Ένα κίνημα Ιδεών Εθνικιστικής ανατροπής
«Ήταν μια μαγική στιγμή. Έκανε πολύ κρύο. Ακούγαμε τις διάφορες παρεμβάσεις των παρισταμένων συναγωνιστών, οι οποίες εναλλάσονταν με ισάριθμα τραγούδια. Κοιμόμασταν σε υπνόσακους καταγής. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε, από εκείνον τον μικρό πυρήνα των ομοϊδεατών» (Αlain de Benoist).
Η «Νέα Δεξιά» γεννήθηκε στις ταραχές του ΄68. Τότε που οι νέοι της γαλλικής Δεξιάς, (με την ευρωπαϊκή έννοια του όρου) δηλαδή οι Εθνικιστές, φλέρταραν με την επανάσταση, μια επανάσταση ενάντια στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Τότε που η ρήξη με την ιδεολογικο-πολιτική ακινησία του γαλλικού εθνικιστικού («Δεξιού») χώρου της εποχής προέβαλε επιτακτική.
Μια τέτοια συγκρουσιακή κατάσταση δημιουργήθηκε όταν η «Νέα Δεξιά» αποφάσισε να ξαναμελετήσει με κριτική ματιά την ιστορία των εθνικιστικών κινημάτων του μεσοπολέμου και της περιόδου πριν από αυτόν. Χωρίς νοσταλγικές αναφορές αυτό το ξαναδιάβασμα της ιστορίας του Εθνικισμού έφερε στο προσκήνιο τον επανακαθορισμό των όρων Δεξιά-Αριστερά, καθώς και την αμφισβήτηση των μέχρι τότε δεδομένων ερμηνειών των προαναφερθέντων όρων που προωθούσε το ιδεολογικο-πολιτικό κατεστημένο.
Στους νέους ορίζοντες που ανοίχτηκαν εξαιτίας αυτής της διαδικασίας της αμφισβήτησης, η διερευνητική είσοδος σε σχεδόν απάτητους για το εθνικιστικό κίνημα μέχρι τότε χώρους όπως ο κινηματογράφος, η ροκ μουσική, τα κόμικς, η φανταστική λογοτεχνία, αλλά και η οικολογία και οι τοπικές παραδόσεις (συνιστώσες εθνικών παραδόσεων) αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας ιστορικής σημασίας περιόδου για τα ιδεολογικά και πολιτικά δρώμενα του εθνικιστικού κινήματος όχι μόνον στη Γαλλία αλλά και γενικότερα σ’όλη την Ευρώπη. Όσα περιέχονται σε αυτό το βιβλίο, θέλουν να αποτελέσουν μια συνοπτική αλλά περιεκτική παρουσίαση και εισαγωγή στο φαινόμενο την «Νέας Δεξιάς» συνολικά, και ειδικότερα στα πρόσωπα, τις δράσεις, την ιδεολογική παραγωγή και τις ανά χώρα και ήπειρο ομάδες, που ιδεολογικο-πολιτικά αυτοαναγνωρίσθηκαν και εκφράσθηκαν καί διά μέσου αλλά καί ως «Νέα Δεξιά». Κι όλα αυτά συμπεριλαμβανομένων των ιστορικο-ιδεολογικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας, μαζί με την απόλυτη ελευθερία της δημιουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ θέσεων και προτάσεων, όχι μόνον ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της «Νέας Δεξιάς», αλλά και ανάμεσα σε θέσεις και προτάσεις των προσώπων που αποτελούσαν (και αποτελούν) αυτές τις ομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου