Eμείς θερμή υποδοχή, αυτοί θερμές προκλήσεις...


Ως αρχή μιας νέας σοβαρής προσπάθειας εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και δέκα υπουργών του στην Αθήνα.
Ωστόσο, το κλίμα εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Άγκυρα και οι συνεχόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας, η οποία διευκρινίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας προσέγγισης και γι’ αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τις ρεαλιστικές του διαστάσεις.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου αναμένεται να υπογραφούν σειρά συμφωνιών χαμηλής πολιτικής, οι οποίες αισίως θα φθάσουν τις δέκα και θα αφορούν κυρίως τους τομείς της Οικονομικής συνεργασίας, του Τουρισμού, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Παιδείας.
Τα προσχέδια των συμφωνιών αυτών έχουν ήδη υποβληθεί στο «μικροσκόπιο» των αντίστοιχων υπουργείων των δύο χωρών, ενώ αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθόριζαν μέχρι χθες τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις τελικές υπογραφές.
Όσον αφορά στην ατζέντα των κατ’ ιδίαν συνομιλιών του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, αυτή θα περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει και το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, που προκαλούν οι καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις, ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, που έχει προτείνει η τουρκική κυβέρνηση.
Πάντως, ως προς το θέμα αυτό η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της δηλώνοντας ότι «οι προϋποθέσεις για να μειωθούν οι εξοπλισμοί είναι πολύ αυστηρές και περιορισμένες και δεν αρκούν τα λόγια, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».
Επίσης, οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να εξετάσουν και την πρόοδο των διερευνητικών επαφών για την Υφαλοκρηπίδα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμιστεί οι επιτροπές που χειρίζονται το θέμα, δίνοντας νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει προς συζήτηση και το Κυπριακό μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα Κατεχόμενα και την εκλογή Ερογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παροτρύνει τον Τούρκο ομόλογό του να ασκήσει κάθε επιρροή προς τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, ώστε να προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις με την ελληνοτουρκική κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα θα εκφράσει και την πάγια θέση της Αθήνας για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο ανδρών θα βρεθεί και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, υπό την προϋπόθεση, όμως, και εκείνη να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να τηρεί τους κανόνες της καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ανεβάζει επικοινωνιακά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «επανάσταση» την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα εκτιμά ως θετικές τις τουρκικές δηλώσεις για στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της χώρας μας, αλλά πιστεύει ότι στην πράξη θα αποδειχθεί εάν είναι ουσιαστικές ή απλά «κενό γράμμα».

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΑΘΗΝΑ

Σε… ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται από σήμερα και για αύριο η Αθήνα, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί από την Αστυνομία, για την άφιξη, το χρόνο παραμονής και την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της πολυπληθούς ακολουθίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ασφάλεια, περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί από την Τροχαία, την Ασφάλεια, την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης, τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ, θα προστατεύσουν την ασφάλεια και την τάξη, ώστε να μη δημιουργηθούν επεισόδια κατά την παραμονή των Τούρκων αξιωματούχων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα σήμερα στις επτά το απόγευμα, εξαιτίας της συγκέντρωσης που έχουν προγραμματίσει ακροδεξιές οργανώσεις στην πλατεία Κολοκοτρώνη, καθώς οι Αρχές έχουν αποφασίσει να μην τους επιτραπεί να κινηθούν προς το Σύνταγμα, ή στις άλλες περιοχές που θα βρίσκονται οι προσκεκλημένοι.
Πάντως, από χθες, με δρακόντεια μέτρα φρουρούνται τα τέσσερα ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύσουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και τα περίπου 150 άτομα της αντιπροσωπίας υπουργών και επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν, ενώ τα ίδια μέτρα ασφαλείας ισχύουν και περιμετρικά της τουρκικής πρεσβείας.
Για κάθε μετακίνηση του κ. Ερντογάν θα διακόπτεται η κυκλοφορία στους δρόμους από τους οποίους θα περνά η συνοδεία, θα αποκλείονται χώροι τους οποίους θα επισκεφθεί (Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή), ενώ όλες οι περιοχές που θα κινείται ο ίδιος και η συνοδεία του θα επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως από ισχυρές δυνάμεις, ενώ θα υπάρχουν ακροβολισμένοι, ακόμα και ελεύθεροι σκοπευτές! Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη και την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Τα έκτακτα μέτρα θα λήξουν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων της τουρκικής αντιπροσωπείας.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΗΛΕΓΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουρκική φρεγάτα που έπλεε έξι μίλια ανατολικά της Σκύρου επιχείρησε να ελέγξει τέσσερα ελληνικά Μιράζ που πετούσαν εντός του F.I.R Αθηνών και εντός εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι Τούρκοι αξιωματικοί από τη φρεγάτα ζήτησαν μέσω ασυρμάτου τα ελληνικά Μιράζ να τους δηλώσουν τα στοιχεία τους και τι πτήση πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο που έφθασαν τις είκοσι εννέα! Χθες το μεσημέρι με το πρόσχημα των αεροναυτικών ασκήσεών της που πραγματοποιεί κοντά στην Σκύρο η Αγκυρα είχε στείλε τρεις φρεγάτες που φέρουν πυραυλικά συστήματα. Γύρω στις 13.00 ενώ περνούσαν από την ευρύτερη περιοχή τέσσερα ελληνικά Μιράζ 2000-5 με διατεταγμένη αποστολή, η τουρκική φρεγάτα Gokova (TCG F-496) τα κάλεσε δύο φορές στην συχνότητα κινδύνου και ζήτησε από τους Έλληνες πιλότους να δώσουν τα στοιχεία των αεροσκαφών τους , τις προθέσεις τους και τον προορισμό τους. Τα ελληνικά αεροσκάφη αγνόησαν τις τουρκικές κλήσεις και συνέχισαν κανονικά την αποστολή τους. Στην περιοχή εκτός της Gokova βρίσκονταν άλλες δύο ακόμα τουρκικές φρεγάτες. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός, του τουρκικού ελέγχου εντός F.I.R. Αθηνών, σηματοδοτεί την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και βέβαια αποτελεί συνέχεια των περιπολιών που έκαναν το χειμώνα οι τουρκικές φρεγάτες φτάνοντας μέχρι και το Σούνιο. Και όλα αυτά την ώρα που έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα και μιλάει για νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου