Ήταν στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 όταν η τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη
χτύπησε για πρώτη φορά προκαλώντας τρόμο στο πανελλήνιο. Μια μέρα πριν
κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως η τρομοκρατία θα στοίχειωνε την
ελληνική πραγματικότητα για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
H Eλλάδα προετοιμαζόταν για τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα ενώ ο Αμερικανός πρέσβης θα παρέθετε δεξίωση στην οποία καλεσμένοι ήταν και ο Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία – Χριστιάνα.
Ο Γουέλς τον Ιούλιο του 1975 είχε τοποθετηθεί για δεύτερη φορά στην
Αθήνα, ως επικεφαλής του σταθμού της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Την
περίοδο αυτή τα αντιαμερικανικά αισθήματα είναι έντονα στο σύνολο σχεδόν ολόκληρης της κοινωνίας
καθώς η Ελλάδα μόλις έχει ξεφορτωθεί τη χούντα που πολλοί πίστευαν πως
στηριζόταν όλα αυτά τα χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Γουέλς λίγο μετά τις 10 το βράδυ αποχωρούν από τη δεξίωση,
ενώ ο οδηγός της λιμουζίνας δεν έχει καταλάβει πως παρακολουθείται. Τη
στιγμή που φτάνουν στο σπίτι του Αμερικανού διπλωμάτη στο Ψυχικό ένα
πράσινο κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Σίμκα εμφανίζεται και μέσα από αυτό
αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι. Απομακρύνουν τον οδηγό και τη σύζυγο του Γουέλς
και στη συνέχεια ένας από αυτούς πυροβολεί τρεις φορές. Η οργάνωση 17
Νοέμβρη δομεί τη νέα πραγματικότητα που γίνεται πράξη με το αίμα του
σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα.
Πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία πράκτορα της CIA που δολοφονείται από τρομοκρατική οργάνωση. Tρεις ημέρες αργότερα η 17 Νοέμβρη στέλνει την πρώτη της προκήρυξη σε τρεις εφημερίδες, οι οποίες ωστόσο δεν τη δημοσιεύουν έπειτα από εντολή του εισαγγελέα.
Ένα χρόνο αργότερα η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσιεύει την προκήρυξη στην οποία περιγράφεται με λεπτομέρειες η οργάνωση και η εκτέλεση της επιχείρησης. «Ο Ρίτσαρντ Γουέλς είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη.
Είχε προηγηθεί (από τη δημοσίευση της προκήρυξης) δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1976 η δολοφονία, επίσης από τη 17Ν,
του απότακτου αστυνομικού και βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.
Για τα επόμενα χρόνια 23 άνθρωποι εκτελούνται από τη 17 Νοέμβρη με
τελευταίο θύμα τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς στις 8
Ιουλίου του 2000.
Η μάσκα της 17 Νοέμβρη πέφτει το 2002, κανένα όμως
από τα συλληφθέντα μέλη της δεν καταδικάζεται για το συγκεκριμένο
έγκλημα καθώς έχουν περάσει παραπάνω από 20 χρόνια.
Με ένα μακροσκελές κείμενο στην ιστοσελίδα και της και διαδοχικές αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter, η CIA κάνει ειδικό αφιέρωμα σε εκείνο το γεγονός της 23ης Δεκεμβρίου του 1975!
«Ο Ρίτσαρντ Σκέφινγκτον Γουέλς ήταν γνωστός σε όλη την Υπηρεσία για την αγάπη του για την Ελλάδακαι τα ταξίδια στον κόσμο, ενώ είχε κερδίσει την φήμη ενός εξαιρετικού Ελληνα γλωσσολόγου. Ενώ υπηρετούσε στην Αθήνα, δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε με τη σύζυγό του στο σπίτι τους, μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι», θυμίζει η CIA.
«Την άνοιξη του 1975, στην ηλικία των 45 ετών, του ζητήθηκε να πάει στην Ελλάδα ως σταθμάρχης. Αμέσως συμφώνησε, λέγοντας σε φίλους του ότι για εκείνον το να πάει στην Ελλάδα ήταν σαν να πηγαίνει στο σπίτι του. »Θα έχω την ευκαιρία να πάω στην χώρα που πραγματικά αγαπώ» τον θυμούνται να λέει οι φίλοι του», αναφέρει το κείμενο της CIA.
Αν και ήταν εξαιρετικά προσεκτικός σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ασφάλεια όταν βρισκόταν στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη αισθανόταν πιο σίγουρος, σημειώνει η υπηρεσία. Ομως η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε σε ξένα δημοσιεύματα, κάτι που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.
«Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου του 1975 είχε πάει με την οικογένειά του στο χριστουγεννιάτικο πάρτι στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Επιστρέφοντας στο σπίτι, βγήκε από το αυτοκίνητο για να ανοίξει την κύρια πύλη. Ενας άνδρας εμφανίστηκε από το σκοτάδι και τον φώναξε. Καθώς γύριζε, ο άνδρας τον πυροβόλησε. Το τραύμα ήταν μοιραίο», γράφει η CIA.
«Πέντε ημέρα μετά από την επίθεση, η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό του. Ηταν μόλις το 2003, σχεδόν 28 χρόνια αργότερα, όταν συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς και αρκετών ακόμη ξένων διπλωματών. Καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες των διπλωματών, αλλά γλίτωσαν την καταδίκη για τον θάνατο του Γουέλς γιατί είχε παρέλθει η 20ετία».
Ο Γουέλς ήταν 46 ετών όταν έχασε τη ζωή του. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του, που δεν τραυματίστηκε στην επίθεση και τρία παιδιά, μία κόρη και δύο γιους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου