Σφαγή ηγεσίας στο Ποτάμι –Ο Θεοχάρης αμφισβητεί τον Θεοδωράκη που απαντά: «Αν το Ποτάμι πεθάνει, θα πεθάνω κι εγώ μαζί του»
ΒΟΜΒΕΣ ΕΡΙΞΕ Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Ρε δεν πάτε όλοι να πνιγήτε στο πολιτικό βοθρόλημμα που δημιουργήσατε...
Καλλιόπη Σουφλή
Ιδιαιτέρως
ενοχλημένος από την συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στην εφημερίδα
Παραπολιτικά με την οποία δήλωνε ότι έχει τελειώσει η αυτόνομη πορεία
του Ποταμιού και ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί με τη Νέα
Δημοκρατία εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο mega
Σαββατοκύριακο.
Θεοχάρης: Ο Θεοδωράκης υπεύθυνος για την καθοδική πορεία του Ποταμιού
Στην συνέντευξή του ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την καθοδική πορεία του κόμματος τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως το Ποτάμι ολοκλήρωσε την αυτόνομη πορεία του κι ότι πρέπει να ενταχθεί σε έναν σχηματισμό του Κεντρώου χώρου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο βουλευτής Β’Αθηνών δήλωσε πως «η προοπτική αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του.»
Την ίδια στιγμή προανήγγειλε την μετεκλογική συνεργασία του «μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.»
Θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι
Το κορυφαίο στέλεχος του Ποταμιού ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αντικαθιστώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, και προσθέτει ότι το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, αλλά θα πρέπει να διερευνήσει τις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρύτερου κοινού μετώπου στον χώρο του Κέντρου, ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Απ΄την άλλη, ο Χάρης Θεοχάρης τάσσεται υπέρ της αλλαγής πολιτεύματος, με την αντικατάσταση της Προεδρευομένης από την Προεδρική Δημοκρατία, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα, που κατά τη γνώμη του ενισχύουν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας θεμελιώδους αλλαγής.
"Μου είχαν πει για την ηγεσία..."
Ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ακόμη .ότι δέχτηκε πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Ποταμιού, σκέψεις τελικά τις οποίες εγκατέλειψε.
Ο κ. Θεοδωράκης ήταν πολύ αιχμηρός κατά του κυρίου Θεοχάρη:
«Εδώ υπάρχει ένα κίνημα και στο κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σ' αυτό. Το συνέδριο θα καθορίσει πως αυτό το κίνημα θα δυναμώσει και όχι πως θα διαλυθεί.
Αποδεκτές οι δημόσιες διαφοροποιήσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χτίζουμε μία Βαβέλ .
Όλα έχουν ένα όριο και το όριο αυτό θα είναι το συνέδριο».
"Φταίω εγώ για την επιλογή Θεοχάρη"
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ.Θεοδωράκης στέλνει μήνυμα στον Χάρη Θεοχάρη πως δεν θα ανεχθεί περαιτέρω διαφοροποίηση του μετά το συνέδριο της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα εμμέσως ο κ.Θεοδωράκης άσκησε και κριτική στον εαυτό του για την επιλογή Θεοχάρη.
"Η ευθύνη για τα πρόσωπα που έχω επιλέξει ,η ευθύνη για αυτούς που μιλάνε σήμερα είναι δική μου Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει.
Η έννοια έκφραση του κινήματος είναι θέμα του επικεφαλής και του συνεδρίου και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι."
Τέλος σε ερώτημα τι θα κάνει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τοποθέτηση του ίδιου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος ο κύριος Θεοδωράκης απάντησε
"Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα . Ίδρυσα το Ποτάμι εάν αυτό πεθάνει θα πεθάνω και εγώ μαζί του".
Οι ακριβείς δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega Σαββατοκύριακο:
«Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».
«Υπάρχει ένα Κίνημα και στο Κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σε αυτό. Υπάρχει μπροστά μας ένα συνέδριο που θα καθορίσει πως αυτό το Κίνημα θα δυναμώσει και όχι πως θα διαλυθεί και είμαι απόλυτος. Στα κομματικά όργανα, τα οποία συνεχώς συνεδριάζουν, δεν υπάρχουν τελεσίγραφα ή κάποιος που να λέει: αυτό ή εγώ φεύγω. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τις οποίες εμείς ως νέο κόμμα και με τη δική μας ηθική δεν έχουμε πρόβλημα να γίνονται και δημόσια. Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα όμως, όπως έχετε δει και σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι μια γροθιά».
«Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διακρίνουν ότι η χώρα είναι σε ακυβερνησία και ότι δε μπορούμε να πάμε τώρα σε εκλογές. Άρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Δε θα είναι όμως η Νέα Δημοκρατία απ' έξω να πετροβολεί. Αν συζητηθεί το θέμα πατριωτικά νομίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άποψη».
«Το κομματικό κράτος το διατηρεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιπτώσεις το επαυξάνει, αλλά ήταν γέννημα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
Κακές οι δημοσκοπήσεις για το Ποτάμι
«Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB μας δείχνει 2,6%, με 30% περίπου “δεν ξέρω/ δεν απαντώ”, αναποφάσιστοι κλπ. Είναι κάτι πάνω από 3% και είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για το Ποτάμι. Νομίζω όμως ότι η έγνοια του κόσμου αυτή την στιγμή δεν είναι να αποκαλύψει το τι ακριβώς θα κάνει στις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, καθώς δεν προβλέπω εκλογές».
Θα πεθάνω με το Ποτάμι
«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα. Το να συνεργαστώ σε συγκεκριμένη στιγμή και να δώσω το χέρι μου για κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, ναι. Αλλά, εγώ δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είχα ένα όραμα για τη χώρα, ίδρυσα ένα Κίνημα και εάν αυτό πεθάνει, θα πεθάνω κι εγώ μαζί του».
«Υπάρχουν στελέχη μας που λένε αυτή τη στιγμή ότι το "κύριο είναι ένα μέτωπο απέναντι στον Τσίπρα. Άρα αυτό το μέτωπο εξασφαλίζεται καλύτερα με επαφές, με συνεργασία με τη ΝΔ". Υπάρχουν στελέχη μας που εντείνουν την προσπάθειά τους για ένα μεγαλύτερο μεσαίο χώρο. Αυτοί όπως αντιλαμβάνεστε θέλουν μια συζήτηση με τις κεντρώες δυνάμεις. Η ίδια αμηχανία υπάρχει σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όμως η ενιαία έκφραση του κινήματος είναι υπόθεση του Επικεφαλής, όπως επίσης και του συνεδρίου, και αυτό το σέβονται όλοι».
Ελπίζει στο Συνέδριο
Την πεποίθησή του ότι το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από το συνέδριο- τη «μεγάλη γιορτή» του Κινήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε- εξέφρασε ο κ. Θεοδωράκης:
«Έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες. Καλούμε τον κόσμο στο συνέδριό μας να τοποθετηθεί και με βάση αυτή την τοποθέτηση θα δούμε τις μελλοντικές μικρές και μεγάλες συμμαχίες».
Μιλώντας εκτενώς για το συνέδριο του Κινήματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου, ο Επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο με 1.300 συνέδρους που θα έρθουν απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί θα συζητήσουμε γι' όλα αυτά που συνέβησαν, τα μικρά και τα μεγάλα μας λάθη, αλλά κυρίως θα προσδιορίσουμε τις προτάσεις μας προς την κοινωνία. Και να μετρηθούν οι απόψεις όχι με την έννοια των χειροκροτητών και των ψήφων αλλά να μετρηθούν οι απόψεις ως επιχειρήματα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοπορίες του λέγοντας: «Όλες οι ψηφοφορίες στο συνέδριό μας θα γίνουν ηλεκτρονικά. Θα εκλέξουμε Οργανωτικό Γραμματέα και Κοινοβουλευτικό Γραμματέα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα εκλέξουμε όλοι οι σύνεδροι ένα σώμα που θα λέγεται Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών. Γιατί, το μεγάλο πρόβλημα με τα ελληνικά κόμματα είναι ότι γίνονται μια παρέα, όπου ο καθένας έχει την ομαδούλα του. Εμείς από το συνέδριο τολμάμε και εκλέγουμε ένα σώμα ανθρώπων που θα αξιολογούν τα στελέχη μας».
Χρειάζεται μια μεγαλύτερη κυβέρνηση
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και του Δημήτρη Τάκη για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης ανέφερε: «Αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός, αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός.
Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».
Τι θα κάνει με το ΠΑΣΟΚ
Όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «κάλεσμα» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
«Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριο μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννήματα. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό δεν αρκεί να πεις απλά “όχι”. Η πραγματική ανάγκη δεν καθορίζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ είναι και η μεγάλη μας διαφορά με κάποιους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».
Αναφερόμενος στο γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το «παράλληλο πρόγραμμα» επέλεξε να μην μιλήσει είπε:
«Χθες η Βουλή είχε μια θλιβερή εικόνα. Είχαμε έναν καταιγισμό από κοινότυπες εκφράσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει συνέχεια ο κ. Τσίπρας, και από κάτω 153 παθιασμένους βουλευτές να χειροκροτούν την κάθε φράση του. Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Επειδή η Βουλή χειροκροτεί τον εκάστοτε ηγέτη της δε σημαίνει ότι ο λαός ξεπερνά τα προβλήματα του. Ήταν ένα αστείο θέαμα.
Δε μίλησα χθες στη Βουλή γιατί δεν ήθελα να πάρω μέρος σε αυτό το σκηνικό του χουλιγκανισμού που υπήρχε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, βάζοντας τα όλα μαζί σ’ ένα τσουβάλι ώστε να μη συζητάμε τίποτα στην πραγματικότητα».
Θεοχάρης: Ο Θεοδωράκης υπεύθυνος για την καθοδική πορεία του Ποταμιού
Στην συνέντευξή του ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την καθοδική πορεία του κόμματος τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως το Ποτάμι ολοκλήρωσε την αυτόνομη πορεία του κι ότι πρέπει να ενταχθεί σε έναν σχηματισμό του Κεντρώου χώρου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο βουλευτής Β’Αθηνών δήλωσε πως «η προοπτική αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του.»
Την ίδια στιγμή προανήγγειλε την μετεκλογική συνεργασία του «μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.»
Θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι
Το κορυφαίο στέλεχος του Ποταμιού ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αντικαθιστώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, και προσθέτει ότι το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, αλλά θα πρέπει να διερευνήσει τις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρύτερου κοινού μετώπου στον χώρο του Κέντρου, ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Απ΄την άλλη, ο Χάρης Θεοχάρης τάσσεται υπέρ της αλλαγής πολιτεύματος, με την αντικατάσταση της Προεδρευομένης από την Προεδρική Δημοκρατία, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα, που κατά τη γνώμη του ενισχύουν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας θεμελιώδους αλλαγής.
"Μου είχαν πει για την ηγεσία..."
Ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ακόμη .ότι δέχτηκε πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Ποταμιού, σκέψεις τελικά τις οποίες εγκατέλειψε.
Ο κ. Θεοδωράκης ήταν πολύ αιχμηρός κατά του κυρίου Θεοχάρη:
«Εδώ υπάρχει ένα κίνημα και στο κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σ' αυτό. Το συνέδριο θα καθορίσει πως αυτό το κίνημα θα δυναμώσει και όχι πως θα διαλυθεί.
Αποδεκτές οι δημόσιες διαφοροποιήσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χτίζουμε μία Βαβέλ .
Όλα έχουν ένα όριο και το όριο αυτό θα είναι το συνέδριο».
"Φταίω εγώ για την επιλογή Θεοχάρη"
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ.Θεοδωράκης στέλνει μήνυμα στον Χάρη Θεοχάρη πως δεν θα ανεχθεί περαιτέρω διαφοροποίηση του μετά το συνέδριο της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα εμμέσως ο κ.Θεοδωράκης άσκησε και κριτική στον εαυτό του για την επιλογή Θεοχάρη.
"Η ευθύνη για τα πρόσωπα που έχω επιλέξει ,η ευθύνη για αυτούς που μιλάνε σήμερα είναι δική μου Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει.
Η έννοια έκφραση του κινήματος είναι θέμα του επικεφαλής και του συνεδρίου και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι."
Τέλος σε ερώτημα τι θα κάνει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τοποθέτηση του ίδιου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος ο κύριος Θεοδωράκης απάντησε
"Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα . Ίδρυσα το Ποτάμι εάν αυτό πεθάνει θα πεθάνω και εγώ μαζί του".
Οι ακριβείς δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega Σαββατοκύριακο:
«Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».
«Υπάρχει ένα Κίνημα και στο Κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σε αυτό. Υπάρχει μπροστά μας ένα συνέδριο που θα καθορίσει πως αυτό το Κίνημα θα δυναμώσει και όχι πως θα διαλυθεί και είμαι απόλυτος. Στα κομματικά όργανα, τα οποία συνεχώς συνεδριάζουν, δεν υπάρχουν τελεσίγραφα ή κάποιος που να λέει: αυτό ή εγώ φεύγω. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τις οποίες εμείς ως νέο κόμμα και με τη δική μας ηθική δεν έχουμε πρόβλημα να γίνονται και δημόσια. Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα όμως, όπως έχετε δει και σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι μια γροθιά».
«Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διακρίνουν ότι η χώρα είναι σε ακυβερνησία και ότι δε μπορούμε να πάμε τώρα σε εκλογές. Άρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Δε θα είναι όμως η Νέα Δημοκρατία απ' έξω να πετροβολεί. Αν συζητηθεί το θέμα πατριωτικά νομίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άποψη».
«Το κομματικό κράτος το διατηρεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιπτώσεις το επαυξάνει, αλλά ήταν γέννημα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
Κακές οι δημοσκοπήσεις για το Ποτάμι
«Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB μας δείχνει 2,6%, με 30% περίπου “δεν ξέρω/ δεν απαντώ”, αναποφάσιστοι κλπ. Είναι κάτι πάνω από 3% και είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για το Ποτάμι. Νομίζω όμως ότι η έγνοια του κόσμου αυτή την στιγμή δεν είναι να αποκαλύψει το τι ακριβώς θα κάνει στις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, καθώς δεν προβλέπω εκλογές».
Θα πεθάνω με το Ποτάμι
«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα. Το να συνεργαστώ σε συγκεκριμένη στιγμή και να δώσω το χέρι μου για κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, ναι. Αλλά, εγώ δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είχα ένα όραμα για τη χώρα, ίδρυσα ένα Κίνημα και εάν αυτό πεθάνει, θα πεθάνω κι εγώ μαζί του».
«Υπάρχουν στελέχη μας που λένε αυτή τη στιγμή ότι το "κύριο είναι ένα μέτωπο απέναντι στον Τσίπρα. Άρα αυτό το μέτωπο εξασφαλίζεται καλύτερα με επαφές, με συνεργασία με τη ΝΔ". Υπάρχουν στελέχη μας που εντείνουν την προσπάθειά τους για ένα μεγαλύτερο μεσαίο χώρο. Αυτοί όπως αντιλαμβάνεστε θέλουν μια συζήτηση με τις κεντρώες δυνάμεις. Η ίδια αμηχανία υπάρχει σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όμως η ενιαία έκφραση του κινήματος είναι υπόθεση του Επικεφαλής, όπως επίσης και του συνεδρίου, και αυτό το σέβονται όλοι».
Ελπίζει στο Συνέδριο
Την πεποίθησή του ότι το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από το συνέδριο- τη «μεγάλη γιορτή» του Κινήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε- εξέφρασε ο κ. Θεοδωράκης:
«Έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες. Καλούμε τον κόσμο στο συνέδριό μας να τοποθετηθεί και με βάση αυτή την τοποθέτηση θα δούμε τις μελλοντικές μικρές και μεγάλες συμμαχίες».
Μιλώντας εκτενώς για το συνέδριο του Κινήματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου, ο Επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο με 1.300 συνέδρους που θα έρθουν απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί θα συζητήσουμε γι' όλα αυτά που συνέβησαν, τα μικρά και τα μεγάλα μας λάθη, αλλά κυρίως θα προσδιορίσουμε τις προτάσεις μας προς την κοινωνία. Και να μετρηθούν οι απόψεις όχι με την έννοια των χειροκροτητών και των ψήφων αλλά να μετρηθούν οι απόψεις ως επιχειρήματα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοπορίες του λέγοντας: «Όλες οι ψηφοφορίες στο συνέδριό μας θα γίνουν ηλεκτρονικά. Θα εκλέξουμε Οργανωτικό Γραμματέα και Κοινοβουλευτικό Γραμματέα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα εκλέξουμε όλοι οι σύνεδροι ένα σώμα που θα λέγεται Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών. Γιατί, το μεγάλο πρόβλημα με τα ελληνικά κόμματα είναι ότι γίνονται μια παρέα, όπου ο καθένας έχει την ομαδούλα του. Εμείς από το συνέδριο τολμάμε και εκλέγουμε ένα σώμα ανθρώπων που θα αξιολογούν τα στελέχη μας».
Χρειάζεται μια μεγαλύτερη κυβέρνηση
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και του Δημήτρη Τάκη για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης ανέφερε: «Αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός, αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός.
Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».
Τι θα κάνει με το ΠΑΣΟΚ
Όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «κάλεσμα» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:
«Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριο μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννήματα. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό δεν αρκεί να πεις απλά “όχι”. Η πραγματική ανάγκη δεν καθορίζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ είναι και η μεγάλη μας διαφορά με κάποιους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».
Αναφερόμενος στο γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το «παράλληλο πρόγραμμα» επέλεξε να μην μιλήσει είπε:
«Χθες η Βουλή είχε μια θλιβερή εικόνα. Είχαμε έναν καταιγισμό από κοινότυπες εκφράσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει συνέχεια ο κ. Τσίπρας, και από κάτω 153 παθιασμένους βουλευτές να χειροκροτούν την κάθε φράση του. Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Επειδή η Βουλή χειροκροτεί τον εκάστοτε ηγέτη της δε σημαίνει ότι ο λαός ξεπερνά τα προβλήματα του. Ήταν ένα αστείο θέαμα.
Δε μίλησα χθες στη Βουλή γιατί δεν ήθελα να πάρω μέρος σε αυτό το σκηνικό του χουλιγκανισμού που υπήρχε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, βάζοντας τα όλα μαζί σ’ ένα τσουβάλι ώστε να μη συζητάμε τίποτα στην πραγματικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου