Σενάριο καταστροφής και κρατικοποίησης τραπεζών!

Άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών, «ξόρκισε» (μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ) το εφιαλτικό σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους, διαβεβαιώνοντας (όσο θα μπορούσε ένας υπουργός Οικονομικών να διαβεβαιώσει), ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, όπως δεν τίθεται και θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Όμως, επενδυτές και κερδοσκόποι των διεθνών αγορών κάνουν ήδη τους υπολογισμούς τους ενσωματώνοντας και αυτό το «μαύρο» σενάριο.

Μια πρόσφατη έκθεση της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η πρώτη όπου επιχειρήθηκε μια προσέγγιση του κόστους που θα είχε μια αναδιάρθρωση του χρέους για τις ελληνικές τράπεζες και το βασικό συμπέρασμα είναι αρκούντως «σκοτεινό» για το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος: οι ελληνικές τράπεζες δεν αντέχουν ούτε μια σχετικά «απαλή» πίεση από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους!

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, από τον καιρό που υποβάθμιζε σε «junk» τα ελληνικά ομόλογα, μια αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες κεφαλαίων μέχρι και 70% στους πιστωτές της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές τράπεζες.

Η JP Morgan έκανε τους δικούς της υπολογισμούς για το κόστος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους για τις ελληνικές τράπεζες, με βάση ένα μετριοπαθέστερο σενάριο. Έλαβε υπόψη μια επιβάρυνση μετά τους φόρους στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών της τάξεως του 30%, για να υπολογίσει πόσα κεφάλαια θα εξανεμίζονταν και ποια ποσά θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι τράπεζες για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Στους υπολογισμούς αυτούς, η JP Morgan ενσωμάτωσε «γενναιόδωρα» σενάρια για την άντληση κεφαλαίων, ότι δηλαδή θα καταφέρουν οι τράπεζες να συγκεντρώσουν τα μισά ποσά από την αγορά και τα άλλα μισά από το Δημόσιο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα συσταθεί σύντομα βάσει της συμφωνίας με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Η άσκηση της JP Morgan καταλήγει σε εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

- Η Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται ότι θα έχει στο τέλος του 2011 ομόλογα αξίας περίπου 15 δις. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της, θα χάσει περίπου 4,5 δις. ευρώ με την αναδιάρθρωση χρέους και ο βασικός της δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) θα πέσει στο 3,4%! Έτσι, η τράπεζα θα χρειασθεί περίπου 3,4 δις. ευρώ νέων κεφαλαίων, τα οποία θα συγκεντρώσει κατά το ήμισυ από την αγορά και τα υπόλοιπα με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

- Αντίστοιχα, Eurobank και Πειραιώς, με χαρτοφυλάκια ομολόγων της τάξεως των 5,3 δις. ευρώ, θα χρειασθούν περίπου 2,3 δις. ευρώ νέων κεφαλαίων η πρώτη και σχεδόν 2 δις. ευρώ η δεύτερη. Σε συγκριτικά καλύτερη θέση θα βρεθεί η Alpha Bank, που έχει πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση από τις άλλες μεγάλες τράπεζες. Η Alpha θα χρειασθεί σχεδόν 1 δις. ευρώ νέων κεφαλαίων.

Προφανές είναι, πάντως, ότι συνολικά για τις μεγάλες τράπεζες της χώρας μια αναδιάρθρωση χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς θα τις βρει, σύμφωνα με το σενάριο της JP Morgan, με τοποθετήσεις της τάξεως των 30 δις. ευρώ στο κρατικό χρέος. Ακόμη και με βάση το σχετικά αισιόδοξο σενάριο του διεθνούς οίκους, που προβλέπει ότι το Δημόσιο θα προσφέρει «μόνο» τα μισά νέα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών, αυτές θα λάβουν περί τα 4,5 δις. ευρώ, εκδίδοντας νέες προνομιούχες μετοχές υπέρ του Δημοσίου.

Σε αυτό το ποσό κρατικής συμμετοχής θα πρέπει να προστεθούν άλλα 3-3,5 δις. ευρώ περίπου, που έχουν λάβει ήδη οι μεγάλες τράπεζες από το πρώτο «πακέτο» κεφαλαιακών ενισχύσεων. Συνολικά, δηλαδή, η συμμετοχή του Δημοσίου θα φθάσει τα 7,5-8 δις. ευρώ και θα αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 35% των συνολικών βασικών κεφαλαίων των μεγάλων τραπεζών! Ουσιαστικά, η αναδιάρθρωση του χρέους θα φέρει δηλαδή τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σε προσωρινό καθεστώς κρατικοποίησης!

Αναμφίβολα, η «μάχη» του υπουργού Οικονομικών για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι σκληρή. Και αν τελικά την κερδίσει, οι πρώτοι που θα πίνουν σαμπάνια στο όνομά του θα είναι οι Έλληνες ισχυροί τραπεζίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου