Επίθεση από περίπου 30 άτομα που φορούσαν κράνη, δέχθηκε μικτή ομάδα που έκανε έλεγχο για το παρεμπόριο στη συμβολή των οδών Πατησία και Χέυδεν, κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Δεν γνωρίζουμε εάν πηγαίνοντας εκεί τόσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί όσο και οι προϊστάμενοί τους περίμεναν να τους υποδεχθούν με αγκαλιές και λουλούδια.
Γιατί τα όσα επακολούθησαν κάτι τέτοιο μας οδηγούν να πιστεύουμε. Ότι όλοι αυτοί ζουν σε έναν δικό τους, ονειρικό κόσμο, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται τα όσα έγιναν χτες το μεσημέρι. Για τα οποία φυσικά δεν μπορεί πια κανείς να κατηγορεί τους νεαρούς, τους λαθρομετανάστες, τους λαθρεμπόρους και τους λοιπούς επιτιθέμενους. Τους μόνους που μπορεί να κατηγορεί είναι τα θύματα. Γιατί άντε την πρώτη φορά δεν ήξεραν.
Άντε την δεύτερη δεν το περίμεναν. Άντε την τρίτη δεν το θυμόντουσαν. Την δέκατη πέμπτη, τι θα μας πούν; Ότι όλο το σώμα της ελληνικής αστυνομίας έχει πάθει πάρκινσον και όταν πλησιάζει προς την ΑΣΟΕΕ δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι; Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι πάντες είναι χαζοί, ή υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους αστυνομικούς να μην πειράξουν κανένα από τα... παιδιά.
Στο ίδιο έργο θεατές
30 περίπου άτομα βγήκαν από το κτίριο του πανεπιστημίου και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και στα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου, με πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα με τα οποία έσπασαν δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς. Λές και αυτό είναι το ζητούμενο από την αστυνομία. Να παρατά τα όπλα και τον εξοπλισμό της και να τρέχει. Γιατί αυτό έχει μάθει να κάνει από ό,τι φαίνεται οι ΕΛΑΣ. Οι αξιωματικοί και οι προϊστάμενοι εκπαιδεύουν τους αστυνομικούς να κάνουν τις κότες. Και οι τελευταίοι πληρώνονται ακριβώς για να κάνουν τις κότες. Και το... δέχονται.
Όλα ξεκίνησαν όταν τέσσερις αστυνομικοί βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ για να «μαζέψουν» τους παράνομους μικροπωλητές. Τότε, οι αλλοδαποί αλλά και άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου άρχισαν να πετούν στους αστυνομικούς πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στις δύο υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ. Επικράτησε ένταση στην περιοχή για λίγη ώρα, ενώ οι δράστες, όπως αναφέρθηκε από την αστυνομία, μπήκαν και πάλι στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ.
Το οποίο πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ αν και οικονομικό, απορούμε γιατί δεν έχει ονομαστεί το καλύτερο πανεπιστήμιο του χρόνου. Γιατί έχει καταφέρει το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του νέου αιώνα. Το ταξίδι στον χρόνο. Γιατί ενώ γύρω γύρω από αυτό, σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία έχει με νόμο καταργηθεί το άσυλο, εκεί ισχύει ακόμη. Πρόκειται προφανώς για μία χωροχρονική διαστρέβλωση η οποία θα έπρεπε να έχει αποσπάσει τουλάχιστον το βραβείο Νόμπελ.
Και έτσι μέσα σε αυτό το επιστημονικό πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ έχει μετατραπεί και σε αφρικανική παροικία... καθώς οι μετανάστες της Πατησίων, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών, χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο επιστημονικό επίτευγμα για να κάνουν την δουλειά τους με άνεση. Ο λόγος για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο προφανώς πλέον ισχύει και για όσους ασχολούνται με το παραεμπόριο.
Εάν βρεθεί κανείς έξω από πανεπιστημιακές σχολές της πρωτεύουσας, αμέσως αντιλαμβάνεται ένα πλήθος αφρικανών, με τα απλωμένα τους σεντόνια. Θα νομίσει ίσως κάποιος ότι αυτό γίνεται, διότι έχουν ως target group τους φοιτητές, στους οποίους θέλουν να πουλήσουν πράγματα. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική.
Υπάρχουν δύο λόγοι που βρίσκουμε όλους αυτούς τους παρανόμους γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο πρώτος είναι ότι μέσα σε αρκετά από αυτά αποθηκεύουν την πραμάτεια τους. Ο δεύτερος είναι ότι σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, μπορούν εύκολα να μπουν μέσα σε αυτά, έτσι ώστε η αστυνομία να μην μπορεί να τους προσαγάγει. Το πανεπιστημιακό άσυλο, στην υπηρεσία του παραεμπορίου. Φοιτητές μας είπαν ότι σε κάποιες σχολές, ιδιαίτερα στην ΑΣΟΕΕ, κάποιοι αποθηκεύουν και τα εμπορεύματά τους μέσα στους χώρους της Σχολής.
Επιστολή πρυτάνεων
Φυσικά τόσο για τις επιθέσεις όσο και για τα παραπάνω, δεν υπάρχει κάποιος που να φταίει και να βρίσκεται εκτός του σάπιου ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Γιατί εν προκειμένω, στην ΑΣΟΕΕ ακόμη και οι συνήθως αντιπαθητικοί – σε εμένα προσωπικά – διδάσκοντες, έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τις διαστάσεις που έχει λάβει η εγκληματικότητα μέσα και πέριξ της Σχολής τους.
Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε μάλιστα, με αφορμή μία ένοπλη ληστεία με μαχαίρι σε βάρος διδακτορικού φοιτητή, στην πύλη του πανεπιστημίου επί της οδού Μαυροματαίων, έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία σημείωναν: "Η εγκληματικότητα τυλίγει πια ασφυκτικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι δράστες αποθρασύνονται" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι πριν από λίγο καιρό έλαβε χώρα παρόμοιο περιστατικό σε χώρο εργαστηρίου εντός του Πανεπιστημίου.
Οι διδάσκοντες καταγγέλλουν ακόμη ότι έμποροι γύρω από το Ίδρυμα το έχουν μετατρέψει σε "ένα άθλιο τριτοκοσμικό παζάρι", ενώ "οι ληστρικές επιθέσεις, οι παρενοχλήσεις και η εξαθλίωση, έγιναν για πολύ καιρό ανεκτά από την πολιτεία".
"Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θυμίζει πια πανεπιστήμιο, η δημόσια εικόνα του είναι αποκρουστική, έχει παραδοθεί στον φόβο και στην εγκληματικότητα, διώχνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μακριά και απελπίζει τους εργαζόμενους", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Και παρόλα αυτά, οι αστυνομικοί πηγαίνουν στην περιοχή λες και πάνε για... πικ νίκ. Αναρωτιόμαστε εάν η αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων θα ισχύσει και για τους ... ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου