Οι εκδηλώσεις γιά την επέτειο της επανάστασης 1821, στις ελληνικές παροικίες ΗΠΑ


Η αρχή, όπως συνηθίζεται, γίνεται στην Δυτική Φλόριδα, με την 22η παρέλαση στο ''ελληνικό χωριό'' Τάρπον Σπρινγκς, Κυριακή 21 Μαρτίου, με την συμμετοχή σχολείων, οργανώσεων, αγημάτων αμερικάνικου στρατού, φιλαρμονικών κ.ά. Η παρέλαση γίνεται πάντα την πλησιέστερη με την 25η Μαρτίου, Κυριακή.
Θα παραστούν, ο κυβερνήτης της Φλόριδας Τσιάρλι Κριστ και ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, Αμερικανοί βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά., δύο βουλευτές από την Ελλάδα, οι κ. Στάθης Κουτμερίδης και Θεόδωρος Καράογλου... Στις 20 Μαρτίου, το επίσημο δείπνο... Τελευταία στιγμή ματαίωσε το ταξίδι του στην Φλόριδα, ο υφυπ. Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης... Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ανεξάρτητη Επιτροπή, με μέλη ομογενειακές οργανώσεις. Θετικές οι εκτιμήσεις των Ομογενών γιά τον δραστήριο, νέο γενικό πρόξενο στην Τάμπα, κ. Αντώνη Σγουρόπουλο...
Την Κυριακή 21 Μαρτίου, επίσης και η παρέλαση στην Φιλαδέλφεια, με την συμμετοxή τοπικών αξιωματούχων, Οργανώσεων, ενοριών, σχολείων κ.ά. Τιμητικά, θα την ανοίξει το charter School ''Οδύσσεια''. Δύο βουλευτές θα εκπροσωπήσουν την Βουλή των Ελλήνων... Την παραμονή το επίσημο δείπνο στην ''Εστία''.
Σάββατο 10 Απριλίου η παρέλαση στον 'Αγιο Φραγκίσκο και τις δύο τελευταίες Κυριακές του Απριλίου, οι παρελάσεις στις άλλες μεγάλες ελληνικές παροικίες στις ΗΠΑ (Σικάγο, Ντητρόϊτ, Νέα Υόρκη, Βοστώνη).


Στις 17 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η επανάσταση
Για τις τελευταίες προετοιμασίες της κήρυξης της Επανάστασης του '21 ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου, γράφει: "Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της Επαναστάσεως, ο σπινθήρ της Ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου (1821) οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τουρκών." Πράγματι την 17ην Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών), ορκίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Αγώνα, που το στήσανε προ του ναού των Ταξιαρχών "Νίκη ή Θάνατος", κηρύσσοντας την έναρξη της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια ξεκίνησαν για την Καλαμάτα ειδοποιώντας και τα λοιπά επαναστατικά στρατεύματα της Μάνης, όσα ευρίσκοντο εκτός της Αρεόπολης, να συγκεντρωθούν σε ορισμένα σημεία για να βαδίσουν όλοι μαζί προς κατάληψη και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο Ι. Θ. Κολοκοτρώνης στα Ελληνικά Υπομνήματα γράφει: "...κατά δε την 23ην Μαρτίου οι Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι και λοιποί πανστρατιά εισήλθαν εις Καλαμάς, ότε αμαχητί παρεδόθη ο Βοεβόδας μεθ' όλων των εκεί ευρεθέντων Τούρκων υπέρ των 150...''



parade2010-new york

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου