Τουρκικός κλοιός γύρω από την Ελλάδα και επιχειρηματική «εισβολή»


Τουρκικό «τόξο» σχηματίζεται γύρω από την χώρα με τελικό στόχο την ίδια την Ελλάδα.
Η Τουρκία «επενδύει» στην Αλβανία και την καθιστά χώρα «δορυφόρο» της με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες σε επιχειρηματικό επίπεδο στα Τίρανα, με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Άγκυρας και της ΜΙΤ. Συνεργασία που εξηγεί τόσο τις αλυτρωτικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα σε βάρος της χώρας μας όσο και την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.
Στρατηγική της Τουρκίας είναι να «κυκλώσει» την Ελλάδα από το Βορρά και σε αυτή της κατεύθυνση αυξάνει την επιρροή της στην Αλβανία και επιχειρεί να ελέγξει και το Κόσοβο. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Συνάντηση που ήταν «κλειστή» στον Τύπο και οι μόνες δηλώσεις που έγιναν ήταν εκ μέρους του Μπουγιάρ Νισανί και του Σαλί Μπερίσα που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Τουρκία για τη στρατιωτική συνεργασία. Η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αλβανία, ιδίως τη ναυτική στο Δυρράχιο, και ως αντάλλαγμα προσφέρει εκπαίδευση στον αλβανικό Στρατό σε πρώτη φάση και αργότερα οπλικά συστήματα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε επίσης και το Κόσοβο χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιους συναντήθηκε και τι συζήτησαν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Κόσοβο έχει δημιουργηθεί τουρκική οργάνωση με το όνομα «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης» δήθεν για την προώθηση της αλβανοτουρκικής φιλίας. Η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από κλιμάκιο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και πραγματικό στόχο έχει τη δημιουργία του λεγόμενου «μουσουλμανικού τόξου». Σε αυτό η Τουρκία εντάσσει και την δυτική Θράκη.
Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Ισμέτ Γιλμάζ ανακοινώθηκε η παραχώρηση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Δυρραχίου στην τουρκική εταιρεία «Kurum Shipping SH.A.» για 35 χρόνια. Η μητρική εταιρεία «Kurum» έχει εξαγοράσει τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Αλβανίας στην περιοχή της Μπίστριτσας, κοντά στους Αγίους Σαράντα, πού έχουν μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία και για την Ελλάδα. Η χώρα μας προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς της Μπίστριτσας για να καλύψει τις ανάγκες της.
Η διαχείριση τους από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, να κατεβάσει τους διακόπτες και να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ας αντιληφθούν οι Έλληνες πολιτικοί τι έπραξαν καταστρέφοντας τη ΔΕΗ και μη αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της χώρας και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την εξάρτηση ηλεκτρικού της Ελλάδας από τουρκική εταιρεία. Εταιρεία που για να πετύχει το σκοπό της πλήρωσε 52 εκατομμύρια ευρώ για τους δυο σταθμούς, όταν ιταλική εταιρεία προσέφερε μόλις 27,7 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί δε πώς στο παρελθόν ο εκσυγχρονισμός του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπίστριτσας έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας, κόστισε 13 εκατομμύρια ευρώ, και την αναβάθμιση του ηλεκτρονικών-ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων έκανε η Siemens Ελλάς, επί διοίκησης Χριστοφοράκου. Η Siemens που παραμένει στο «απυρόβλητο» για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί στη χώρα μας και εξακολουθεί να παίρνει έργα του Δημοσίου.
Είναι προφανές πώς οι πρόσφατες επενδυτικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αλβανία σε συνέχεια της χρηματοδότησης για την Υγεία, την Παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να έχει υπό τον έλεγχο της την ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και δεν χωρά καμία αμφιβολία πώς η ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ από τα Τίρανα έγινε με τουρκικό δάκτυλο.
Επιβεβαιώνεται άλλωστε αυτό από τις πρόσφατες προκλήσεις της Αλβανίας, ότι, θα αντιδράσουν άμεσα αν η Ελλάδα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική ΑΟΖ του Ιονίου και ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα.
Το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Ιόνιο και συγκεκριμένα για τις μαρίνες στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν. Όπως και κάθε τουρκικό ενδιαφέρον για επένδυση στην Ελλάδα, όπως οι μαρίνες της Αττικής, νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, ξενοδοχεία στη βόρειο Ελλάδα. Το σχέδιο διείσδυσης στην Ελλάδα μάλιστα οι Τούρκοι το έχουν ονομάσει «Σουλειμάν». Αφού έχει απήχηση το σίριαλ θα έχει και το σχέδιο οικονομικού ελέγχου της Ελλάδας σκέφτονται.
Το θέμα είναι πότε οι Έλληνες θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν πώς κάθε κίνηση της Άγκυρας σε σχέση με τη χώρα μας επιβουλεύεται κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου