Βασίλειος Μαρκεζίνης: “Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη… η λύση θα έρθει από το πεζοδρόμιο!”





Άκρως ενδιαφέρουσα, πλήρως κατατοπιστική, αλλά με καθόλου ευοίωνα στοιχεία για την ελληνική πραγματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη του επιφανούς ακαδημαϊκού και νομομαθούς Βασιλείου Μαρκεζίνη, η οποία δημοσιεύθηκε στον Κόσμο του Επενδυτή στις 7-5-2011.

Λάβρος κατά της ασχετοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης και της απαράδεκτης πολιτικής κατεύθυνσης των ελληνικών θεμάτων σε όλα τα επίπεδα: την οικονομία, το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική. – Ως προς το Αιγαίο, ο κ. Μαρκεζίνης τόνισε ότι η κατάσταση είναι τεταμένη και ότι θα ακολουθήσει η Θράκη, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί νέο κρατίδιο με το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου.

- Ως προς το οξύτατο πρόβλημα χρέους δήλωσε ότι το χρέος αυξήθηκε στο διάστημα άσκησης της πολιτικής του Γεωργίου Α. Παπανδρέου, η δε οποία μνημονιακή επιλογή δεν ήταν η μόνη δυνατή πολιτική, μιας και απέβλεπε κυρίως στη συρρίκνωση εξόδων, ενώ έγινε εις βάρος της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όχι στον δημόσιο. Η Ελλάδα έχασε χρόνο, δεν βγήκε στις αγορές όταν ήταν χαμηλά τα επιτόκια, δεν έγιναν σωστές διαπραγματεύσεις, όπως έκαναν στην Ιρλανδία και την Ισλανδία. Εδώ δέχτηκαν ότι είπε η τρόικα, ενώ η Ιρλανδία και η Ισλανδία απέσπασαν πολύ καλύτερους όρους. Κόβοντας έξοδα, η ελληνική κυβέρνηση έκοψε τα έσοδα, οδήγησε την Ελλάδα σε ύφεση, και διπλασίασε την ανεργία.

- Ως προς το πρόγραμμα των 50 δις ευρώ δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό και μάλιστα με την ταχύτητα που θέλει η τρόικα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε αναδιάρθρωση, μιας και ένα χρέος 160% του ΑΕΠ δεν ξεπληρώνεται και η Ελλάς δεν έχει έσοδα. Το δε 2010 βρεθήκαμε με 24,5 δις έλλειμμα περισσότερο από τις προβλέψεις και ότι για να πληρωθούν τα τοκοχρεωλύσια η Ελλάς χρειάζεται ανάπτυξη 6-7% για 10 χρόνια. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν το έκανε, θα το κάνει η χώρα μας, πηγαίνοντας από ύφεση σε μεγαλύτερη ύφεση; Η δε κυβέρνηση ψάχνει να δημιουργήσει μια εταιρεία, που θα επιτρέπει το swap, την ανταλλαγή ομολόγων έναντι μετοχών της εταιρείας, που θα είναι ασφαλισμένες με την υποθήκη κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να’ ναι σίγουροι οι ομολογιούχοι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ΥΠΟΘΗΚΕΥΘΕΙ η Ελλάς.

- Ως προς το ότι πέραν των 110 δις του Μνημονίου που είναι ενυπόθηκα, χωρίς ρήτρες συνταγματικής προστασίας του κράτους, και αν θα γίνει όλο το χρέος ενυπόθηκο, ο κ. Μαρκεζίνης επισημαίνει ότι οι ξένοι ζητάνε δύο πράγματα: α) να αναμορφωθεί το Ελληνικό κράτος, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και β) να μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία, να γίνουν τα ομόλογά τους «προστατευμένα ομόλογα» (protected bonds), ήτοι και τα 400 δις!!! Το ως άνω σχέδιο όμως είναι πολύ επικίνδυνη λύση, γιατί κινδυνεύει να μας οδηγήσει όχι μόνο σε στάση πληρωμών, αλλά σε απώλεια της πατρίδας. ‘Ήδη ικανός αριθμός συνταγματολόγων κρίνει το Μνημόνιο αντισυνταγματικό και οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες…. Και αν και ορισμένοι προτείνουν την απειλή επιθετικής χρεωκοπίας ή την απαγόρευση γεωπολιτικής χρήσης του χώρου, ο κ. Μαρκεζίνης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να κάνει και δεν κάνει, ούτε όμως είναι τώρα σε θέση να το κάνει.

- Ως προς την ΑΟΖ ο κ. Μαρκεζίνης καταγγέλλει την απραξία της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ και δεν την οριοθετεί με την Κύπρο, γεγονός που θα προσέδιδε κύρος στην Ελλάδα και θα ήταν σε πολύ ισχυρότερη διπλωματική θέση και απελπίζεται από τις διάφορες εξηγήσεις του κ. Δρούτσα.

Κατηγορηθείς δε από τον Τζέφρυ, ότι τροφοδοτεί απαισιοδοξία, ο κ. Μαρκεζίνης ανταπαντά ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη με όσα λέει και πράττει και ότι εν τέλει η μοναδική «μαυρίλα» είναι καλλιεργημένη από την κυβέρνηση. Καυτηριάζει επίσης την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ότι είναι κόπια του αμερικανικού μοντέλου, δηλ. να τρομάζουν τον κόσμο, να τον πειθαρχούν, και μετά να λένε “τα κατάφερα”. Κατεβάζεις τις προσδοκίες, μετά τις ανεβάζεις.

Τελειώνοντας, ο κ. Μαρκεζίνης τονίζει ότι στην Ελλάδα για να συμβάλλει κάποιος πρέπει να πάρει καρέκλα και όσοι λένε για κυβέρνηση συνεργασίας, θέλουν καρέκλα.

Το θέμα όμως είναι να βρεθούν νέοι που να βγάλουν την Ελλάδα από την κατάσταση αυτή και πιθανολογεί ότι η λύση θα έρθει από το πεζοδρόμιο, η οποία θα είναι αιματηρή, και το κράτος θα χρειαστεί πολύ χρόνο να συνέλθει.

Διαβάζοντας τα λεγόμενα του πάντα οξυδερκούς παρατηρητή κ. Μαρκεζίνη, διερωτώμεθα πως ενώ όλα τα ανώτερα ρηθέντα ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ απόλυτα με τη γνώμη του απλού Έλληνα πολίτη, παρ΄όλα αυτά οι άσχετοι και άχρηστοι της ελληνικής μειοδοτικής κυβέρνησης έχουν τα ώτα τους κλειστά… Αλλά βέβαια, τι είναι ένας Μαρκεζίνης μπροστά στα «υπέρλαμπρα» και ληγμένα μυαλά της Ελλάδος όπως των κ.κ. Τζέφρυ, Παπακωνσταντίνου, Δρούτσα και λοιπών αυλικών του ΔΝΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου