«Δεν είναι σωστή απόφαση για την Ευρώπη, ούτε και για την Ισπανία», ήταν η αντίδραση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, μέσω του εκπροσώπου της, Χοσέ Μπλάνκο, που διευκρίνισε όμως ότι η χώρα του «σέβεται τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και, σε αυτή την περίπτωση, την απόφαση της Ελλάδας, ακόμη κι αν αναμφισβήτητα δεν είναι μία σωστή απόφαση για την Ευρώπη, αλλά ούτε και για την Ισπανία» και ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει «ως συνέπεια την καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας», ενώ «όλα όσα καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων θα προκαλέσουν προβλήματα στο σύνολο της ευρωζώνης και στην Ισπανία». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Μαδρίτης (η οποία καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις), η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου «να καθυστερήσει την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου δεν ωφελεί σε τίποτα την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Αντιδράσεις όμως ήρθαν και από το Δουβλίνο. Η Ιρλανδέζα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουσίντα Κράιτον, θεωρεί ότι η απόφαση για δημοψήφισμα της Αθήνας, φέρνει πίσω τις προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης. Και υπογράμμισε πως «η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα αφορούσε στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη... και αυτή η χειροβομβίδα, έπεσε μόλις λίγες ημέρες αργότερα... Είναι θεμιτό ότι θα υπάρξει μεγάλη ενόχληση σχετικά με αυτήν... Είναι δύσκολο να δούμε κάτι θετικό».
Είναι φανερό ότι η πιθανότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα, το οποίο θα «ακυρώσει» αντιλαϊκές πολιτικές, αναδεικνύοντας τη λαϊκή οργ'η, προκάλεσε πανικό στην αστική πολιτική ελίτ της Ευρώπης, η οποία έχει συνηθίσει να αυθαιρετεί, πάντα με γνώμονα την διαιώνιση των καταχρηστικών (και σε πολλές περιπτώσεις κληρονομικών) προνομίων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου