Διαμαρτυρίας στην αλβανική πρεσβεία

Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία, στην Αθήνα, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Νεολαία Βορειοηπειρωτών και παρά τον μικρό αριθμό των συγκεντρωμένων παρουσίασε δυναμισμό και καλή οργάνωση. Για αρκετή ώρα είχε κλείσει η λεωφόρος Κηφισίας από τους διαμαρτυρόμενους οι οποίοι καλούσαν την αλβανική πολιτεία να προβεί σε ουσιαστική κατοχύρωση και εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Συγκέντρωση μνήμης Αριστοτέλη Γκούμα

Η Ένωση Χειμαρριωτών πραγματοποίησε στις 13 Οκτωβρίου, δύο μήνες μετά την δολοφονία, συγκέντρωση μνήμης Αριστοτέλη Γκούμα, στην μνήμη του δολοφονημένου από Αλβανούς τραμπούκους Χειμαρριώτη νεομάρτυρα αλλά και για τον προβληματισμό της αντιμετώπισης του αυξανόμενου αλβανικού εθνικισμού. Η εκδήλωση σημείωσε επιτυχία. Στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην υπερπλήρη αίθουσα τελετών παρέστησαν και μίλησαν οι: Βαγγέλης Ντούλες και Βασίλης Μπολάνος (Πρόεδροι ΚΕΑΔ και Ομόνοιας). Οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μιχάλης Παντούλας και Μάκης Βορίδης. Οι δημοσιογράφοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Λυγερός. Την εκδήλωση συντόνισε ο επ. καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος.

Στον Μύλο του Σελλειού το αντάμωμα των Ανωδροπολιτών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στον ιστορικό Μύλο του Σελλειού, το ετήσιο αντάμωμα των Ανωδροπολιτών. Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια, στον νερόμυλο και στην οργιαστική βλάστηση χόρεψαν τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τραγούδησαν τα παραδοσιακά τραγούδια. Ακόμααπονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους Σάββα Σιάτρα, Νικόλαο Τσιώκα, Γιάννη Μαγκλάρα και Γιάννη Τοπάλη για την προσφορά τους στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής. Παρευρέθη πλήθος επισήμων.

Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου σε όλη την Βόρειο Ήπειρο

Όπως κάθε χρόνο και φέτος λαμπρός υπήρξε ο εορτασμός και οι εκδηλώσεις της εθνικής μας επετείου στην Βόρειο Ήπειρο, εκεί που συνετελέσθη η εποποιεία του 1940-41. Στους Βουλιαράτες, στο κοιμητήριο των πεσόντων πραγματοποιήθηκε ο κεντρικός εορτασμός. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο κινηματοθέατρο των Αγίων Σαράντα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης. Μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της πόλης τραγούδησαν και απάγγειλαν ποιήματα. Μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Παραμυθιάς χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια. Στην Χειμάρρα, στο Ηρώο των πεσόντων τα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν ένα πατριωτικό πρόγραμμα. Εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Κλεισούρα, στο κοιμητήριο των πεσόντων, στην Κορυτσά, στο Ηρώο πεσόντων στην Μπομποστίτσα και στο Ελληνικό σχολείο.

Αλβανοί τραμπούκοι βεβήλωσαν το μνημείο πεσόντων στην Κορυτσά

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, τις πρωινές ώρες έγινε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά στο μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται σε λόφο πάνω από την Μπομποστίτσα. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εξεφώνησε τον πανηγυρικό και τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο ηρώο. Στην συνέχεια ανεχώρησαν προς το Ελληνικό Σχολείο όπου ο εορτασμός συνεχίστηκε. Τότε οι βάνδαλοι χτύπησαν. Άγνωστοι !! έβαλαν φωτιά στα στεφάνια και βεβήλωσαν το μνημείο των πεσόντων.
Εκτός αυτού ο χαιρετισμός προς τους Έλληνες της Κορυτσάς, που ο Έλληνα προξένου στην ομιλία του απηύθυνε, δημιούργησε μέγα ζήτημα για τα αλβανικά Μ.Μ.Ε. Κατά τους Αλβανούς δημοσιογράφους δεν υπάρχουν Έλληνες κάτοικοι στην Κορυτσά !!

Αποπομπή εκπροσώπων ΚΕΑΔ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας

Διώξεις κατά του Ελληνισμού συνέχεια. Καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους οι ΒΗπειρώτες μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνος Χαράλαμπος Παντέχης (Α΄Αντιπρόεδρος) και Πετράκης Γκύλης (Γραμματέας) μετά από πρόταση μομφής των μελών του κυβερνώντος Δ.Κ. Όταν ο κ. Παντέχης έλαβε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί, μερίδα συμβούλων του έδειξε την έξοδο λέγοντας «Πήγαινε να κλείσεις δρόμους με τον Μπολάνο». Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν άτομα που διακρίνονται για τις ανθελληνικές τους θέσεις.
Το σχετικό δελτίο τύπου του ΚΕΑΔ που μας ήλθε καταλήγει «Οι ανωτέρω προκλητικές ενέργειες δεν θα πετύχουν το στόχο τους, εν αντιθέσει συσπειρώνουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».

Επιστολή της ΠΣΕΒΑ για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΣΕΒΑ) συνέταξε και απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Επίτροπο για την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Αλβανικό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και την Γερουσία των Η.Π.Α. και προς τα Μ.Μ.Ε. Η επιστολή έχει θέμα: Η Αλβανία, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η επιστολή στην συνέχεια αναφέρεται στο ότι παρά τις δεσμεύσεις που έχει η Αλβανία αναλάβει η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αναλύονται στην συνέχεια συγκεκριμένοι τομείς, ήτοι:
Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και το αίσθημα ανασφάλειας, η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών, τις ενέργειες που υπονομεύουν την παρουσία της ελληνικής μειονότητας, την αμφισβήτηση της αυτοχθονίας των ΒΗπειρωτών & τις αλβανικές εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα. Στην συνέχεια στην επιστολή απαριθμούνται οι υποχρεώσεις της Αλβανίας προς την Ελληνική Μειονότητα που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν. Στο τέλος εκφράζονται επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Αλβανίας.

Δελτίο τύπου του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας μας έστειλε δελτίο τύπου (13/10) στο οποίο καταγγέλλει την Ελληνική Πολιτεία για αναλγησία και αδιαφορία προς την Βόρειο Ήπειρο και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Αναφέρει πως οι αρμόδιες κρατικές αρχές ζητούν από τους Βορειοηπειρώτες για να λάβουν την ταυτότητα ομογενούς να έχουν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Το ίδιο εξάλλου ζητούν από τους Βορειοηπειρώτες για να λάβουν την σύνταξη ΟΓΑ, να έλθουν και να κατοικήσουν στην Ελλάδα. Είναι σαν να επιζητούν να ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος από τον Ελληνισμό της. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων «Γιατί αν οι Βορειοηπειρώτες έλθουν να κατοικήσουν στην Ελλάδα είναι ηλίου φαεινότερον πως η Βόρειος Ήπειρος θα σβήσει. Ή μήπως αυτό επιδιώκουν οι διοικούντες το υπουργείο εξωτερικών;»

Πιστολάδες Αλβανοί τρομοκρατούν τα βορειοηπειρωτικά χωριά

Με δελτίο τύπου που μας έστειλε (11/10) η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ μας καταγγέλει πως ομάδα Αλβανών από το Λαζαράτι κυκλοφορούσε οπλισμένη στους δρόμους της κωμόπολης Δερβιτσάνη και πυροβολούσαν αδιάκριτα προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Αυτό συνέβη λίγο μετά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ο οποίος βρισκόταν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά, στο Αργυρόκαστρο. Το φαινόμενο όπου γνωστοί ή άγνωστοι , έχουν στραμμένες τις κάνες των όπλων κατά της Ελληνικής Μειονότητας τον τελευταίο καιρό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Τους προηγούμενους μήνες ήταν δεκάδες τα περιστατικά όπου οπλισμένοι επιτέθηκαν με στόχο να τρομοκρατήσουν ή να κλέψουν. H παράνομη οπλοκατοχή, είναι γενικό φαινόμενο σε όλη την Αλβανία αλλά η διαφορά με την κοινότητά μας έχει να κάνει με την εγκληματική ανοχή και αδιαφορία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση στην Βόρειο Ήπειρο

Τα ελληνικά σχολεία στην Βόρειο Ήπειρο, και ειδικότερα αυτά που υπάγονται στο αλβανικό υπουργείο παιδείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Με δελτίο τύπου (5/9) η ΟΜΟΝΟΙΑ μας καταγγέλλει:
Έλλειψη σχολικών βιβλίων Από τους 34 τίτλους ελληνικών βιβλίων του 9ταξίου σχολείου μόνο οι 12 είναι διαθέσιμοι. Ανθελληνικό περιεχόμενο Παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και ειδικά του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και γεωγραφίας είναι επιεικώς απαράδεκτα. Με τα ψεύδη και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς δηλητηριάζουν τις λεπτές ψυχές των μαθητών. Αναφορές όπως «Τα φυσικά σύνορα της Αλβανίας είναι στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Καστοριά» ή ότι «Οι Έλληνες είναι οι σφαγείς του αλβανικού λαού» είναι κάποια από τα πολλά που μπορεί κάποιος να διαβάσει στα αλβανικά σχολικά βιβλία. Επιλογή διδασκόντων Η επιλογή γίνεται όχι με κριτήριο την διδακτική ικανότητα και επάρκεια αλλά με μοναδικό κριτήριο την κομματική αφοσίωση. Ελάχιστο όριο 35 μαθητές. Το ελάχιστο όριο των 35 μαθητών για να λειτουργήσει μία τάξη καταδικάζει πολλά σχολεία της ελληνικής μειονότητας σε βέβαιο κλείσιμο και βέβαια είναι ένα εξαιρετικά αντιεκπαιδευτικό μέτρο. Μέχρι σήμερα η απόφαση δεν εφαρμόστηκε πουθενά. Δεν είναι γνωστό πότε θα εφαρμοστεί και αν αυτό θα γίνει επιλεκτικά.
Κατόπιν τούτων η ΟΜΟΝΟΙΑ για άλλη μια φορά καταδικάζει την αδιαφορία και την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για βελτίωση της κατάστασης στην παιδεία που παρέχεται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Στο στόχαστρο φανατικών ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Συνεχείς επιθέσεις δέχεται τον τελευταίο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από φανατικούς ανθελληνικούς κύκλους αλλά και από τα Μ.Μ.Ε. τα οποία ρίχνουν λάδι στην φωτιά χάρη της όποιας ακροαματικότητας. Μετά την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε την δολοφονία. Όταν δηλαδή έπραξε απλά το αυτονόητο. Επικεφαλής της εκστρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου έχει τεθεί ο Κρίστο Φράσερι, προσωπικότητα υποτίθεται της διανόησης και ένας από τους μυθοπλάστες της σερβιριζόμενης δήθεν «αλβανικής ενδόξου ιστορίας». Σύμφωνα με τον Φράσερι «Σκοπός του κ. Αναστασίου ήταν η αποκατάσταση της επιρροής της ελληνικής εκκλησίαςεπί της αλβανικής, υπονομεύοντας και εκμηδενίζοντας τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι Αλβανοί πατριώτες». Οι ερωτήσεις εξ άλλου των Αλβανών δημοσιογράφων προς τον «Γιαννουλάτο», όπως κατά κανόνα αναφέρουν τον Αρχιεπίσκοπο, είναι του τύπου: «Γιατί η εκκλησία δεν έκανε μνημόσυνο για τους Τσάμηδες» ή «Γιατί δεν δέχεστε ότι υπήρξε γενοκτονία των Τσάμηδων». Για τον μητροπολίτη Βερατίου κ. Ιγνάτιο αναφέρουν πως «είναι ένας φανατισμένος Έλληνας επίσκοπος, ένας μισθοφόρος της σωβινιστικής πολιτικής της Ελλάδας».
Πηγή: Μαρία Αντωνιάδου, infognomonpolitics.blogspot.com 26/10/2010

Δικαίωμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού οι πινακίδες στην Ελληνική γλώσσα

Οι έπαρχοι Αλύκου, Λιβαδειάς, Δίβρης, Μεσοποτάμου και Φοινικιού με κοινή επιστολή προς τον Αλβανό υπουργό μεταφορών Σοκόλ Ολντάσι και τον διευθυντή του ταμείου ανάπτυξης της Αλβανίας Μπένετ Μπέτσι ζητούν στους κατασκευαζόμενους οδικούς άξονες Μαυρομάτι - Λιβαδειά - Κρανιά - Άγιοι Σαράντα και Τζάρα - Πλάκα - Τσούκα - Μετόχι οι οδικές πινακίδες να γραφτούν και στην Ελληνική γλώσσα. Το αίτημα των επάρχων στηρίζεται στον νόμο 8496 3/6/1999 που επικυρώνει την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των μειονοτήτων, σύμφωνα με την οποία σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μελών μίας εθνικής μειονότητας, οι οδικές πινακίδες γράφονται και στην μειονοτική γλώσσα. Στις περιοχές που διέρχονται οι νέοι δρόμοι το 90% του πληθυσμού είναι Έλληνες. Πριν από λίγες εβδομάδες, στον ένα οδικό άξονα, κοντά στην Λιβαδειά είχαν τοποθετηθεί αλβανικές και κάποιες ελληνικές πινακίδες. Μετά από αντίδραση αλβανικών Μ.Μ.Ε. και συγκεκριμένα της Gazeta Shqiptare για τις πινακίδες στα ελληνικά η κατασκευάστρια εταιρεία προχώρησε στην αφαίρεση των πινακίδων στην ελληνική γλώσσα. Πηγή Δημ. Γεωργίου

Η συνεστίαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπέιρου

Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε μία συνεστίαση στο κέντρο «Αρχοντικό», Κωνσταντινουπόλεως 94, πλησίον πλατείας Μπουρναζίου. Είναι μία ευκαιρία τα μέλη και οι φίλοι της Αναγέννησης, να βρεθούμε με καλό κρασί, εκλεκτούς μεζέδες και αρκετή κουβέντα. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Εκδήλωση για την Βόρειο Ήπειρο στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης με θέμα «Η Βόρειος Ήπειρος στο σταυροδρόμι της ιστορίας», με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα. Διοργανώθηκε από την ΣΦΕΒΑ και την Ε.Ν.Ε. Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης.

Δύο μήνες από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

Συμπληρώνονται δυο μήνες από το βράδυ της 12ης Αυγούστου όταν Αλβανοί παρακρατικοί τραμπούκοι δολοφόνησαν στην Χειμάρρα τον Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Ο λόγος της δολοφονίας ήταν έτσι απλά και ανατριχιαστικά η ελληνική γλώσσα που μιλούσε το θύμα.
Η ομάδα των τραμπούκων είχε φθάσει τρεις μέρες πριν στην Χειμάρρα, όπου ως γνωστό το σύνολο σχεδόν των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής και είχε αρχίσει να προκαλεί, να βρίζει, να χειροδικεί εναντίον όποιου… μιλούσε ελληνικά. Θύμα τους έπεσε ακόμα και ένας Eλλαδίτης τουρίστας που μιλούσε στο κινητό με την οικογένειά του στην Αθήνα.
Παρά το ότι η Ελλάδα είναι με διαφορά η πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία και τα μεταναστευτικά εμβάσματα των Αλβανών εργαζομένων είναι οξυγόνο για την αλβανική οικονομία, υπάρχει ένας αυξανόμενος εθνικισμός και ανθελληνισμός στην γειτονική μας χώρα. Να θυμίσουμε την ακύρωση από την αλβανική πλευρά της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, τις δηλώσεις πολιτικών διαφόρων αποχρώσεων περί Τσαμουριάς και Μεγάλης Αλβανίας και βέβαια τις διάφορες αυθαιρεσίες κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος όπως οι υφαρπαγές ομογενειακών περιουσιών, οι διώξεις κατά του δημάρχου της Χειμάρρας, οι βιαιοπραγίες, προπηλακισμοί και τραμπουκισμοί και τώρα η δολοφονία.
Σε αυτά τα πλαίσια η Ένωση Χειμαρριωτών διοργανώνει την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου (6 μμ) εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46 και Αλεξάνδρας με θέμα «Ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του αλβανικού εθνικισμού». Ομιλητές θα είναι βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, άτομα από τον πανεπιστημιακό και τον δημοσιογραφικό κόσμο και βέβαια η ηγεσία της Ομόνοιας - Κ.Ε.Α.Δ.
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σημαντικές γιατί κρατούν στην επιφάνεια ένα σημαντικό εθνικό θέμα όπως το «βορειοηπειρωτικό» το οποίο βέβαια είναι θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Το ζήτημα αυτό όμως μπορεί να βρει την λύση του, με την απαραίτητη ισχυρή πολιτική βούληση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και άλλων ενδεχομένως εμπλεκομένων διεθνών παραγόντων. Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την θωράκιση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Σε όλη την Ευρώπη πλέον όπου υπάρχουν σημαντικές εθνικές μειονότητες αυτές βρίσκονται κάτω από καθεστώς ευρείας αυτονομίας που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της εθνικής ανεξαρτησίας, όπως στα νησιά Ώλαντ (με Σουηδικό πληθυσμό) στην Φινλανδία. Για να μην υπάρξει όμως καμία παρανόηση αναφέρομαι σε εθνικές μειονότητες και όχι θρησκευτικές, πολιτιστικές ή οτιδήποτε παρόμοιο.
Σημαντική ήταν η δήλωση στις 6.10.2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντηση ερωτήσεων ευρωβουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο «Η Αλβανία πρέπει να γνωρίζει πως η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κριτήριο πρωταρχικής σημασίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δημήτρης Περδίκης
Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου