"Σε δύο χρόνια έχουμε πάρει μόνο τρεις μισθούς"

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ»

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τον αθλητισμό. Αυτό το κομμάτι της ζωής δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, αφού οι παράγοντες-επιχειρηματίες έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στα χρήματα που επενδύουν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που αγγίζουν ομάδες τις οποίες ούτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Οπως η κρίση που αντιμετωπίζει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός και συγκεκριμένα το τμήμα υδατοσφαίρισης.

Τα όσα ακούσαμε τον τελευταίο μήνα αλλά και ο πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας των πολιστών του Ολυμπιακού, που πέταξαν τα σκουφάκια τους στην πισίνα μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και θελήσαμε να μάθουμε τα πράγματα από πρώτο χέρι. Απευθυνθήκαμε στον Νικήτα Κόχειλα, ο οποίος μας άνοιξε την καρδιά του και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος του προβλήματος. Αν ο Ολυμπιακός, ένας τόσο μεγάλος σύλλογος, αδυνατεί να καταβάλλει ακόμη και τον μισθό στους αθλητές του, τότε φανταστείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται άλλες ομάδες μικρότερης εμβέλειας.

Οι πολίστες αποφάσισαν να απέχουν από τις προπονήσεις και κατ' επέκταση και από τους αγώνες μέχρι να υλοποιηθούν κάποιες από τις υποσχέσεις που έχουν πάρει όλο αυτό το διάστημα. Διαφορετικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κατεβάσει τα εφηβικά τμήματα στο πρωτάθλημα... Συναντήσαμε τον Νικήτα Κόχειλα στη Μαρίνα Ζέας και μπήκαμε αμέσως στο «ψητό»: το οικονομικό πρόβλημα.

- Πώς έφτασε ο Ολυμπιακός σε αυτήν την κατάσταση;
Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χχρόνια και έχει να κάνει με κακή διαχείριση όλων των τμημάτων του Ερασιτέχνη. Τώρα τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

- Ποιοι φταίνε;
Δεν θέλω να προσωποποιήσω το πρόβλημα. Ολοι όσοι διαχειρίστηκαν την ομάδα τα τελευταία χρόνια έχουν μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι σωστό να στοχοποιήσω κάποιον και να πω φταίει αυτός. Θα είναι άδικο.

- Πόσον καιρό έχετε να πληρωθείτε;
Ασ’ το καλύτερα. Σε διάστημα δύο χρόνων έχουμε λάβει τρεις μισθούς. Πες μου εσύ, μια οικογένεια πώς θα ζήσει έτσι; Υπάρχουν πολίστες, για να αναφερθώ μόνο στο δικό μας άθλημα, που ζουν αποκλειστικά από αυτό και δεν κάνουν κάποια άλλη δουλειά. Μπορείτε να έρθετε στη θέση τους;

- Παρ' όλα αυτά, εσείς τόσο διάστημα παίρνατε κανονικά μέρος στους αγώνες.
Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλους, πάνω από πρόσωπα. Είναι ιδέα. Δεν έχουμε καταχραστεί το όνομά του. Εμείς παίζαμε για πάρτη μας και για τους υπέροχους φιλάθλους μας. Ομως, η υπομονή μας εξαντλήθηκε και γι’ αυτό αποφασίσαμε να απέχουμε από τις προπονήσεις και τους αγώνες μέχρι να γίνουν πράξεις κάποια πράγματα που μας υποσχέθηκαν.

- Μίλησες για τους φιλάθλους. Κάποιοι σας είπαν «λιποτάκτες» πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό γιατί απειλούσατε ότι δεν θα αγωνιστείτε.
Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε πρόβλημα. Παίξαμε με τον Παναθηναϊκό, επειδή καταλαβαίνουμε ότι είναι ο «αιώνιος αντίπαλος», κερδίσαμε και κάναμε για μία ακόμη φορά περήφανους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

- Μετά το τέλος του συγκεκριμένου αγώνα πετάξατε τα σκουφάκια σας στην πισίνα.
Ναι. Το κάναμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Εχουμε φτάσει στα όριά μας.

- Είχατε προαποφασίσει να κάνετε αυτήν την κίνηση;
Είχαμε μιλήσει πριν από το παιχνίδι και είχαμε συνεννοηθεί να προβούμε σε αυτήν την ενέργεια. Πέρασαν δύο χρόνια που ακούγαμε λόγια και υποσχέσεις. Εμείς δεν εκβιάσαμε κανέναν. Τόσα χρόνια κατακτήσαμε πρωταθλήματα, Κύπελλα, διακριθήκαμε στην Ευρώπη και πήραμε ελάχιστα πράγματα ως αντάλλαγμα.

- Δηλαδή, τώρα κάνετε απεργία;
Μπορείς να το πεις κι έτσι. Δεν προπονούμαστε και με την υπάρχουσα κατάσταση δεν πρόκειται να κατέβουμε στους αγώνες.

- Η επόμενη αγωνιστική υποχρέωσή σας πότε είναι;
Στις 8 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν.

- Μέχρι τότε;
Μακάρι να βρεθεί κάποια λύση...

- Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Θεοδωρακάκη δεν κάνει προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα;
Οπως προανέφερα, έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και είναι δύσκολο να λυθούν. Το έλλειμμα ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ποιος μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα; Με αυτήν την κρίση, κανείς.

- Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για οικονομική ενίσχυση. Θα γίνουν αγώνες, συναυλίες και εκδηλώσεις με καλλιτέχνες προκειμένου να μαζευτούν χρήματα.
Το γνωρίζω αυτό. Είναι στην ουσία ένα κάλεσμα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού να βοηθήσουν. Χωρίς τη συνδρομή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Μακάρι να μας βοηθήσουν μία ακόμη φορά. Σε αυτήν την περίοδο και με την κρίση που υπάρχει είναι δύσκολο να ζητάς από τους συνανθρώπους σου να διαθέσουν κάποιο χρηματικό ποσό και ουσιαστικά να το στερηθούν αυτοί.

- Από ό,τι καταλαβαίνω είσαι και οπαδός του Ολυμπιακού.
Φυσικά. Είμαι Πειραιώτης και περήφανος που είμαι οπαδός αυτής της ομάδας. Ονειρό μου ήταν να παίξω στον Ολυμπιακό και τα κατάφερα. Ισως γι' αυτό πονάω περισσότερο γι' αυτήν την κατάσταση.

- Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα σου;
Η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό το 2005 και η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων ανδρών το 2000 στην Κωνσταντινούπολη.


«Είμαι ερωτευμένος με τη γυναίκα μου»

Ο Νικήτας Κόχειλας είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Σαλπέα, ανιψιά του πρώην δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Σαλπέα, και απέκτησαν πριν από πέντε μήνες τα δίδυμα που τους άλλαξαν τη ζωή. Η γνωριμία τους έγινε πριν από αρκετά χρόνια. Ο Νικήτας μας εξιστορεί το

love story.

«Την Καλλιόπη τη γνώριζα αρκετά χρόνια προτού κάνουμε δεσμό, είναι αδελφή ενός φίλου μου. Στην αρχή δεν έτρεχε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2005 επέστρεφα από τις διακοπές μου στη Μύκονο και στο ίδιο καράβι ταξίδευε και η Καλλιόπη. “Πώς από δω;” τη ρώτησα κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία μας. Μετά ακολούθησε το πρώτο μας ραντεβού στη Βούλα και ξεκινήσαμε τη σχέση μας που κράτησε τέσσερα χρόνια προτού παντρευτούμε. Προσέξτε τώρα κάτι συμπτώσεις. Αύγουστο γνωριστήκαμε και Αύγουστο του 2009 παντρευτήκαμε. Τον Αύγουστο του 2010 γεννήθηκαν οι κορούλες μας. Σημαδιακός μήνας στη ζωή μας. Με τη γυναίκα μου είμαι ερωτευμένος. Εδωσε νόημα στη ζωή μου, όπως και οι δύο κόρες μου».

- Η γυναίκα σου δουλεύει;
Τώρα έχει άδεια λοχείας. Είναι βιολόγος και εργάζεται σε εταιρεία με βλαστοκύτταρα.

- Εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο εκτός από την υδατοσφαίριση;
Δουλεύω στο Τελωνείο Πειραιά. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό, διαφορετικά θα αντιμετώπιζα βιοποριστικό πρόβλημα.

- Ποιο είναι το ανομολόγητο πάθος σου;
Η γυναίκα μου!

- Μετανιώνεις για κάτι που έκανες στη ζωή σου;
Οχι. Ποτέ δεν έχω μετανιώσει για κάτι.

- Το μεγαλύτερο ψέμα που έχεις πει;
Απεχθάνομαι το ψέμα.

- Ποια ώρα της ημέρας σου αρέσει περισσότερο;
Οταν ξυπνάω και αντικρίζω τη γυναίκα και τις δύο κόρες μου.

- Πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου;
Ο γάμος μου με την Καλλιόπη και η γέννηση των διδύμων. Οταν είδα τη γυναίκα μου μετά το χειρουργείο, τη φίλησα και της είπα: «Αγάπη μου, ολοκληρώθηκε η ευτυχία μας».

- Εχετε αποφασίσει τα ονόματα των κοριτσιών;
Φυσικά. Η μία θα πάρει το όνομα της πεθεράς μου (Θωμαΐς) και η άλλη της μητέρας μου (Μαρία-Ελένη).

- Τι εκτιμάς σε έναν φίλο σου;
Την ειλικρίνεια. Επίσης, θέλω να είναι παρών στις δύσκολες αλλά και τις ευχάριστες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου