη θάλασσα και έξτρα παροχές. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και για τις μέρες του Πάσχα στα 1.240 ευρώ για μίνιμουμ 4 διανυκτερεύσεις. Ανοιχτά από 10 Απριλίου.
• Corfu Imperial (Τζάβρος, Κομμένο, Τ/26610-88.400, www.grecotel.com). Πριγκιπική διαμονή στα δωμάτια, στις σουίτες και τις βίλες του πολυτελούς resort. Χτισμένο στην ιδιωτική χερσόνησο του Κομμένου, το resort προσφέρει ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς: από πισίνες και κέντρο spa μέχρι παιδότοπο και πολλά εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες. Από 180 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, για τις μέρες του Πάσχα 198 ευρώ. Το ξενοδοχείο θα είναι ανοιχτά το Πάσχα και μετά ξανά από 1η Μαΐου.
Corfu Mare Boutique Hotel (Νικολάου Ζέρβου 5, Κεφαλομάντουκο, 1,5 χλμ. από την Κέρκυρα, Τ/26610-25.804, www.corfumare.gr). Το μεγάλο ξενοδοχείο με τις εξωτερικές καμάρες προσφέρει δωμάτια όλων των τύπων: απλά δίκλινα, superior με απαλά χρώματα, executive σε πιο μοντέρνες γραμμές, family rooms και σουίτες. Μας άρεσε πολύ η σουίτα Serenity με πράσινους χρωματισμούς και πολλά κεριά. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, για τις ημέρες του Πάσχα από 160 ευρώ το δίκλινο με πρωινό με μίνιμουμ 4 διανυκτερεύσεις.
• San Marco Villas (Πυργί, Αγιος Μάρκος, Τ/26610-97.301, www.corfusanmarcovillas.com). Μακριά από τη βουή της πόλης και την πολυκοσμία των resorts, επιλέγουμε να μείνουμε σε διαμέρισμα ή μεζονέτα. Λευκό ξύλο στην οροφή, μπαλκόνι, κουζίνα και μεγάλοι χώροι χαρακτηρίζουν τους χώρους, που είναι ιδανικοί για οικογένειες και παρέες. Στις μεζονέτες υπάρχει και υδρομασάζ. Από 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, για τις ημέρες του Πάσχα 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
• Villa de Loulia (Περουλάδες, Τ/26630-95.394, www.villadeloulia.gr). Απομακρυνόμαστε αρκετά από την πόλη της Κέρκυρας μόνο και μόνο για να κοιμηθούμε σε ένα από τα 7 δωμάτια και τις 2 σουίτες του ανακαινισμένου αρχοντικού του 1800. Γυαλισμένα πατώματα, έπιπλα αντίκες και σιδερένια κρεβάτια κρύβονται στο βαμμένο μπορντό αρχοντικό. Από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Το ξενοδοχείο ανοίγει στις αρχές Μαΐου.

ΦΑΓΗΤΟ

La Famiglia (Αρλιώτη 16 και Καντούνι Μπίζη, Κέρκυρα, Τ/26610-30.270). Εχει δημιουργήσει πλέον ιστορία: η μικρή τρατορία στο γραφικό καντούνι της Κέρκυρας έχει φανατικούς πιστούς που έρχονται για τις μακαρονάδες και την ατμόσφαιρα τρατορίας: ασπροκόκκινα καρό τραπεζομάντιλα, κεριά αναμμένα και ζεστός φωτισμός. Σπεσιαλιτέ το pollarolo, που είναι ριγκατόνι με κοτόπουλο, φασκόμηλο και μαυροδάφνη. 20 - 25 ευρώ το άτομο.
Ακαμάτρα (Προσαλένδου 8-10, Κέρκυρα, Τ/26610-40.101). Η ονομασία δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, αφού, για να ετοιμαστεί το χοιρινό κότσι, χρησιμοποιούνται επτά διαφορετικά μπαχάρια και το κρέας αφήνεται να λιώσει στο φούρνο για πολλές ώρες. Εδώ θα βρείτε πολλές μπίρες από όλο τον κόσμο, αλλά προτιμήστε τις φρέσκες κερκυραϊκές. 15 - 20 ευρώ το άτομο.
Βενετσιάνικο Πηγάδι (Λ. Δεσύλλα 1, πλατεία Κρεμαστής, Κέρκυρα, Τ/26610-44.761). Το πιο ρομαντικό και ατμοσφαιρικό εστιατόριο της πόλης βρίσκεται σε μια μικρή πλατεία στη συνοικία Καμπιέλο. Εντονα χρώματα και γεύσεις με επιρροές από πολλές εθνικές κουζίνες. 15 - 20 ευρώ το άτομο.
Γκερέκος (Κοντόκαλι, Τ/26610-91.281). Θεωρείται η καλύτερη ψαροταβέρνα του νησιού. Φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, νοστιμότατη ψαρόσουπα, το παραδοσιακό κερκυραϊκό μπουρδέτο και μανέστρα με όστρακα είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ. 20 ευρώ το άτομο.
Παλιά Περίθεια (Περίθεια, Τ/26630-98.055). Περνάει από γενιά σε γενιά από το 1863 και παραμένει σημείο αναφοράς για τους Κερκυραίους. Η ταβέρνα στην πλατεία του χωριού σερβίρει παραδοσιακές συνταγές, όπως σοφρίτο, παστιτσάδα με φρέσκια ντομάτα και χοντρό μακαρόνι, στιφάδο και εξαιρετική καρυδόπιτα για επιδόρπιο. 12 - 15 ευρώ το άτομο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Καμπιέλο. Αν δείτε φωτογραφία από την παλιά βενετσιάνικη γειτονιά της πόλης, μπορεί και να την μπερδέψετε με εικόνα από κάποια ιταλική πόλη. Τα πολύ στενά σοκάκια συναντιούνται σε πλατείες ή καταλήγουν σε λουλουδιασμένες αυλές. Πολύ συχνά θα βρεθείτε να περπατάτε κάτω από τις μπουγάδες των νοικοκυρών, που απλώνουν τα ρούχα τους με σύρματα και σχοινιά από το ένα μπαλκόνι στο άλλο.
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (Παλαιά Ανάκτορα, Τ/26610-30.443, ανοιχτό καθημερινά 8.30 π.μ. - 3 μ.μ. πλην Δευτέρας, είσοδος 3 ευρώ). Δεν πρόκειται για ένα κλασικό ελληνικό μουσείο. Ξεκίνησε ως σινοϊαπωνικό, με δωρεές ιδιωτών, αλλά σταδιακά η συλλογή του εμπλουτίστηκε. Θα δείτε, φυσικά, εκθέματα από την Κίνα, πανοπλίες, μάσκες θεάτρου Νο και αντικείμενα θεάτρου Καμπούκι από την Ιαπωνία, αλλά και αντικείμενα από την Κορέα, το Νεπάλ, το Θιβέτ, το Πακιστάν και άλλες χώρες.
Μον Ρεπό (Τ/26610-41.369). Διακόσια πενήντα οχτώ στρέμματα, όπου η βλάστηση οργιάζει, ιδιαίτερα το Πάσχα, μας περιμένουν στο Μον Ρεπό. Κάποτε στους κήπους του φιλοξενούνταν πάνω από 2.000 είδη φυτών, δώρα Ευρωπαίων βασιλιάδων. Ανάμεσα στις ανθισμένες πασχαλιές, βρίσκουμε το παλάτι που χτίστηκε την περίοδο 1828-1831 και χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία βασιλιάδων και αυτοκρατόρων. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Παλαιόπολης, με ευρήματα από την αρχαιότητα. Το κτήμα είναι ανοιχτό καθημερινά 8.30 π.μ. - 6 μ.μ. και το μουσείο 8.30 π.μ. - 3 μ.μ. πλην Δευτέρας. Εισιτήριο απαιτείται για την είσοδο στο μουσείο και κοστίζει 3 ευρώ. Το Μον Ρεπό απέχει μόνο 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.
Σπετσερικό. Ολη η μαεστρία για τη σωστή παστιτσάδα κρύβεται στο μείγμα μπαχαρικών. Οι ντόπιοι το λένε σπετσερικό και, για να μάθετε τα συστατικά του, θα πρέπει να πάτε στο φαρμακείο της Καρμέλας Δελεονάρδου Αλέγρη. Εκεί θα βρείτε το αυθεντικό μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι μόνο 3 από τα 12 είδη που χρησιμοποιούνται), το οποίο φτιάχνεται στο γουδί. Το φαρμακείο βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη 56, Τ/26610-39.520.
Πλους (Νικηφόρου Θεοτόκη 91, Παλιά Πόλη Κέρκυρας, Τ/26610-35.191). Να ταξιδέψετε σε σελίδες, αρώματα και χρώματα στο βιβλιοπωλείο «Πλους». Καθίστε στα εβένινα έπιπλα που προέρχονται από παλιό φαρμακείο, αγγίξτε τη σκάλα που έφτιαξαν Αγγλοι ξυλουργοί και ξεφυλλίστε σπάνια βιβλία. Ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ και μένει ανοιχτό μέχρι αργά για κρασί και ρακόμελο.






* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου