Επανάσταση από Ελληνα γιατρό για τις ραγισμένες καρδιές


Επιτυχημένος γιατρός, καθηγητής, διακεκριμένος επιστήμονας, γνωστός όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά σε όλη την Αμερική, την Ελλάδα και τον κόσμο και συγχρόνως καταξιωμένος από κάθε πλευρά, ο δρ Γεώργιος Ντάγγας παρέχει ιατρική βοήθεια σε Ελληνες ασθενείς στα Νοσοκομεία Μount Sinai Manhattan και Μount Sinai Queens.

Σε αυτά υπάγεται και το νοσοκομείο της ελληνικής Αστόρια, όπου ο δρ Ντάγγας κάνει όλες τις μη χειρουργικές επεμβατικές πράξεις για τη θεραπεία των περισσοτέρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Ως ιδέες αυτές οι τεχνικές υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα, βρίσκονται στην επικαιρότητα, αφού η τεχνολογία μπορεί και τις κάνει πραγματικότητα. Πρόκειται για λεπτεπίλεπτες τεχνικές, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να κλείνονται οπές στην καρδιά χωρίς επέμβαση. Η ιδέα πίσω από την τεχνική είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος στο αρτηριακό τοίχωμα» σημειώνει ο δρ Ντάγγας, ο οποίος συνεργάζεται και με δύο ακόμη ομογενείς γιατρούς του Μount Sinai, τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Επεμβάσεων Νικόλαο Σκιπητάρη και την αγγειοχειρουργό Αγγελική Βουγιούκα.

«Οσο τα τεχνολογικά επιτεύγματα, είναι μεγαλύτερα. Οσο μικρότερες γίνονται οι συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των ασθενών τόσο βρίσκουμε νεότερους και ιδανικότερους τρόπους για να επεμβαίνουμε στην καρδιά και στα αγγεία και να τα βελτιώνουμε. Η πρόληψη των εμφραγμάτων και η βελτίωση της κατάστασης των ασθενών που έχουν έμφραγμα έχουν επεκταθεί και θα επεκταθούν περισσότερο στις προλήψεις εγκεφαλικών και στις καρωτίδες, ενώ επεκτείνεται και στη θεραπεία ασθενών που δεν μπορούν να περπατήσουν επειδή έχουν περιφερειακές αρτηριοπάθειες. Επίσης, σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν πολύ μεγάλη υπέρταση λόγω προβλημάτων στις αρτηρίες των νεφρών. Γενικά, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς».

Δεν ξεχνά τις ρίζες του και τον Θρύλο

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα αλλά διατηρεί πάντα παραδοσιακούς δεσμούς με τον Πειραιά, αφού είναι μέτοχος του Ολυμπιακού. Η οικογένεια του πατέρα του κατάγεται από τη Βόρειο Ηπειρο. Ο παππούς του ήταν ιερέας και είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου ο πατέρας του κ. Ντάγγα έφυγε πρόσφυγας το 1922 και με όλη την οικογένειά του ήρθε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην Κοκκινιά. Ο πατέρας του Δημήτριος Ντάγγας ήταν δικηγόρος και βουλευτής Πειραιώς για πολλά χρόνια.

Η οικογένεια της μητέρας του Δόμνας ήταν από τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα από το χωριό Αγία Κυριακή, στην περιοχή Απολλωνιάδας, το οποίο ο κ. Ντάγγας επισκέφθηκε φέτος για πρώτη φορά. Είχαν έλθει και αυτοί πρόσφυγες στην Αθήνα μετά το 1922.

Ο δρ Ντάγγας έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο 35ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Στην 4η Δημοτικού τον υποδέχθηκε το Κολλέγιο Αθηνών στο Ψυχικό, στον τουβλότοιχο του οποίου είναι χαραγμένο ανάμεσα σε άλλα ονόματα μαθητών και το δικό του ως αποφοίτου του ’83.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία διετέλεσε και διδάκτωρ, και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος και συγκεκριμένα σε αρματαγωγό, καθώς και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Καταδυτική Ιατρική, από την οποία, όπως λέει ο ίδιος, απέκτησε εντυπωσιακές εμπειρίες.
Στην Αμερική πήγε για να κάνει ανώτερες σπουδές στον τομέα της παθολογίας και της καρδιολογίας.

Το 1994 ως ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο Μount Sinai γνώρισε την Ρωξάνη Μεχράν, καρδιολόγο επίσης. Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρεις κόρες, την Αικατερίνη δώδεκα χρόνων, την Αλεξάνδρα δέκα και τη Χριστιάνα οκτώ χρόνων σήμερα. «Τα παιδιά μας πηγαίνουν στο σχολείο του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος και κάθε καλοκαίρι κάνουν διακοπές για έναν μήνα στην Ελλάδα. Μαθαίνουν ελληνικά και με ιδιωτικά μαθήματα στο σπίτι» τονίζει δηλώνοντας το πάθος του για τις αιώνιες ρίζες του.

Πιο Ελληνας από τους Ελληνες...

Ο δρ Ντάγγας ζει και διαπρέπει στην Αμερική, αλλά έχει πάντα στον νου του την Ελλάδα και παραμένει πιστός στον λόγο του Ιπποκράτη και στα ελληνικά ιδεώδη. «Οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως γονείς και συγγενείς τους αλλά, εάν δεν τους δώσουμε κάτι απτό μέσα τους που να ξέρουν ότι είναι ελληνικό, πάντα θα ρέπουν προς τον εύκολο δρόμο, ο οποίος θα είναι της μη διατήρησης των παραδόσεων, της μη διατήρησης της γλώσσας και κατά συνέπεια της αφομοίωσης.

Οι Ελληνες στο εξωτερικό προσπαθούμε να διατηρούμε την ελληνικότητά μας μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα της πατρίδας μας και μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι πολλές φορές αυτά τα βιώματά μας είναι εντονότερα από εκείνων που κατοικούν στον ελλαδικό χώρο» μας λέει. «Η επίγνωση της ελληνικότητας είναι ένα στοιχείο συνδέσμου για εμάς τους Ελληνες της διασποράς και μας ενώνει σαν οικογένεια. Η ελληνική σημαία που κυματίζει στο εξωτερικό μας ξυπνά δυνατότερα συναισθήματα».

Διαβάζει Ελύτη και ξεχωρίζει έναν στίχο του, «…για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!», που τον αντιπροσωπεύει. Ακούει ροκ και σιγοτραγουδάει ελληνικά τραγούδια. Αγάπησε την κλασική μουσική από τα ακούσματα της αγαπημένης του Ρωξάνης, που της αρέσει πολύ η όπερα. Του αρέσει επίσης να βλέπει καλές κινηματογραφικές ταινίες. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο του παίζει τάβλι με τις κόρες του, «που μερικές φορές με φέρνουν σε δύσκολη θέση και με κερδίζουν». Αλλά από την πλευρά του τις μαθαίνει ότι «στη ζωή δεν κερδίζουμε πάντα, αλλά και χάνουμε και αυτό είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας».

Από τον Ιπποκράτη, στον Παπανικολάου

Μέχρι πρόσφατα, ο δρ Ντάγγας ήταν αναπληρωτής καθηγητής της έδρας Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Κολούμπια και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας. Εχει διατελέσει επίσης διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Ωνασείου αλλά και πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Σήμερα, είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συνδέσμου. Για την προσφορά του και τις επαναστατικές αλλαγές που επέφεραν οι έρευνές του στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας τιμήθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» με το Αριστείο Ιατρικής 2011.

Τον τιμά που η Ελλάδα έβγαλε έναν μεγάλο επιστήμονα, τον Γεώργιο Παπανικολάου, και λέει συγκεκριμένα γι’ αυτόν και την απήχηση του έργου του: «Ολοι οι Ελληνες γιατροί ανά τον κόσμο θεωρούν τον Παπανικολάου ίνδαλμα. Οι Ελληνες γιατροί της Νέας Υόρκης νιώθουν ιδιαίτερη τιμή για έναν επί πλέον λόγο, αφού ο Παπανικολάου ήταν ο ιδρυτής του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Οργανώνουμε κάθε χρόνο συνέδρια στη μνήμη του, τα οποία θα ήθελα να δω να αποκτούν περισσότερη απήχηση στην Αμερική αλλά και διεθνώς. Πρέπει να γίνουν υπόθεση όλης της Αμερικής και όχι μόνο της Νέας Υόρκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρ’ όλο που πέρασαν περισσότερα από εβδομήντα πέντε χρόνια από τότε που ο Παπανικολάου ίδρυσε τον σύλλογό μας, το Pap Test εξακολουθεί να είναι το πλέον αποδοτικό για την πρόγνωση του καρκίνου. Μπορεί να μην είναι το ακριβέστερο αλλά είναι το αποδοτικότερο τεστ. Γιατί λάθη κάνουν όλα τα τεστ, ιδίως εκείνα των προγνώσεων, και όλα τα τεστ έχουν ένα κόστος. Το Τεστ Παπανικολάου κάνει τα λιγότερα λάθη και είναι πάρα πολύ φθηνό. Επίσης, κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε με το θέμα του Παπανικολάου είναι ο Ιπποκράτειος Ορκος, ο οποίος αποτελεί τιμή για όλους τους Ελληνες και θα πρέπει να δίνεται σε όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου».

Επί προεδρίας του κ. Ντάγγα στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης έγινε μεταξύ άλλων αναβάθμιση του συνεδρίου στη μνήμη του δρα Παπανικολάου, καθώς και ανάπτυξη των σχέσεων της οργάνωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων, που διοργάνωσε και τρία μεγάλα επιστημονικά συνέδρια στην Κω, την Πάφο και στο Λαγονήσι το 2007, το 2008 και το 2009 αντίστοιχα. Επί της προεδρίας του επίσης δόθηκε η έγκριση για τη συμμετοχή του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης ως παρατηρητή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της Ελλάδος. Ο επόμενος μάλιστα πρόεδρος του Συλλόγου, ο δρ Γεώργιος Τσιούλιας, συμμετείχε σε συνεδριάσεις του ΚΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου