Τα όργια με την Σουζάνα! Απίστευτα έγγραφα που δείχνουν τι γινόταν στους εξοπλισμούς!


 Ζuzana! Αυτό το ελκυστικό γυναικείο όνομα μπορεί από μόνο του να επιβεβαιώσει το οργιώδες πάρτυ που γινόταν στους εξοπλισμούς την περίοδο 1996 - 2004. Είναι η ιστορία των σλοβακικών πυροβόλων που ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε αγνοώντας τελείως όλες τις αρνητικές εισηγήσεις των στρατιωτικών. Και όταν το ΓΕΣ αρνήθηκε να τα παραλάβει και να τα εντάξει στο δυναμικό του στρατού, ο Τσοχατζόπουλος τα έστειλε στην Κύπρο που σε πολλές περιπτώσεις είχε μετατραπεί σε “χωματερή όπλων”!

Η ιστορία των Ζuzana είναι απίθανη.

Ιανουάριος 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος ταξιδεύει για Σλοβακία. Ταξίδι ... “στρατιωτικής διπλωματίας”. Έχει ήδη κανονιστεί να γίνει επίδειξη ενός πειραματικού πυροβόλου που ούτε ο σλοβακικός στρατός δεν είχε προμηθευτεί. Είναι το περίφημο Ζuzana.

Γι΄ αυτό το λόγο ο Σμπώκος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με έγγραφό του ζήτησε από το ΓΕΣ να συμμετάσχουν στο ταξίδι και δύο αξιωματικοί του πυροβολικού. Το ΓΕΣ αν και δεν είχε εκφράσει καμία επιθυμία για προμήθεια πυροβόλων έστειλε τους δύο αξιωματικούς.

Η επίδειξη στη Σλοβακία ήταν ένα ανεπανάληπτο φιάσκο! Τα έγγραφα που δημοσιεύει το Onalert είναι από την αξιολόγηση που έκαναν οι αξιωματικοί . Οι βολές επίδειξης ...απέτυχαν να γίνουν ! Για την ακρίβεια αναφέρουν:

“...Εβλήθησαν δύο βλήματα εναντίον στόχου σε απόσταση 500 μέτρων ανεπιτυχώς. Κατόπιν επαναλήφθηκε η διαδικασία όπου εβλήθησαν άλλα τρία βλήματα με αποτέλεσμα να βληθεί ο στόχος από το τελευταίο (τρίτο βλήμα)”

Κι άλλες βολές που έγιναν είχαν την ίδια τύχη . Απέτυχαν.

Γραφουν οι αξιωματικοί:

“ Η πρώτη βολή εκτελέστηκε σε βεληνεκές 14.700 μ. ... Από τα προβλεπόμενα τέσσερα βλήματα εβλήθησαν μόνο δύο λόγω βλάβης του πυροβόλου η οποία δεν κατέστη δυνατό να επισκευασθεί στο πεδίο...Τα δύο βλήματα που εβλήθησαν και που έπρεπε να διαρραγούν στο ίδιο σημείο είχαν απόκλιση κατά διεύθυνση 150 μ. και κατά βεληνεκές 200 μ. μακρότερον του στόχου”.

Επιπλέον όλα του στα “σκοπευτικά” όργανα ήταν σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με δεδομένα ...του Συμφώνου της Βαρσοβίας!

Ο Τσοχατζόπουλος και ο Σμπώκος όμως επιμένουν. Στις 21/11/1998 δεύτερη επιτροπή πάει για αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα είναι ...χειρότερα!

Ο Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, ο οποίος τώρα με την κατάθεση Ευσταθίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση της διακίνησης μαύρου χρήματος, στριμώχθηκε πάρα πολύ άσχημα ώστε να αποδεχτεί τα άχρηστα Zuzana.

Για να βγει από τη δύσκολη θέση με έγγραφό του ζητά:

•Να γίνει συναξιολόγηση του συγκεκριμένου πυροβόλου με άλλα της ίδιας κατηγορίας υπό το πρίσμα κόστος -αποτελεσματικότητα
•Να γίνει εξέταση της αναγκαιότητας-σκοπιμότητας εκσυγχρονισμού των υπαρχόντωνπυροβόλβν ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά όμοια μ΄ αυτά της νέας γενιάς. Δηλαδή έλεγε ευθέως μην πετάτε τσάμπα λεφτά.

Όμως το δίδυμο Άκης - Σμπώκος ήταν απτόητο αφού η δουλειά ήταν ήδη κλεισμένη. Προχώρησαν στην αγορά 12 πυροβόλων που κόστιζαν 30 εκατομμύρια δολάρια!

Και το πιο παράδοξο; Την ίδια εποχή που έκλεισαν άρον άρον την αγορά των αποδεδειγμένα άχρηστων Zuzana κλείνει και η αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000,για τα οποία ήδη έχει προφυλακιστεί ο Δημήτρης Παπαχρήστος για μίζες!

Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε με ...πολλά πυροβόλα 155 τα οποία προφανώς δεν τα χρειάζονταν όλα. Και σίγουρα δεν χρειάζονταν τα Zuzana. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του σκανδάλου θα αναφέρουμε ότι την ίδια εποχή η Τουρκία ήθελε επειγόντως πυροβόλα 155. Έκανε μελέτη και εύκολα βρήκε ότι τα γερμανικά PZH 2000 που δεν μπορούσε να αγοράσει λόγω του εμπάργκο που τότε υπήρχε προς τη Τουρκία απο τη Γερμανία, τα κατασκεύαζε και η Κορέα με διαφορετική ονομασία (Κ9) και αγόρασαν 300 (!) σε τιμές πολύ πολύ χαμηλότερες από τις ελληνικές! Για να καταλάβετε πόσο φθηνότερα αρκεί να παραθέσουμε τα ποσά:

•Η Ελλάδα πλήρωσε για 24 PZH 2000 από τη Γερμανία 67,2 δις δρχ. 2,8 δις ανά πυροβόλο

•Η Τουρκία για 300 ίδια πυροβόλα από τη Κορέα προς 1,5 δις ανα πυροβόλο! Και επιπλέον απαίτησαν και πηραν τις εργασίες συναρμολόγησης στην Τουρκία.

Πως βρέθηκαν στη Κύπρο

Παρά τις 30 αρνητικές παρατηρήσεις των στρατιωτικών που αξιολόγησαν τα Zuzana -μεταξύ των οποίων και ο μετέπεπιτα Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης- παρά τα όχι του τότε Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη η αγορά ολοκληρώνεται . Και ο Παναγιωτάκης αποστρατεύεται. Ο φάκελος της αγοράς των Zuzana έχει μείνει στο γραφείο του μήπως και ξεχαστεί. Ακόμη και ο διάδοχός του τα απορρίπτει! Κι όμως η σύμβαση υπογράφεται. Τα πυροβόλα Zuzana όμως δεν παραλαβάνονται ποτέ από τον ελληνικό στρατό. “Αξιοποιώντας” το ακόμη ζωντανό Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου ο Άκης και ο Σμπώκος τα στέλνουν στην Κύπρο ...για την άμυνά της! Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ!

Τα έγγραφα:





















Διαβάστε ακόμη:

Εξοπλισμοί - Μίζες: "Νόμους έχουμε η εντιμότητα μας λείπει" - Τι λέει ένας μάχιμος στρατηγός


"Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θα γλιτώσει από τις μίζες" γράφουν οι Γερμανοί

Ο γιος του «Φαρμακοχέρη» Κουφοντίνα σπουδάζει ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ στο Πολυτεχνείο ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ, ενώ ΕΣΥ πηδάς από τα μπαλκόνια και αφήνεις τα παιδιά σου ορφανά. Ο δε Καρατσώλης , ο «Στέλιος» της 17Ν , για ένα διάστημα μετά το 2010 που αποφυλακίστηκε, ήταν ο κηπουρός που φρόντιζε τους κήπους στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής ! Τι δεν καταλαβαίνεις πια ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ;

Ο γιος του Κουφοντίνα

Αυτός είναι ο  γιος του Κουφοντίνα και σπουδάζει με υποτροφία στο Πολυτεχνείο.
Κατάλαβες μαλάκα Έλληνα;;; Έτσι μπράβο!

Μην αυτοκτονείτε βρε Έλληνες….δεν αξίζει. Ρόλους αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Mέχρι χθες είχαν πρόβλημα υποτίθεται με τον  άθλιο κομμουνισμό. Σήμερα έχουν πρόβλημα με τον φασισμό. Ποιος θα λυπηθεί έναν λαό φασίστα και ρατσιστή;...μιας και ξεπουλάνε εθνικό πλούτο-βάζοντας και λίγη  αδέσποτη τρομοκρατία.....από το παρελθόν.

Όλα βρωμάνε....Ψιλικατζήδες είναι οι χρυσαυγίτες μπροστά στους "σοσιαληστές"-“φιλελευθέρους”….

 Πηγή: chaos-crisis

Ο αριστούχος φοιτητής του Πολυτεχνείου δηλώνει ανένταχτος

Είναι το πρώτο παιδί τρομοκρατών που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον γιο του Σάββα Ξηρού και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, που γνώρισε και θεωρεί ως πατέρα του τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο πιτσιρικάς που είδαμε μαζί με τη μητέρα του το...

Η συνέχεια  εδώ

Πού βρίσκονται οι αποφυλακισθέντες της «17 Νοέμβρη»

Προ μηνών, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του «Μάρκου» της 17Ν για να επιστρέψει στο Δημόσιο, όπου εργαζόταν ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης.


Της Μαρίλης Μαργωμένου

Ο Δημ. Κουφοντίνας γράφει το βιβλίο του και κάνει μεταφράσεις. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος διαβάζει μαθηματικά. Ο Βασ. Τζωρτζάτος έχει υιοθετήσει ως χόμπι τη μαγειρική. Ο Ηρακλής Κωστάρης τελειώνει τις σπουδές του στην Πληροφορική, παίρνοντας εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή. Και οι καβγάδες που μερικά χρόνια πριν ξεσπούσαν στα κελιά των τρομοκρατών της 17Ν είναι πια παρελθόν. Αλλωστε, τα πιο πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη αδειάσει. Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους που βρέθηκαν στη φυλακή μετά τη δίκη της «17 Νοέμβρη» είναι εδώ και καιρό ελεύθεροι. Και συνεχίζουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν – ή περίπου.
Ο Βασίλης Ξηρός, ας πούμε, ο μικρότερος αδελφός του Χριστόδουλου, αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2011 από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και επέστρεψε στην...

Η συνέχεια  εδώ

Τα «τζάκια» προκαλούν με τη συμπεριφορά τους


του Γιώργου Κύρτσου


Ένας από τους λόγους για τους οποίους επικράτησε εύκολα ο
Αντώνης Σαμαράς στη μάχη με την Ντόρα Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ ήταν η κόπωση της βάσης της κεντροδεξιάς με τα «τζάκια» και τους γόνους. Η ΝΔ είχε υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα εξαιτίας της αδιαφορίας με την οποία άσκησε την εξουσία ο Κώστας Καραμανλής και αντιμετώπισε τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η κ. Μπακογιάννη εκπροσωπούσε το άλλο μεγάλο «τζάκι» της κεντροδεξιάς και αυτοί που στήθηκαν στην ουρά για να ψηφίσουν για την ηγεσία θέλησαν να περιορίσουν την επιρροή των «δυναστειών» της παράταξης στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Οι εξελίξεις τους δικαίωσαν

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις τους δικαίωσαν. Ο κ. Σαμαράς δείχνει εργασιομανής σε σύγκριση με τον κ. Καραμανλή και σεμνός και μετρημένος σε σύγκριση με τους εκπροσώπους της άλλης «δυναστείας». Άλλωστε, από το μαγευτικό Καρπενήσι μας έρχονται ειδήσεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα μέλη των «τζακιών» κινούνται χωρίς να ενδιαφέρονται για τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, ούτε για την ευρύτερη κοινή γνώμη, την οποία θεωρούν περίπου καταδικασμένη να στηρίζει τις προσωπικές τους στρατηγικές.

Ο Μιχάλης Λιάπης προκάλεσε με την υπόθεση των πλαστών πινακίδων του τζιπ αυτοκινήτου του και τώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την αγροτουριστική επιδότηση που έλαβε η θεία του για το σπίτι της στο Μεγάλο Χωριό που σήμερα ανήκει στον ίδιο.

Οι περιπέτειες του κ. Λιάπη, ο οποίος πρέπει να πούμε ότι το 2009 έθεσε εαυτόν εκτός πολιτικής και δημόσιου βίου, δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόβλημα που δημιούργησε στον εαυτό του ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και της Ντόρας Μπακογιάννη, δήμαρχος Καρπενησίου.

Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να εγκαταλείψει το Δήμο Καρπενησίου και να διεκδικήσει στις εκλογές του Μαΐου τη θέση του περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας ως ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, απέκτησε πρόσφατα εξώγαμο παιδί με μια κυρία με τις δικές του κοινωνικές και πολιτικές προδιαγραφές. Το εξώγαμο παιδί, όπως ήταν φυσικό, έβαλε τέλος στο γάμο του κ. Μπακογιάννη με την κ. Καμπουρίδη –αδελφή του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, με ισχυρή παρουσία στο χώρο του real estate και των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων– παρά το γεγονός ότι το νεαρό ζευγάρι ένωναν τα δύο παιδιά τους. Η κ. Καμπουρίδη πήρε τα παιδιά και έφυγε, κρίνοντας ότι η συνέχιση του γάμου της με τον κ. Μπακογιάννη δεν είχε νόημα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.

Θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν μπόρεσε να κρατήσει την ισορροπία στις σχέσεις του με δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του, κάτι το οποίο δεν είναι θετικό για έναν νέο, φιλόδοξο εκπρόσωπο πολιτικού «τζακιού», αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εντελώς αρνητικά σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη σε ζητήματα σχέσεων των ανθρώπων με το άλλο ή και το ίδιο φύλο.
Τα πράγματα όμως πηγαίνουν πολύ άσχημα εξαιτίας της ανελέητης σύγκρουσης του κ. Μπακογιάννη με την κυρία με την οποία απέκτησε το εξώγαμο παιδί, γύρω από το θέμα της διατροφής του παιδιού. Οι γονείς του παιδιού βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξ αναβολής εκδίκαση της υπόθεσης στις 25 Φεβρουαρίου, εκτός εάν βρεθεί εξωδικαστική συμβιβαστική λύση.

Εγγονή του Ράλλη

Η κυρία με την οποία απέκτησε παιδί ο κ. Μπακογιάννης ονομάζεται Μαίη Ζαννή και είναι εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός. Θεωρείται ότι έχει οικονομική επιφάνεια, χαίρει ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και αντιμετωπίζεται ως καλή επαγγελματίας και ικανό πολιτικό στέλεχος.
Είχε συνεργαστεί με την κ. Μπακογιάννη ως στέλεχος του γραφείου της κατά την περίοδο που είχε κυβερνητικές ευθύνες και υπήρξε υποψήφια της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009 και στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Μπακογιάννη αφήνει να εννοηθεί ότι τον αιφνιδίασε και τον δέσμευσε με τη συμπεριφορά της, ενώ αυτοί που γνωρίζουν την κ. Ζαννή και τον κ. Μπακογιάννη κάνουν λόγο για μια σχέση που πηγαίνει σε βάθος χρόνου με συναινετικές επιλογές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο δήμαρχος Καρπενησίου έσπευσε να αναγνωρίσει το παιδί που απέκτησε με την κ. Ζαννή.
Διαμάχη για τη διατροφή

Σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, ο κ. Μπακογιάννης έχει υποχρέωση να καταβάλει 400 ευρώ το μήνα για τη διατροφή του παιδιού του με την κ. Ζαννή. Η νομική εκπροσώπηση της κ. Ζαννή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι πάντα συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις και κυρίως αποφεύγει να επισκέπτεται το παιδί που απέκτησε μαζί της και είναι σήμερα 11 μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νονά στη βάφτισή του, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, θα είναι η Όλινκα Βαρβιτσιώτη, σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της επικοινωνίας και των παροχών συμβουλών και γιου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Η κ. Ζαννή έχει καταθέσει αγωγή, με την οποία διεκδικεί για λογαριασμό του παιδιού που απέκτησε με τον κ. Μπακογιάννη 6.000 ευρώ το μήνα. Θεωρεί ότι έχει την οικονομική επιφάνεια για να καταβάλλει αυτό το ποσό και πως η άρνησή του δεν έχει σχέση τόσο με τις οικονομικές δυνατότητές του όσο με την αρνητική διάθεση που δείχνει απέναντι στο τρίτο παιδί του.

Η πλευρά του κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει πως ένας δήμαρχος με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.400 ευρώ και οικογενειακές υποχρεώσεις που συμπεριλαμβάνουν τα δύο παιδιά από το γάμο του με την κ. Καμπουρίδη δεν μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην κάλυψη των αναγκών του τρίτου παιδιού του. Η κ. Ζαννή θεωρεί ότι ο μισθός του δημάρχου δεν παρουσιάζει τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του εύπορου κ. Μπακογιάννη, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες μετρητά της τάξης των 400.000 ευρώ. Θεωρεί μάλιστα ότι στην περίπτωση που ο κ. Μπακογιάννης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις θα πρέπει να ενισχυθεί στην προσπάθειά του από τη μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει μία εντυπωσιακή δήλωση πόθεν έσχες.

Διαχείριση στα ΜΜΕ

Οι προσωπικές, οικογενειακές περιπέτειες του κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την ενεργοποίηση του συστήματος Μπακογιάννη για τον επηρεασμό των ΜΜΕ. Καταβάλλεται προσπάθεια να εξαφανιστεί η είδηση ή να εμφανιστεί με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο, ώστε να μη σταθεί η διαμάχη με την κ. Ζαννή για τη διατροφή του παιδιού εμπόδιο στον πολιτικό τους σχεδιασμό.
Έτσι, ορισμένα φιλικά προς την οικογένεια ΜΜΕ αναφέρονται σε «βελούδινο διαζύγιο» με την κ. Καμπουρίδη.

Ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης και η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη υπενθυμίζουν σε εκπροσώπους ΜΜΕ διάφορες εκκρεμότητες του παρελθόντος –όπως, για παράδειγμα, αγωγές ή και δικαστικές αποφάσεις για δημοσιεύματα–, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να ρυθμιστούν με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να μη δοθεί δημοσιότητα στο θέμα.

Αυτή η αίσθηση των εκπροσώπων των «τζακιών» ότι μπορούν τελικά να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, μέσα από ένα διαρκές πάρε-δώσε με τους παράγοντες της εξουσίας και τα ΜΜΕ, έχει συμβάλει στην απαξίωση της πολιτικής ζωής και στο σημερινό κατάντημα της χώρας.

Το κείμενο δημοσιεύεται στη σημερινή Free Sunday.

Σαν σήμερα...: Η επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Σουηδική Ακαδημία με την οποία πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης !


Βενιζέλος κεμάλΑθήνα, 12 Ιανουαρίου 1934

Κύριε Πρόεδρε,

Για περίπου επτά αιώνες ολόκληρη η Μέση Ανατολή και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης αποτέλεσαν θέατρο αιματηρών πολέμων. Κύρια αιτία γι αυτούς ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το απολυταρχικό καθεστώς των Σουλτάνων.
Η υποδούλωση χριστιανικών λαών, οι θρησκευτικοί πόλεμοι του Σταυρού εναντίον της Ημισελήνου που μοιραία επακολούθησαν και οι διαδοχικές εξεγέρσεις όλων αυτών των λαών που προσέβλεπαν στην απελευθέρωσή τους δημιουργούσαν μια κατάσταση πραγμάτων που θα παρέμενε μόνιμη πηγή κινδύνων όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία διατηρούσε τα ίχνη που της είχαν αφήσει οι Σουλτάνοι.
Η εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1922, όταν το εθνικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ Πασά θριάμβευσε επί των αντιπάλων του, έθεσε οριστικά τέλος σ' αυτή την κατάσταση αστάθειας και μισαλλοδοξίας.
Πράγματι, σπάνια στη ζωή ενός έθνους πραγματοποιήθηκε σε τόσο λίγο χρόνο μια αλλαγή τόσο ριζική. Μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία που ζούσε υπό θεοκρατικό καθεστώς στο οποίο οι έννοιες του δικαίου και της θρησκείας συγχέονταν μετατράπηκε σ'ένα εθνικό και σύγχρονο κράτος, γεμάτο ενέργεια και ζωή.
Με την ώθηση του μεγάλου μεταρρυθμιστή Μουσταφά Κεμάλ το απολυταρχικό καθεστώς των Σουλτάνων καταλύθηκε και το κράτος κατέστη αληθινά κοσμικό. Το έθνος ολόκληρο στράφηκε προς την πρόοδο, με την θεμιτή φιλοδοξία να ενταχθεί στην πρωτοπορία των πολιτισμένων λαών.
Όμως το κίνημα για την εδραίωση της ειρήνης προχώρησε από κοινού με όλες εκείνες τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που προσέδωσαν στο νέο κυρίως εθνικό κράτος της Τουρκίας τη σημερινή του μορφή. Πράγματι η Τουρκία δεν δίστασε να αποδεχθεί ειλικρινά την απώλεια επαρχιών όπου κατοικούσαν άλλες εθνότητες και, ικανοποιημένη πραγματικά με τα εθνικά και πολιτικά της σύνορα όπως καθορίστηκαν από τις Συνθήκες, έγινε αληθινός στυλοβάτης της ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή.
Είμαστε εμείς οι Έλληνες που αιματηροί αγώνες αιώνων μας είχαν φέρει σε κατάσταση διαρκούς ανταγωνισμού με την Τουρκία οι πρώτοι που είχαμε την ευκαιρία να αισθανθούμε τις συνέπειες αυτής της βαθιάς αλλαγής στη χώρα αυτή, διάδοχο της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Από την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής καταστροφής, διαβλέποντας την δυνατότητα συνεννόησης με την αναγεννημένη Τουρκία, που προέκυψε από τον πόλεμο ως εθνικό κράτος, της απλώσαμε το χέρι και το δέχτηκε με ειλικρίνεια.
Από αυτήν την προσέγγιση, που μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τη δυνατότητα συνεννόησης ακόμη και μεταξύ λαών που τους χώρισαν οι πιο σοβαρές διαφορές, όταν αυτοί διαποτιστούν με την ειλικρινή επιθυμία για ειρήνη, προέκυψαν μόνο καλά, τόσο για τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες όσο και για τη διατήρηση της ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή. Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται αυτή η πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Πασά.
Έχω λοιπόν την τιμή ως αρχηγός της Ελληνικής Κυβέρνησης το 1930, όταν η υπογραφή του Ελληνοτουρκικού συμφώνου σηματοδότησε μια νέα εποχή στην πορεία της Εγγύς Ανατολής προς την ειρήνη, να υποβάλλω την υποψηφιότητα του Μουσταφά Κεμάλ Πασά για την διακεκριμένη τιμή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη.


Με βαθύτατη εκτίμηση

Ε. Κ. Βενιζέλος

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ

xa3

Ενώπιον των εφετών-ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου απολογούνται, μετά από προθεσμία που είχαν λάβει, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας
Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος τόνισε: «Αυτά που περί ταγματαρχών τα ακούει ο ελληνικός λαός και γελάει. Δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο από όσα έχουν δείξει τα ΜΜΕ. Η ΧΑ είναι μια οικογένεια, κανείς δεν θα τη διασπάσει.»
 Πάρων και ο πατέρας του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Σπύρος, ο οποίος δήλωσε:
«Όσον αφορά τις κατηγορίες είναι παντελώς ψευδείς. Ποτέ δεν είχαμε στρατιωτικά ονόματα, είναι ψέματα όλα. Γνωρίζω γιατί είμαι μέσα στη ΧΑ . Δεν υπάρχει τάγμα εφόδου. Εμείς προστατεύουμε τον κόσμο. Μοιράζουμε τρόφιμα μέχρι αίμα. Οι κατηγορίες είναι ψευδείς»
iliopoulos1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σφοδρή επίθεση Η.Κασιδιάρη κατά των "επίορκων δικαστών"




Σε μια πρώτη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή αναφορικά με τις νέες προφυλακίσεις βουλευτών του κόμματος, τόνισε τα εξής:


"Πριν λίγη ώρα μίλησα με τα παιδιά που βρίσκονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ (βρεθήκαμε και εμείς εκεί πριν λίγους μήνες, μπορεί να ξαναβρεθούμε λίαν συντόμως, καθώς δεν έχουμε κάνει ούτε βήμα πίσω, συνεχίζουμε με πάθος τον πανέμορφο Αγώνα για μία ελεύθερη Ελλάδα).
Το ηθικό τους βρίσκεται στα ύψη και χαιρετούν έναν - έναν τους φίλους και τους Συναγωνιστές που στάθηκαν όλη μέρα και όλη νύχτα στο πλευρό τους. Αντιμετωπίζουν αντρίκεια και με πείσμα την τρισάθλια, παράνομη και γελοία απόφαση εις βάρος τους.
Δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν το κωμικοτραγικό σκεπτικό των επίορκων δικαστικών, που έβαλαν την υπογραφή τους στην κατάλυση του Συντάγματος των Ελλήνων: "οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, καθώς καθοδηγούν τα ασύλληπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης".
Το κατεστημένο δεν λέει να καταλάβει πως η... "εγκληματική μας οργάνωση" όσο πιο σκληρά χτυπηθεί, τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει, τόσο πιο μεγάλη φλόγα ανάβει στις ψυχές εκατομμυρίων Ελλήνων. 
Οι υπερήφανοι Συναγωνιστές Γερμενής και Ηλιόπουλος ακολουθούν το παράδειγμα του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών Λαγού και Παππά. Εκατομμύρια Έλληνες έχουν πλέον αφυπνιστεί και ακολουθούν με σθένος το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ των Αγωνιστών της Χρυσής Αυγής.
ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΥΓΙΖΟΥΝ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

 Προδότες, πουλημένοι, υπάλληλοι ξένων τοκογλύφων, επίορκοι δικαστικοί, διεφθαρμένοι πολιτικοί, κλέφτες και απατεώνες που καταστρέφουν την Ελλάδα. Λίγες λέξεις για το αίσχος και την αηδία που βιώσαμε σήμερα. Σπασμωδικές κινήσεις ενός άθλιου και ανθελληνικού Συστήματος που καταρρέει. Στο βάθος του ορίζοντα μία Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού ανατέλλει..."
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πριν από λίγο οι Γ.Γερμενής και Π.Ηλιόπουλος. Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με απόφαση των ανακριτριών της υπόθεσης και του αρμόδιου εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι "είναι ύποπτοι φυγής" και "διάπραξης νέων εγκλημάτων"!
Μετά από πολύωρη διάσκεψη οι εφέτες και ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι οι δύο βουλευτές κρίνονται προφυλακιστέοι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είναι προσωρινά κρατούμενοι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση στους συγκεντρωμένους, αυτοί ξέσπασαν σε συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των δικαστών, των δημοσιογράφων και του πρωθυπουργού.
Φυσικά τα καθεστωτικά ΜΜΕ σήμερα δεν παρέλειψαν να φτιάξουν "κλίμα" αναφερόμενα σε φωτογραφίες του Η.Κασιδιάρη (που αποσπάστηκαν από τον υπολογιστή του) που τον "παρουσιάζουν" έλεγαν να φτιάχνει κάποιο είδος "χημικής" ουσίας σε ένα μπουκάλι!
Και ήταν σίγουρα τα "έγκυρα" ΜΜΕ ότι έπρόκειτο περί κάποιας "ύποπτης ουσίας".
Προφανώς θα εξεταστεί αν παραβιάστηκε και η Συνθήκη περί Χημικών Όπλων, όλα γίνονται στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" και πολύ πιθανόν να κατηγορηθεί ο Η.Κασιδιάρης με πρωτότυπες κατηγορίες όπως του "μικρού αλχημιστή" όπως ο Μ.Άσαντ.
Θα πρέπει από τουδε και στο εξής να εξαφανίσουμε όλοι ότι φωτογραφίες υπάρχουν από τα παιδικα μας χρόνια με πλέι μομπίλ, όταν παίζαμε τους πειρατές, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον οποιουδήποτε ως στοιχείο συμμετοχής σε...πειρατική οργάνωση.
Και μην ξεχάσετε, να προσέχετε τι θα ντύνεστε στις απόκριες. Πριν αγοράσετε τη στολή σας ζητήστε ένα κατάλογο με το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ποια μεγάλη αγία οικογένεια κινδυνεύει να… καεί;



Όταν ο κ. Κυριάκος Γριβέας διάβαινε, εκείνο το ζεστό πρωινό του Αυγούστου, την πόρτα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να συναντήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Αγγ. Φιλιπίδη γνώριζε από πριν ότι θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ που ζητούσε για την επέκταση των επιχειρήσεών του. Και οι δύο ήταν φίλοι προέρχονταν από τη λεγόμενη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ και πολύ συχνά έκαναν παρέα. Ο Κυριάκος Γριβέας εμφανιζόταν ως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, υιός αστυνομικού, δεν προκαλούσε απέφευγε την χλιδάτη ζωή. Άλλωστε ο πρώτος του εξάδελφος του Γριβέα (Κυριάκος Γριβέας και αυτός) ήταν από τα σημαίνοντα κομματικά στελέχη της ΝΔ και προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης  δύο πρώην πρωθυπουργών των κκ. Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή.

Ήταν Αύγουστος του 2009, προεκλογική περίοδος, και ο κ. Γριβέας ( οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως...φαρμακοποιός) ζήτησε ευθέως από τον κ. Φιλιππίδη 17 εκατ. ευρώ ως δάνειο, λέγοντας ότι το δάνειο αυτό το θέλει από κοινού με τη σύζυγό του κυρία Αναστασία Βάτσικα, η οποία ξεκίνησε και αυτή την επαγγελματική της καριέρα με τη σύσταση μίας εταιρίας για επιστημονικές εκδόσεις. Έδρα της εταιρίας ήταν στο Μαρούσι, σ΄ένα μικρό διαμέρισμα 100 τ.μ. με ενοίκιο. Ήταν τότε που δημιουργήθηκε η κοινή τους εταιρία C&C, η οποία είχε ως «αποστολή» τη διοργάνωση συνεδρίων, κάθε λογής συνεδρίων, κυρίως όμως ιατρικών. Γι΄αυτή την εταιρία ζήτησε το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ.

 Ένα τέτοιο δάνειο, αυτού του ποσού, σε περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο απαιτούνταν ορισμένες (έστω τυπικές) προϋποθέσεις για να δοθεί. Άσχετα εάν ήταν παραμονές εκλογών και τα δάνεια φαίνονταν για τους κρατούντες  και τους έχοντας πρόσβαση στην εξουσία, όχι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Έπρεπε να δοθούν εκ μέρους των αιτούντων το δάνειο, ισχυρές εμπράγματες εγγυήσεις. Οι πιθανότητες ωστόσο να πάρειτο ζεύγος Γριβέα ολόκληρο το δάνειο σε μία δόση φαινόταν, για τους γνωρίζοντας τα τραπεζικά θέματα, σχεδόν αδύνατο. Όχι όμως παραμονές εκλογών.

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορήγησε ολόκληρο το ομολογιακό δάνειο, σχεδόν αμέσως, σε χρόνο ρεκόρ. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο και η δεύτερη δόση, των 7 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τις εμπράγματες εγγυήσεις δεν εδόθησαν επαρκώς, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα των ανακριτών, παρά μόνον κάποια ακίνητα του ζεύγους, που το πολύ να άξιζαν 3 εκατ. ευρώ. Τώρα, πώς είναι δυνατόν να χορηγείται δάνειο 17 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις τριών εκατ. ευρώ, είναι θέμα το οποίο εξετάζει η Δικαιοσύνη. Και το σημαντικότερο τους δόθηκε μεγάλη περίοδος χάριτος. Η πρώτη δόση, 500.000 ευρώ, θα μπορούσε να την καταβάλει το 2011!

Η Δικαιοσύνη εξετάζει και το θέμα της χορήγησης δανείων. Τότε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με εντολή του κ. Φιλιππίδη, είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή δανείων εντός του ΤΤ, στην οποία όμως δεν μετείχε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά ο γενικός διευθυντής κ. Μάριος Βαρότσης (έχει ήδη συλληφθεί από την Τετάρτη), ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως ο διευθυντής διαχείρισης δανείων και άλλοι. Την υπογραφή όμως για το δάνειο την είχε ο κ. Φιλιππίδης. Εδώ, θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι κκ. Βαρότσης  και Φιλιππίδης ήταν μαζί στην περίφημη τάξη της δεκαετίας του ΄80 του Κολλεγίου;

Έτσι το δάνειο δόθηκε, και η εταιρία του ζεύγους Γριβέα επέκτεινε αμέσως στην Ελλάδα τη δραστηριότητά της με τη διοργάνωση των περίφημων πράσινων συνεδρίων σε συνεργασία με πράσινους πολιτικούς και με τη πρόσληψη της συζύγου του κ. Αντρίκου Παπανδρέου.

Το μεγαλύτερο όμως, ποσό του δανείου το εξήγαγαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  στην Αγγλία και εκεί εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις. Αλλά το ζεύγος δεν εξυπηρετούσε, το δάνειο. Η διοίκηση του ΤΤ στο μεταξύ είχε αλλάξει και τον Οκτώβριο του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κλ. Παπαδόπουλος (και αυτός τώρα κατηγορούμενος αλλά για την υπόθεση των καρτών και δανείων του κ. Δ. Κοντομηνά) κατήγγειλε το δάνειο και ζήτησε να του επιστραφεί όλο μαζί με τους τόκους. Ο Γριβέας προχώρησε σε κάποιες δικαστικές κινήσεις, προσφεύγοντας κατά των διαταγών πληρωμής, πλην όμως δεν κατάφερε τίποτα. Στην Ελλάδα άλλωστε όλα τα ακίνητά του, αυτά που έδωσε ως εγγύηση για να πάρει το δάνειο, είχαν δεσμευτεί.
Στην περίπτωση που μιλήσει ο Γριβέας ένας από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης αλλά εγκατέλειψε έγκαιρα την Ελλάδα θα γίνει σεισμός.
Ο Κυριάκος Γριβέας γνωρίζει πολύ καλά τα παρασκήνια της διαχείρισης του Τ.Τ. από τον Κλέωνα Παπαδόπουλο και μπορεί να κάψει στην κυριολεξία μια μεγάλη πολιτική οικογένεια.
Γιατί όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο τις ελάμβανε η διοίκηση Παπαδόπουλου αφού προηγουμένως είχε την έγκριση του οικογενειακού συμβουλίου…

Ποιοι αγόρασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου του ΤΤ που σήμερα αξίζουν 27 δισ. δολάρια;



Με αφορμή τις εξελίξεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα θέλαμε να προσθέσουμε στο δημόσιο διάλογο αναρτώντας το ρεπορτάζ του UNFOLLOW για το ζήτημα των ασφαλίστρων κινδύνου του εν λόγω τραπεζικού ιδρύματος, που δημοσιεύσαμε στο περιοδικό τον Αύγουστο 2013.

Όσοι αγόρασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπορεί να κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τεράστια πακέτα με ευρώ, μέσα σε λίγες βδομάδες άλλαξαν χέρια με κερδισμένα κάποια επενδυτικά funds και τους μετόχους τους. Στην ελληνική Βουλή τουλάχιστον πέντε φορές έχει κατατεθεί ερώτηση από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων για το ποιοι απέκτησαν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου – UNFOLLOW 20

«Με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΝΤΤ) στη Eurobank». Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση, στις 15 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), υλοποιώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου, εκπλήρωσε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού χαρίζοντας το μέχρι πρότινος υγιέστατο και κερδοφόρο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Eurobank, προκειμένου να καταλήξουν πακέτο, το επόμενο διάστημα στα χέρια κάποιου ιδιώτη επενδυτή.

Στο παρόν άρθρο, δεν θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το ξεπούλημα του ΤΤ στον τραπεζικό όμιλο της Eurobank, αλλά με τα παιχνίδια που παίχτηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα, με την συνδρομή των διοικήσεων του ΤΤ, προκειμένου να εμφανιστεί ζημιογόνο, να απαξιωθεί εντελώς η περιουσία του, να χωριστεί σε «κακή» και «καλή» τράπεζα και να βρεθούν μετέωροι και υπό απόλυση οι περίπου 3.200 εργαζόμενοι του. Και όμως η τύχη του ΤΤ θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετική και να είναι σήμερα ένα ισχυρός και κυρίως κρατικός τραπεζικός όμιλος…

Τον Αύγουστο του 2009, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι εκλογές του Οκτωβρίου, όπου επικράτησε το ΠΑΣΟΚ, ο τότε πρόεδρος του ΤΤ Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) των ελληνικών ομολόγων αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν μόλις στις 135 μονάδες βάσης. Η απόφαση μιας ελληνικής τράπεζας να ποντάρει σε πιθανή χρεοκοπία της χώρας και να αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου κατηγορήθηκε αργότερα από πολλούς. Από την πλευρά της, ωστόσο, η διοίκηση του ΤΤ υποστήριξε ότι ήταν μια «κίνηση θωράκισης της ελληνικής οικονομίας».

Η κίνηση της διοίκησης του ΤΤ είναι σίγουρο ότι προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Ακόμα περισσότερα προκαλεί όμως η πορεία του συγκεκριμένου CDS τους μήνες που ακολούθησαν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέλυσε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Φιλιππίδη και στη θέση του προσέλαβε τον Κλέωνα Παπαδόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και ΔΣ του ΤΤ, πούλησε το ασφάλιστρο κινδύνου σε μια ξένη εταιρεία (αγνώστων στοιχείων) με κέρδος περίπου 40 εκατ. δολάρια και ενώ τα CDS κινούνταν στις 235 μονάδες βάσης.

Ακολούθησαν οι γνωστές παλινωδίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είχαν στόχο την προσχεδιασμένη είσοδο της χώρας στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ (Απρίλιος 2010). Με τα σενάρια για χρεωκοπία της Ελλάδας να φουντώνουν, η αξία του ασφάλιστρου κινδύνου που είχε πουλήσει πριν από μερικούς μήνες το ΤΤ ήταν εκείνη την περίοδο 27 δισ. δολάρια.

Αν λοιπόν το CDS δεν είχε πουληθεί εσπευσμένα, το ΤΤ θα είχε εκείνη την περίοδο στο χαρτοφυλάκιό του ένα ισχυρό όπλο. Το πολύτιμο CDS που είχε στην κατοχή του το ΤΤ αντιστοιχούσε περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε όσους απειλούσαν τη χώρα με χρεοκοπία και την εξωθούσαν στην αγκαλιά της τρόικας. Με τις ελληνικές τράπεζες εκείνη την περίοδο να κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, ήταν μεγάλη υπόθεση ένα μόνο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα να κατέχει το 12,5% της παγκόσμιας αγοράς CDS.

Τα «ασφάλιστρα κινδύνου» ή CDS είναι στην ουσία ένας τύπος ομολόγου – χωρίς να διαθέτεις το ομόλογο. Ποντάρεις χρήματα –διότι για τζόγο πρόκειται– στη χρεοκοπία μιας χώρας που θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα ομόλογα που έχει εκδώσει. Είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια για το σπίτι του γείτονα σου και να εύχεσαι να καεί το σπίτι του για να εισπράξεις την αποζημίωση. Αν η χώρα χρεοκοπήσει, τότε εσύ πληρώνεσαι το CDS. Μ” αυτό τον τρόπο, αν είσαι τράπεζα, όπως στην προκειμένη περίπτωση το ΤΤ, και διαθέτεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ισοφαρίζεις τη χασούρα από τη μη πληρωμή των ομολόγων ή ακόμα εξασφαλίζεις και μια μορφή κέρδους. Αν μάλιστα είσαι «κρατικό μαγαζί», ουσιαστικά το κράτος μπορεί να απειλήσει τους κερδοσκόπους που ποντάρουν στη χρεοκοπία του, αφού διαθέτει με τη σειρά του CDS που πρέπει να πληρωθούν. (Είπαμε ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα «αγγελικά πλασμένο»…)

Τα ασφάλιστρα κινδύνου πρωτοκυκλοφόρησαν στην διατραπεζική αγορά το 1997, αλλά για να τα αγοράσεις έπρεπε να έχεις στην κατοχή σου κρατικά ομόλογα της χώρας που «πόνταρες» ότι θα χρεοκοπήσει. Το 2000 ανατράπηκε το συγκεκριμένο καθεστώς και μπορούσαν οι πάντες να αγοράσουν ομόλογα και να «παίξουν». Η περίπτωση του ΤΤ αφορά την πρώτη εκδοχή: είχε στην κατοχή του ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αγόρασε CDS για να καλύψει την έκθεση του στο ελληνικό χρέος από πιθανή στάση πληρωμών. Όμως με άνωθεν εντολές πούλησε το CDS και έμεινε χωρίς κάλυψη. Επαναλαμβάνουμε ότι το CDS αξίζει τώρα 27 δισ. δολάρια, δηλαδή όλο το μνημόνιο που κλήθηκε να ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά τον περασμένο Οκτώβριο στην Βουλή για να σώσει τις τράπεζες.

Είπαμε όμως, η απόφαση από τον Γ. Παπανδρέου, τους ντόπιους τραπεζίτες, την άρχουσα τάξη της χώρας και κυρίως τα αφεντικά της τρόικας ήταν ειλημμένη: Η Ελλάδα θα μετατρεπόταν στο πρώτο πειραματόζωο που πάνω του θα έλυναν στις διαφορές τους το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη, μετατρέποντας στη συνέχεια το «πείραμα» σε «μοντέλο». Έτσι, το τεράστιο περιουσιακό στοιχείο που είχε στην κατοχή του το ΤΤ άλλαξε χέρια μέσω αγοροπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Όπως κατήγγειλε αργότερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, το CDS αγοράστηκε από την εταιρεία IJ PARTNERS SA, συμφερόντων του Θεόδωρου Μαργέλλου, στενού φίλου της οικογένειας Παπανδρέου, με έδρα τη Γενεύη. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, στις αγοροπωλησίες ενεπλάκη τόσο ο κ. Μαργέλλος, που γνώριζε τη διατραπεζική αγορά από τη θητεία του ως διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και ο Ανδρίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε και η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, που φέρεται να ήταν από τα πρόσωπα που γνώριζαν τις επαφές του Γ. Παπανδρέου με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης. Η εταιρεία διέψευσε τον κ. Καμμένο και υποστήριξε ότι «ουδέποτε αγόρασε το CDS», ωστόσο ακόμα και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη αγοροπωλησία.

Τα «μυστικά πρόσωπα» που στο μεταξύ αγόρασαν και ξαναπούλησαν το ασφάλιστρο κινδύνου μπορεί να καρπώθηκαν ή να καρπωθούν αρκετά εκατομμύρια ή ίσως και δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα κατάφεραν να μείνουν μακριά από τον έλεγχο του νόμου. Στην ελληνική Βουλή τουλάχιστον πέντε φορές έχει κατατεθεί ερώτηση από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων για το ποιοι απέκτησαν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Το σκάνδαλο σε κάθε περίπτωση είναι διπλό. Από τη μια πλευρά, χάνεται ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του ΤΤ και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου, και από την άλλη, πολιτικά πρόσωπα της χώρας λαμβάνουν αποφάσεις που ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού. Το ΤΤ, που το 2009 είχε κέρδη περίπου 200 εκατ. ευρώ και είχε τη δυνατότητα να αγοράζει CDS που άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ, βρέθηκε σήμερα να χωρίζεται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και να παραδίδεται στη Eurobank, αφού πρώτα οι κυβερνήσεις φρόντισαν να το πετάξουν έξω από την ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος που «απόλαυσαν» οι άλλες τέσσερις ιδιωτικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εurobank, Πειραιώς). Στο «καλό κομμάτι» του νέου ΤΤ θα περάσουν όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξυπηρετούμενα δάνεια και οι καταθέσεις (που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ). Μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του ΤΤ θα επαναπροσληφθούν στη νέα τράπεζα με καινούργιες συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ενώ πολλοί από αυτούς θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι περίπου 72.000 μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς οι επενδύσεις τους θα χάσουν την αξία τους, αφού είναι οι τελευταίοι που θα καλυφθούν από την εκκαθάριση της «κακής» τράπεζας. Χαμένος είναι συνολικά ο ελληνικός λαός, αφού άλλο ένα πολύτιμο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας παραδόθηκε στο ιδιωτικό αδηφάγο κεφάλαιο προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το success story του κ. Σαμαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ UNFOLLOW 20:

Unfollow 20



Ο Αντρίκος Παπανδρέου και τοπάρτι με εκατοντάδες εκατ. ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ: 200 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Κάτω ρε τα χέρια από τον κερδοσκόπο Αντρίκο. Θα το πει στην... μαμά του.



“Θα τα πω όλα”! “Τα CDS πουλήθηκαν γυμνά! Εάν έπεσαν σε χέρια κερδοσκόπων, είναι έσχατη προδοσία”!
“Να ανοίξουν οι ελβετικοί λογαριασμοί της I4Cense (Παπανδρέου) και του Γριβέα!”
Στροφή 180 μοιρών έκανε πριν από λίγο ο τ. πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, παρουσία του Πάνου Καμμένου. Αυτά που ακούστηκαν δίνουν νέα στοιχεία στην δικαιοσύνη αφού για πρώτη φορά ο Φιλιππίδης αποκάλυψε την αλήθεια για τα CDS επιμένοντας όμως να μην κατονομάζει αυτόν που του έδωσε την εντολή να τα πουλήσει. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να παραδεχθεί πως “δεν γνώριζε τον αγοραστή παρά μόνον τις τράπεζες που μεσολάβησαν” και πως “εάν έφτασαν σε χέρια κερδοσκόπων, αυτό είναι έσχατη προδοσία”!
Επίσης ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν είχε προσωπική επαφή με τον Γριβέα αλλά τον γνώρισε ως συνεργάτη του “Ανδρίκου” Παπανδρέου σε συνέδριο για το περιβάλλον, ενώ υποστήριξε πως η υπεξαίρεση των δανείων του έγινε επί διοίκησης Κλέωνα Παπαδόπουλου και όχι της δικής του. Υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένο το άνοιγμα των λογαριασμών τόσο των εταιρειών του Γριβέα όσο και της I4Cense για να αποκαλυφθεί η τυχόν ροή μαύρου χρήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “εάν βρεθεί έστω ένα Ευρώ σε λογαριασμό μου, να πάω φυλακή”.
Επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες Καμμένου για το ολέθριο της πώλησης των CDS αφού όπως ο ίδιος είπε, η διακράτηση τους προστάτευε την χώρα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων!