«Αυτή θα είναι η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση»

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εφημερίδα Καθημερινή (17/10) και στο δημοσιογράφο Γιώργο Π. Τερζή.

«Αυτή θα είναι η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση»

καθημερινή

Bρίσκεστε στην τελική ευθεία για το νέο κόμμα. Πότε να περιμένουμε ανακοινώσεις;

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό φορέα. Διαφορετικό στη σύλληψή του, στην οργάνωσή του, γνήσια δημοκρατικό, ένα πολιτικό φορέα ο οποίος θα λειτουργεί μακριά από κατεστημένες πρακτικές. Eνα κίνημα που θα καλύψει ένα πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που σήμερα αισθάνομαι ότι δεν αντιπροσωπεύεται από κανέναν. Θα μιλήσει για ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Eρχεται να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης κι ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα μεταφέρει την ανάπτυξη από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Eρχεται να πει αλήθειες. Απλές και δυνατές. Και όχι στρογγυλεμένες γενικότητες που θα ικανοποιούν τους πάντες.

Και με εσάς να ηγείσθε...

Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν αυτά που σας λέω. Πιστεύουν ότι προχωρώ στη δημιουργία του νέου κόμματος από πίκρα και προσωπικό καπρίτσιο. Πιστεύουν ότι αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε κακό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το μόνο που ζητώ από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα είναι να παρακολουθήσουν στενά τη διαδρομή που ξεκινάμε από την 21η Νοεμβρίου και μετά. Οι προθέσεις μας για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος είναι καθαρές και θα κριθούν στο πεδίο των ιδεών, των προτάσεων, της συμπεριφοράς απέναντι σε μια κοινωνία που αμφισβητεί και δοκιμάζεται. Eνα μεγάλο ζήτημα για το πολιτικό σύστημα είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, που εξακολουθούν και κυριαρχούν. Από τη μια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων και από την άλλη, μία Νέα Δημοκρατία που καθοδηγείται από εμμονές και δόγματα ενός ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού πυρήνα, που δεσμεύει την ηγεσία της. Και οι δύο πολιτεύονται με την προ της κρίσεως λογική της δημαγωγίας. Κι επειδή πιστεύω ότι οι μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλες ρήξεις και όχι με συνηθισμένες διαδρομές ή φοβικά βήματα προς τα μπρος, μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτή η κρίση δεν αφήνει το πολιτικό σύστημα ανέγγιχτο. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια.

Aρα, βλέπετε κυβερνήσεις συνεργασίας. Με εσάς προφανώς μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Εκτιμώ ότι υπάρχει η ανάγκη εθνικής συνεννόησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς δεν δουλεύουμε για ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά φιλοδοξούμε να έχουμε πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον του τόπου που δημιουργεί κυβερνητική προοπτική, όχι με σημείο αναφοράς τα πρόσωπα που συνεργάζονται, αλλά τις πολιτικές που είναι αναγκαίο να προωθηθούν και να εφαρμοστούν. Επί παραδείγματι, συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πρωθυπουργοκεντρική ανισορροπία του συστήματος; Αυτό απαιτεί άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος, όχι μόνο σε επιμέρους τομείς, όπως η Παιδεία, αλλά στον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία, έλεγχο και διαφάνεια στη λειτουργία της εξουσίας. Με αυτήν την αντίληψη, εμείς συγκροτούμε ένα κίνημα προσανατολισμένο στην Ευρώπη και στη λογική των συνεργασιών και των συναινέσεων.

Ποιοι είστε «εσείς», αλήθεια; Eχουμε ακούσει για τους κ. Μαρκογιαννάκη, Κιλτίδη, Σκυλακάκη. Θα υπάρχουν νέα πρόσωπα στο κόμμα;

Που θα τους κάνετε Google για να ψάξετε να βρείτε ποιοι είναι.

Θα δούμε και «παλιούς», υποθέτω.

Βεβαίως και θα δείτε ανθρώπους οι οποίοι όπως και εγώ έχουν αντιληφθεί ότι έχουν υποχρέωση να δώσουν τη μάχη αποδεχόμενοι μια διαφορετική λογική. Το κίνημα αυτό δεν έχει ηλικιακό ρατσισμό και δεν έχει πολιτικό φανατισμό για να θεωρεί ότι θα έχει το προνόμιο της μοναδικής αλήθειας.

Πάμε λίγο στην οικονομία. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξέλιπε;

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος δεν έχει εκλείψει. Η τέταρτη δόση του δανείου θα είναι άκρως προβληματική.

Hδη, πάντως, μοιάζει να επισημοποιείται η συζήτηση περί επιμήκυνσης.

Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα πάμε προς τα εκεί κάποια στιγμή. Για να μην έχουμε, όμως, αυταπάτες, το αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ευμενέστερους όρους θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Και τι δεν θα ’λεγαν αν ο Κυριάκος ερχόταν μαζί μου»


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήρθε σε οριστική ρήξη με την ηγεσία της Ν. Δ. Το να χαρακτηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος τον εν ενεργεία ως λαϊκιστή είναι, ομολογώ, πρωτόγνωρο...

Εάν κανένας δει την πολυτάραχη πολιτική ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπορεί να του καταλογίσει πολλά, αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Η μεγάλη του ανησυχία, κι εδώ συμμερίζομαι απολύτως την άποψή του, είναι ότι η ελληνική κοινωνία παίρνει λανθασμένα μηνύματα όταν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί και πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που πολιτευόταν πριν από την κρίση και προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα από τους Eλληνες.

Εντάξει, συμμερίζεστε και την άποψη ότι δεν μειώνεται το έλλειμμα σε 18 μήνες, όπως λέει η Ν. Δ.

Θέλω να μου πείτε έναν οικονομολόγο παγκοσμίως ο οποίος να υποστηρίζει αυτό το θαύμα. Μπορεί να το κάνει μόνο εάν βγει ευθέως και πει ότι θα κόψω το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα κόψω το 50% των συντάξεων και θα περικόψω πλήρως τις δαπάνες του κράτους. Αυτό φαντάζομαι ουδείς το προτείνει ως πολιτική διέξοδο σήμερα.

Η υπόθεση, πάντως, είχε και παράπλευρες απώλειες για εσάς. Πολλά στελέχη που θεωρούνταν φυσικοί σας σύμμαχοι εντός Ν. Δ. διαφώνησαν ανοιχτά. Με πρώτον τον αδελφό σας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε νομίζω σ’ αυτή τη χώρα ότι οι πολιτικοί –αναφέρομαι και στον πατέρα μου, αναφέρομαι και στον Κυριάκο– έχουν τις δικές τους προσωπικές πολιτικές διαδρομές και τα δικά τους πολιτικά πιστεύω. Εγώ διαγράφηκα από τη Ν. Δ. διότι πίστευα και πιστεύω ότι το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας όφειλε την ώρα της κρίσης να στηρίξει το πακέτο δανειοδότησης και να διαφωνήσει με τα επιμέρους μέτρα. Δεν πιστεύω ότι έχει σχέση με τη σοβαρότητα και την αλήθεια η θέση για μηδενισμό του ελλείμματος σε 1 - 1,5 χρόνο, όπως δεν είχε και η εξαγγελία του Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Κάθε στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία έχει τη δική του πορεία και τα δικά του πιστεύω και τα σέβομαι όλων, απλώς τα δικά μου είναι διαφορετικά.

Τους υπενθυμίζετε αυτά με τα οποία ενδεχομένως διαφωνούν; Περιμένετε ότι τελικά θα συμπορευθούν μαζί σας;

Δεν το ξέρω, κ. Τερζή. Η απόφαση για πολιτικές ρήξεις είναι πάντοτε προσωπική απόφαση του καθενός. Αυτό που σήμερα πιστεύω είναι ότι στην πολιτική δίνεις μάχη για τις ιδέες σου και όχι για τις καρέκλες σου. Σε ό, τι αφορά την οικογένεια, οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε απολύτως ξεκάθαρες, οικογενειακές, οι πολιτικές διαδρομές μπορεί να είναι και διαφορετικές. Aλλωστε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερχόταν από την πρώτη στιγμή στο κόμμα μου, οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα λένε ότι δεν μπορώ να πείσω ούτε τον αδελφό μου θα έλεγαν ότι το Mητσοτακαίικο από φυλή έγινε κόμμα. Δεν γλιτώνω την κριτική είτε έτσι είτε αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου