“Πακετάρει” τα εθνικά μας θέματα ο Βενιζέλος;

ben greece fyrom_flags
Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε προσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Δύο ημέρες κατά τις οποίες συναντήθηκε με πρόσωπα, τα οποία θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά μας θέματα. Εξελίξεις που συγκεκριμένα σημεία – όπως τα τελευταία ταξίδια του Νίμιτς και η αρχή της άντλησης ενέργειας στην Κύπρο – δείχνουν ότι είναι κοντά.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πήγε στη Νέα Υόρκη  για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι συζήτησε με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπάν Κι Μούν, ανάμεσα στα άλλα και το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και το Κυπριακό.
Για τα Σκόπια αποδέχεται το Μακεδονία και ο Βενιζέλος!
Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση. Ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, μετά την προχθεσινή του συνάντησή του με το γενικό γραμματέα, Μπαν Κι-Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Σημαίνει ότι επί της ουσίας – όπως γράφαμε και κατά την επίσκεψη του Νίμιτς στην Αθήνα – η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το όνομα “Μακεδονία” να περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας. Και οι “διαφωνίες” της αφορούν ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, σε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας, επισημαίνεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις» σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του «ονόματος», στη διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στην περιοχή του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ, Μάθιου Νίμιτς.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, είπε: «Η συνάντησή μου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχε ως κύριο αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας. Συζητήσαμε πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. Στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετείχε και ο κ. Νίμιτς. Ο γγ είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πρότασή μας. Η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή. Στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση. Ένα όνομα για κάθε χρήση.
Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση. Έτσι θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και γι' αυτούς και για μας, γιατί θέλουμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Και εμείς θα προσφέρουμε κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα εφόσον όμως υπάρχει καλοπιστία, καλή γειτονία, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Αν κάποιος έπρεπε να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, θα έπρεπε να πεί ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Τα περί “μεγάλου επενδυτή” και όλα τα υπόλοιπα, που προωθούσαν οι “μητσοτακικοί” κύκλοι από την περασμένη δεκαετία έχουν εδώ και καιρό αποδειχθεί πομφόλυγεςκ δίχως καμία ουσία.
Λύση – πακέτο και για την Κύπρο;
Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ  σημειώνεται ότι ο ΓΓ και ο κ. Βενιζέλος συζήτησαν επίσης την αναμενόμενη επανάληψη, μέσα στο φθινόπωρο, των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.  Τι σημαίνει αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα την συνέχιση της πολιτικής του Χριστόφια!
Ενώ για το θέμα ο ΥΠΕΞ είπε: “Στο Κυπριακό, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή η οποία στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την εγκαταλελειμμένη πόλη, το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε το διορισμό διαπραγματευτών από τις δυο κοινότητες, κάτι, που, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό με δημοψήφισμα, γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μια λύση και γίνεται βιώσιμη.”
Και ενώ Ν. Υόρκη βρισκόταν ο Ε. Βενιζέλος, προωθώντας λύσεις-πακέτο για τα εθνικά μας θέματα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για αποδοχές ήττας, στις σελίδες των Financial Times, βρήκε τον δρόμο του ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Παραθέτουμε τα περί του άρθρου, όπως τα εντοπίσαμε στην ελληνική μπλογκόσφαιρα: “Σε άρθρο του στους FT, ο Stephen Schwartz, εκτελεστικό μέλους του Δ.Σ. Του κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, επισημαίνει πως έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θεωρώ ότι οι καταγγελίες της Ελλάδα για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες, επικίνδυνες και ενδεικτικές της πολιτικής ασυναρτησίας και του αυξανόμενου χάους στην Ελληνική Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας ωστόσο, ο Schwartz αναφέρει πως ο μεγάλος βασιλιάς ήταν «Ελληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματα της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν ''Μακεδόνας'' με την δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ», τονίζει και αναφέρει πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
«Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ''Μακεδονικές'' κουλτούρες, δεν μπορεί να ''κλείσει'' με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει πως «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».
Βάζει κανείς στοίχημα ότι αυτό το άρθρο θα νευρίασε τον Ε. Βενιζέλο αν έτυχε να το διαβάσει. Γιατί πώς να δεχθεί ότι αλλοδαποί ισχυρίζονται τα ελληνικά δίκαια, την ίδια ώρα που αυτός δεν τα υπερασπίζεται με τον τρόπο που πρέπει;


Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου