Βλέπουν όνειρα για «θετικά μηνύματα»
Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνουν λόγο για «θετικά μηνύματα από την τουρκική ηγεσία» και τονίζουν ότι «αυτά τα μηνύματα θέλουμε να τα πιστέψουμε». Στη Ζαλοκώστα ζουν το όνειρό τους... Την ίδια ώρα, οι της ελληνικής κυβέρνησης, αναλογιζόμενοι ότι με τους Τούρκους ποτέ και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, καθώς η εστίαση είναι (αρχικά τουλάχιστον) στην οικονομική συνεργασία και κάνουν λόγο για την έναρξη μιας διαδικασίας «για πιο στενή συνεργασία» με την Τουρκία, που θα σφραγιστεί με την υπογραφή συμφωνιών.
Επιμένουν σε ενδοτική στάση
Τονίζουν δε ότι η νέα διαδικασία «ακολουθεί την προσέγγιση της περιόδου 1999-2004» και ότι «από αυτές τις εμπειρίες μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πράγματα», προχωρώντας σε μια «βήμα-βήμα προσέγγιση». Όπως επισημαίνεται, θα υπάρξουν συνομιλίες για το θέμα της υφαλοκρηπίδας («αν δεν συμφωνήσουμε θα πάμε στη Χάγη», λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ), το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (εδώ οι Τούρκοι εγείρουν συνεχώς θέματα), το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ενώ «θα ανταλλαγούν σκέψεις πάνω στις εξελίξεις στο Κυπριακό», που όπως διευκρινίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, «δεν είναι διμερές θέμα, αλλά θέμα εισβολής και παράνομης κατοχής». Για την Κύπρο, παράγοντες του ΥΠΕΞ τόνισαν ότι μετά την επικράτηση του Ερόγλου στα κατεχόμενα, «θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις της τουρκικής πλευράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν προτάσεις της τουρκικής πλευράς που δεν έγιναν δεκτές, αλλά και αντίστροφα. Όμως, για να μην πέσει κράξιμο, παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ διευκρινίζουν ότι «η Ελλάδα δεν συζητά για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις διερευνητικές επαφές» (που δεν θα είναι χρονικά μια ανοικτή διαδικασία, όπως διευκρινίζεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ), από τις οποίες σημειωτέον, θα απουσιάσουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Τι συμβαίνει: στην ελληνική κυβέρνηση, παρά την ενδοτική διάθεση, υπάρχει ακόμα ανησυχία για τον παρεμβατικό ρόλο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της γείτονος. Έτσι, τα όποια αμυντικά και στρατιωτικά θέματα, δεν εντάσσονται στο σκεπτικό της παραπάνω διαδικασίας και θα συζητηθούν στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ελέγχει τα πράγματα η πολιτική ηγεσία», λένε χαρακτηριστικά και στηλιτεύουν τις εντάσεις που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, με τις αεροναυτικές πρακτικές της.
Οι οθωμανοί ξανάρχονται
Η ενδοτική πολιτική του ζεϊμπέκικου της περιόδου 1999-2004, συνεχίζεται («με τελικό στόχο τη μείωση των εξοπλισμών», όπως έλεγαν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ) για την επίσκεψη εργασίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου που θα δημιουργηθεί και θα συνεδριάζει σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών. Ο Τούρκος πολιτικός αφικνείται επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας δέκα υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και 100 και πλέον επιχειρηματιών, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα διεξαχθεί και ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς Παπανδρέου και Ερντογάν. Είναι πλέον φανερό ότι με μοχλό τα περί «οικονομικής συνεργασίας», οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Ο ισλαμιστής πολιτικός βάζει «οικονομική» πλάτη στον Παπανδρέου και εκείνος ανταποδίδει με τη σειρά του στον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να παρουσιάσει ο τελευταίος μια επιτυχία στην κοινή γνώμη της χώρας του, αντλώντας μάλιστα άλλοθι για να συνεχίσει τον πόλεμό του κατά των κεμαλιστών αντιπάλων του. Την ίδια ώρα, από την ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά είναι ένα: «να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2004». Οι εμμονές όμως στην πολιτική, πληρώνονται...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου