Εις μνήμην των πεσόντων στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

mak 1

Η «Ελεύθερη Ώρα», κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να είναι παρούσα στην κοινωνία, να αφουγκράζεται τον κόσμο και να τον ενημερώνει. Βάση της, ο πατριωτισμός. Πάντα ακομμάτιστα και με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Η παρουσία της λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, στους εορτασμούς των εθνικών μας επετείων, αλλά και στους τόπους θυσίας και μαρτυρίου των πατριωτών, που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, είναι για εμάς ζωτικής σημασίας.
Όσοι ξέχασαν την ιστορία τους, όσοι παραδόθηκαν στη λήθη, καταδικάστηκαν να δουν τους εφιάλτες τους να αναβιώνουν. Η «ΕΩ» παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, στον ΙΝ του Αγίου Γεωργίου, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Προηγήθηκαν η επιμνημόσυνη δέηση, αλλά και σχετική ομιλία. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ενώ μετά τις καταθέσεις στεφάνων, οι παριστάμενοι έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύπνο. Η τελετή ήταν σεμνή και καλά οργανωμένη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών ΣΑ υποστράτηγο της ΕΛΑΣ εα Θεόφιλο Αθανασίου, αλλά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Και ήταν όλοι εκεί. Μεταξύ άλλων οι απόστρατοι των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ ΝΑΠ ΖΕΡΒΑΣ και η νεολαία Άσβεστη Εθνική Φλόγα ΑΕΦ ΖΕΡΒΑΣ, που λίγες ημέρες μετά την αποστολή του κλιμακίου της στο Γοργοπόταμο, έσπευσαν να καταθέσουν στεφάνια, τιμώντας τους Έλληνες χωροφύλακες που σταμάτησαν την κομμουνιστική λαίλαπα στην καρδιά της Αθήνας και άλλοι, οι περισσότεροι στελέχη πατριωτικών και εθνικιστικών οργανώσεων.
Διάλογοι της εποχής...
Για να μπούμε λίγο στο πνεύμα της εποχής, παραθέτουμε έναν διάλογο από το βιβλίο του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, στρατιωτικού ηγέτη της Μάχης των Αθηνών (γνωστού και ως «συμμοριτοκτόνου»), με τίτλο «Πως εσώθη η Ελλάς»:
Π. Κανελλόπουλος: Ο κ. Σιάντος ξεκίνησε από μια προϋπόθεση, που είναι απαράδεκτος. Και θέλω να ξέρω, τι λέει γι’ αυτήν ο πολιτικός κόσμος της Χώρας. Ο κ. Σιάντος είπε, ότι ο διεξαγόμενος πόλεμος είναι πόλεμος μεταξύ Ελληνικού λαού και των Άγγλων. Αποτελεί τάχα πόλεμον κατά των Άγγλων η αιχμαλωσία χιλιάδων γυναικόπαιδων, που μεταφέρονται εις Θήβας και άλλας περιοχάς υπό αθλιεστάτας συνθήκας; Αυτό είναι Γερμανική μέθοδος, είναι φασισμός.
Αφού κ. Σιάντο λέτε ότι έχετε το λαό μαζί σας, γιατί κατά τας ώρας της ελεύθερης κυκλοφορίας, εισέρχονται χιλιάδες λαού εις την δική μας ζώνη και δεν έρχονται προς την δική σας; Αυτό το καμουφλάρισμα της ‘λαοκρατίας’ που έχετε, έληξε. Όταν ήρθα από την Πελοπόννησον, απέκρυψα τας σφαγάς χιλιάδων ανθρώπων που εκάματε, ως και εκείνων που εκλείσατε εις στρατόπεδα. Έπρεπε τότε να ευρεθή μία διέξοδος εις σας από τας ευθύνας του παρελθόντος. Θα είμεθα ευτυχείς τότε, να μπαίναμε εις νόμιμον πολιτικόν βίον. Βρέθηκε να έχετε τόσα όπλα και πολεμοφόδια, που όλος ο κόσμος απορεί, πώς δεν τα εξαντλήσατε κατά των Γερμανών, αφού λέτε πως τους πολεμήσατε. Μία λύσις υπάρχει: να καταθέσουν οι στασιασταί τα όπλα. Τότε μόνον θα γλυτώσουν απο τον φασισμό.
Παρτσαλίδης: (διακόπτει γελών).
Π. Κανελλόπουλος: Μη γελάτε κ. Παρτσαλίδη. Είστε αρκετά ευφυής δια να ξέρετε ότι είστε φασίστας και είμαι αρκετά τίμιος, ώστε να είμαι δημοκράτης. Απορεί όλος ο κόσμος πώς συνέβη να οχυρώσετε μέσα στας Αθήνας σπίτια, όταν επί Γερμανών δεν υπήρχε ουδέ ένα οχυρωμένο; Ενώ ημείς είμεθα ανύποπτοι και εφροντίζαμε δια την ασφάλειά σας και συνεργαζόμασταν κοντά σας με αθωότητα, εσείς οχυρώνατε την Αθήνα. Σκοτώθηκαν από τα νώτα κ. Σιάντο άοπλοι ναύται, που επί τέσσερα χρόνια τώρα, πάλευαν μέσα στις θάλασσες για την δόξαν της Ελλάδος και της Ελευθερίας.


Νίκος Χιδίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου