Ο ρόλος των Ελληνοαμερικανών στην κρίση των Ιμίων

imia.jpg

Η παρέμβαση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας ήταν «σημαντική και διδακτική» για την εξέλιξη των γεγονότων στα Ίμια και για την «αποτροπή ενός καταστροφικού πολέμου», επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου «Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών», που έγινε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε καταρχήν στους δυο συγγραφείς του βιβλίου, δημοσιογράφους Αθανάσιο Ελλις και Μιχάλη Ιγνατίου, τονίζοντας ότι «κατάφεραν να συγκεντρώσουν το υλικό χωρίς να το διαστρεβλώσουν και χωρίς να το ωραιοποιήσουν, παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυθεντικά και δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ενημερωθεί και να κρίνει».

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική σημείωσε ότι «τέτοια βιβλία συμβάλλουν στην πλατύτερη ενημέρωση του κόσμου για θέματα και ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό», προσθέτοντας ότι «αποφεύχθηκε ένας πόλεμος στον οποίο μπορεί να συνέτεινε και ο αρνητικός ρόλος κάποιων ΜΜΕ, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ακριβώς το αντίθετο: δυο δημοσιογράφους-ερευνητές που ρίχνουν άπλετο φως, υπηρετώντας την αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, μιλώντας για το βιβλίο είπε ότι «δεν καταγράφει απλά το τι συνέβη εκείνη την περίοδο, δεν αποκαλύπτει μόνο άγνωστες για τον περισσότερο κόσμο πτυχές της κρίσης, αλλά αποτελεί ντοκουμέντο για την ιστορική μνήμη του Ελληνισμού και εγχειρίδιο μελέτης για τους ιστορικούς».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογράμμισε ότι «το βιβλίο είναι κατάθεση στην ιστορία μας και πρέπει να μας προβληματίσουν πολλά πράγματα από τα αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύονται. Πάνω απ΄ όλα όμως καταγράφεται ο μόνιμος επεκτατικός στόχος της Τουρκίας και δυστυχώς αρκετοί τον λησμονούν και κατά διαστήματα προχωρούν σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες για την εθνική μας κυριαρχία».

Οι κ.κ. Κρίστοφερ και Παπανικολάου έκαναν επίσης λόγο και για την παρασκηνιακή δράση στελεχών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα οποία παρενέβησαν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός «καταστροφικού πολέμου» και να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», Δημήτρης Τσάκας, ανέφερε πως «τα 132 απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών - τα οποία ορθώς οι συντάκτες αποφάσισαν να τα παρουσιάσουν ατόφια - έρχονται να αποδείξουν ότι η κρίση με τα Ιμια δεν υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που προσπάθησε να συμβάλει στην αποσόβηση της κρίσης και στην αποφυγή των πολεμικών συρράξεων».

Στη συνέχεια, μίλησε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του ομογενειακού ραδιοφωνικού προγράμματος «Cosmos FM», Δημήτρης Φίλιος, ο οποίος τόνισε ότι «αβίαστα εξάγονται αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα από την ανάγνωση του αξιόλογου αυτού βιβλίου. Κυρίως, ότι η Τουρκία λειτουργεί με νοοτροπία αυτοκρατορίας και ότι δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται κενά, αδυναμίες, πολιτικές κρίσεις, ακυβερνησίες και λάθη του Ελληνισμού».

Tέλος, πήραν το λόγο οι δυο συγγραφείς, Αθανάσιος Έλλις και Μιχάλης Ιγνατίου. «Για να εξασφαλίσουμε και να δημοσιεύσουμε τα απόρρητα τηλεγραφήματα και έγγραφα των Αμερικανών αξιοποιήσαμε τον αμερικανικό νόμο περί Ελευθερίας των Πληροφοριών. Δεν κάναμε τίποτα παράνομο», δήλωσε ο κ. Ιγνατίου, ενώ ο κ. Έλλις σημείωσε πως

«οι Αμερικανοί δεν τα έκαναν όλα και είναι καιρός να προβληματιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης πάγιας στρατηγικής του Ελληνισμού, γιατί ο κάθε αντίπαλος περιμένει να εκμεταλλευτεί αβεβαιότητες και αδυναμίες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου